Založ si blog

Chcem voliť – Nemám koho!

Od svojich 18 rokov som nevynechal ani jedny voľby, nakoľko už mojimi rodičmi som bol vedený, aby som sa zúčastňoval volieb a tak som viedol aj svoje deti. Teraz oni tak vedú svoje. Nemôžeme predsa sa nezúčastniť a potom sa len zlostiť, že kto nám to vládne. A verte mi tá zlosť, nesúhlas, zhrozenie, či ako to nazvať , je v súčasnosti veľká. S výnimkou obdobia mečiarizmu, si veru také obdobie „marazmu“  a rozkrádania nepamätám.  Som si vedomý, že zúfalo a naliehavo je potrebná zmena. Keď však ako rozmýšľam, nedokážem si predstaviť, kto by ju mal, alebo skôr mohol, či bol schopný vykonať. Samozrejme myslím tým zmenu k lepšiemu a nie horšiemu, aj keď neviem, či to horšie vôbec môže byť.

Chcem ísť voliť avšak nemám koho!!! ˇ

Čím viac sa voľby približujú, tým viac sa strany a ich vedúci predstavitelia takpovediac „vyfarbujú“. Aj zo strán, ktoré doposiaľ na mňa pôsobili v celku pohodovo ,prenikajú informácie, o ktorých sme nevedeli a ktoré tieto strany a ich vedenie stavajú do nelichotivého svetla a ak mám povedať pravdu, nie som vôbec presvedčený, že by nejakú zmenu zabezpečili. Myslím tým zmenu, ktorá by viedla k dodržiavaniu zákona, zodpovednej starostlivosti o ľudí a celkove k lepšiemu životu na Slovensku. Pozrime sa v stručnosti na to.

 

Súčasná koalícia:

Smer – SNS – Most Híd: Vládla po celé volebné obdobie a rozhodne by už ďalej nemala. To čo sa za jej vládnutia postváralo je nehorázne. Porušovanie zákona, okrádanie štátu, DPH-čkári, pôsobenie mafiánskych skupín, deformovanie zložiek zabezpečujúcich spravodlivosť a dodržiavanie zákona, zlé hospodárenie, zadlžovanie,  zdravotníctvo, školstvo, starostlivosť o seniorov,  ……  a skončilo to vraždou nevinného novinára a jeho priateľky.  To bol bod, na ktorý už svorne zareagovalo celé Slovensko.

 

Súčasná opozícia:

Donedávna bola našou nádejou, no musím povedať, že teraz už nie som o tom presvedčený. Medzi jej hlavných reprezentantov patria najmä strany: Za ľudí, PS/Spolu, ĽSNS, SNS, SR, KDH, OĽANO, KDH a ďalšie menšie strany, ktoré majú podľa preferencií menej ako 5%.

  • ZA ĽUDÍ : Do tejto strany vkladalo pôvodne ešte pred jej vznikom nádej mnoho ľudí. Sklamala však na plnej čiare. Jej líder bývalý prezident A.Kiska pôsobil od začiatku „nemastne-neslane“. Bolo vidieť, že o prácu pre ľudí mu moc nejde. Chce sa len občas ukázať a robotu za neho nech odvedú iní. On potom príde a zožne len jej výsledok. Od takéhoto človeka nemôžeme čakať, že sa bude snažiť vytvoriť niečo pozitívne pre ľudí, ale len pre seba. Evidentne mu záleží len na svojom blahu. Je vidieť, že voliči si to uvedomujú, čo sa prejavuje na prudkom poklese preferencií jeho strany. Nepomohla mu v tom ani pani V. Remišová, ktorej je skutočne škoda, nakoľko išlo o perspektívnu osobu ,u ktorej som mal úprimné presvedčenie, že jej ide o právo, spravodlivosť a celkove o nás ľudí tohto štátu. Žiaľ pán bývalý prezident ju svojou osobnosťou bude ťahať ku dnu, čo sa už prejavuje. O problémoch pána bývalého prezidenta Kisku s pozemkami sa vyjadrovať nebudem, nakoľko ak chcem byť objektívny, nemám dostatok informácií, aby som to mohol posúdiť. Avšak poznám jedno príslovie, že „bez vetra sa ani lístok nepohne“ a tu môžem povedať, že nejde o vietor, ale o poriadny víchor, ktorý nehýbe lístkami, ale láme stromy. Ukončím to slovami „škoda pani Remišovej“.
  • PS: Aj toto koaličné združenie vzbudzovalo spočiatku nádej. Avšak smola, ktorá sa im lepí na päty je zrejme úplne zaslúžená. Ich lídri a to hlavne pán Truban, robili chybu za chybou. Nie najlepším faktom je aj skutočnosť, že začal verejne vystupovať a je vidieť, že na to moc nemá. Taktiež jeho minulosť vo vzťahu k videám o drogách, ako i jeho následným vyjadrovaniam k tejto téme mali dať definitívnu bodku za jeho účinkovaním v politike aspoň na vedúcich postoch strany. Na zváženie sú aj niektoré morálne hodnoty, ktoré by sa snažili presadzovať. Okrem toho keď som čítal výstupy a predstavy jednej z podpredsedníčok hnutia p. Biháriovej čo všetko by zaviedla, musel som sa len pousmievať (pritom problematiku ktorej sa venuje v rámci hnutia „Ľudia proti rasizmu“ veľmi uznávam). Združenie je súčasťou koalície PS/Spolu.
  • Spolu: Pán Beblavý, ako líder strany bol po dlhú dobu v pohode. Nemôže však vystupovať, ako „nový politik“, nakoľko jednoznačne patrí medzi starých politikov. Takže heslo, o „nových politikoch“ ktoré si spočiatku s PS zvolili bolo v očiach verejnosti od jeho zverejnenia odsúdené na zánik, nakoľko bolo veľkou „lžou“. Aj keď som mu fandil v jeho snahe bojovať proti korupcii, musím povedať, že nebol nepopísaný list a nie najlepší kredit si získal ,keď zastával funkcie štátneho tajomníka na MPSVR SR za čias Ľ. Kaníka. Aj keby som nepočítal pána Beblavého, tak ani o mnohých ďalších z vedenia strany nie je možné povedať, že sú „nový politici“. Napríklad taká pani poslankyňa Macháčková, ktorá sedí na dvoch stoličkách, nakoľko je aj primátorka v nejakom meste a vôbec jej to „nevadí“. Tá sa v minulosti v médiách vystatovala, že je spolu s p. Prochádzkom zakladateľkou strany „SIEŤ“, ktorá svojich voličov zradila pridaním sa ku koalícii so Smerom, po čom sa rozpadla. Pani Macháčkovej to však nevadilo spravila „hop“ a už bola v strane SPOLU. Takže aký je to nový politik? Aj keď sa dá povedať, že pánovi Beblavému dosť verím (celkom nie, na to som už dosť starý a skúsený) myslím si, že by mohol bojovať proti korupcii, avšak to je málo. Združenie je súčasťou koalície PS/Spolu
  • ĽSNS: K tejto strane len veľmi stručne. Poradie, ktoré v mojom blogu dostala, vyplýva z počtu preferencií, ktoré v prieskumoch obdržala. Vyrástli z ničoho na stranu s pomerne vysokými preferenciami. Fašizmus nenávidím a odsudzujem. Na druhej strane majú v programe množstvo bodov, ktoré pekne znejú a to je dôvod, prečo ich začalo podporovať tak veľa ľudí. Taká veľká podpora mohla vzniknúť len s prispením občanov, ktorí nie sú síce fašisti, ale už nevedia čo majú robiť a kde sa obrátiť, aby sa život v našom štáte stal normálnym (zamedzilo sa korupcii, platili zákony pre každého, ……). Skrátka ich podpora z časti pramení zo zúfalstva normálnych ľudí. Je však otázne, či by to táto strana dokázala zmeniť niečo k pozitívnemu a vôbec či by sa tým zaoberala, alebo by len výhody preklopila na svoju stranu. Musím však jednoznačne odsúdiť aroganciu, agresivitu a vystupovanie niektorých členov tejto strany. To, kam to smeruje, je však len vizitkou súčasného stavu spoločnosti a ten sa mi vôbec nepáči.
  • Sme rodina: Zaujímavá strana J. Vystupovanie a vyjadrenia jej lídra pána Kollára sa mi zväčša zdá logické a sympatické. Avšak už samotný jej názov „Sme rodina“ aj keď je síce veľmi ústretový a sympatický, je v príkrom rozpore so správaním jej lídra a hodnotami, ktoré presadzuje. Keď sa pozriem na definíciu rodiny (nebudem rozvíjať filozofické debaty o užšom, či širšom výklade tohto pojmu, ani ho celý citovať) tak zjednodušene môžeme povedať, že je to skupina jednotlivcov „muža“ a „ženy“ spojených manželstvom + ich dieťaťa. Áno rodinu môže tvoriť aj „jeden rodič s dieťaťom“, no nie je to „tradičná“ rodina. To však len tak na okraj. Skôr ma dojímajú „odborníci“ typu pána Krajniaka, ktorý vystupuje hlavne, ako znalec problematiky MV SR. Myslím si, že aj keď tam pracoval, jeho vedomosti z tejto oblasti sú chabé a na riadiacu funkciu nemá. Na druhej strane chcem pochváliť zámer lídra strany p. Kollára o vybudovanie štátnych nájomných bytov. Nie som však presvedčený, že to má premyslené, ako to dosiahnuť. Lebo nestačí len niečo chcieť, ale je potrebné to aj vedieť dotiahnuť do konca. Na záver vzhľadom k pôvodnému jadru tejto strany by sa mi hodil skôr názov  strany podľa filmu „Čierne vdovy“.
  • KDH: Je smutné pozerať na to, ako sa značka strany, ktorá kedysi niečo znamenala prepadá stále hlbšie a hlbšie do priepasti zabudnutia. Aj keď o jej niektorých pôvodných lídroch, ako napr. p. Fígeľ som mal svoju mienku. Títo na svojich vlastných konaniach preukazovali, ako im na serióznosti, poctivosti a sociálnom cítení závidí. Napríklad s pridelením veľkého bytu za lacnú cenu, z ktorej mu bola ešte tuším polovica odpustená. Veď on so svojím „malým“ platom to skutočne potreboval. Až na tlak verejnosti prisľúbil, že sa bytu vzdá, no vieme, že v skutočnosti sa ho držal ako „voš pod chrastou“. Potom zahmlieval a hovoril niečo také, ako že keď príde čas tak ho daruje charite …… . Poďme, ale k súčasnosti. Neviem si vo vláde predstaviť súčasného lídra p. Hlinu. Podľa mňa je to ješitná osoba, presadzujúca arogantnú politiku. Nechápem, ako sa mohol stať členom a dokonca predsedom tejto strany. Už to samotné nám hovorí, že súčasné KDH stratilo svoje pôvodné kresťanské hodnoty.
  • SAS: Riško tíško stoj a drž balónik. Tak nejako zneli slová I. Radičovej po víťaznej noci, keď sme si mysleli, že konečne zo Slovenska bude štát, aký má byť. Tá doba je už ďaleko. Riško nám už od tej doby politicky dospel, žiaľ nechová sa tak. Strana pod jeho vedením sa takmer rozpadla. A keď poviem úprimne človek, ktorý jednal zrejme opakovane s Kočnerom o takých citlivých veciach, ako bola voľba prokurátora a to ešte v období, keď bol predsedom parlamentu, si nezaslúži dôveru voličov ani keby sa „rozkrájal“. Je vidieť jeho charakter, ktorý sa naplno prejavil ,keď bol druhým najvyšším ústavným činiteľom nášho štátu a neštítil sa jednania a informovania Kočnera o dôverných skutočnostiach zo situácie, či jednania v parlamente. Môže sa aj 100 krát ospravedlniť, nič na tom už nezmení.
  • OĽANO: Nechal som si ho nakoniec. Mohli by sme ho nazvať fenomén MATOVIČ a to už v dobrom, či zlom slova zmysle. O lídrovi tejto strany sa toho pohovorilo skutočne veľa a veľa z toho aj bolo, či mohlo byť pravdou.  Mohol si doviesť a zložiť tlačiarenský stroj, no ak neporušil zákon, bola to len jeho šikovnosť.  Mohol využívať študentov na roznášanie tlače, no zrejme obe strany boli spokojné. Platil vysoké dane a nič nezákonné mu nebolo dokázané. Už len to, že ich platil a v takej výške je obdivuhodné.  Ak aj náhodou sa v niečom v platbách „pomýlil“, čo by nebolo správne, musíme priznať, že to boli „ním zarobené peniaze“ a nešlo o peniaze štátu. Takže ho nemôžeme prirovnávať k tzv. „našim ľuďom“ ako bol napr. Bašternák a jemu podobní, ktorí zarábali na vratkách DPH a podobnej činnosti, teda na hodnotách, ktoré v skutočnosti nevybudovali. Nedá sa mu však zaprieť, že od počiatku je symbolom nekompromisného bojovníka proti korupcii. Túto svoju líniu sa snaží držať stále a to aj napriek „polenám“ , ktoré sú mu hádzané pod nohy a snahe o jeho diskreditáciu. Ostáva len dúfať, že sa nezmení a vydrží. Je veľká škoda jeho bývalej dvojky pani Remišovej, ktorá mohla po jeho boku dokázať skutočne veľké veci. Zmienim sa ešte o jednej z jeho posledných akcií a to je ľudové hlasovanie cez internet, ktoré nedávno spustil. Predstavil v ňom jednoduché otázky na niektoré základné problémy, ktoré roky sužujú túto spoločnosť a vyžadoval aj stručné jednoznačné odpovede „áno“ – „nie“. Takmer všetci politici ho napadli, ale zrejme len preto, že to skôr neprišlo na um im. Musím sa priznať, že som jednoznačne za riešenie tých otázok, ktoré predostrel a vážim si aj jeho prísľub, že táto problematika bude podľa výsledku hlasovania aj zahrnutá do programového vyhlásenia vlády, nakoľko sú to veci, ktoré sa dajú pomerne jednoducho zabezpečiť a skutočne ľudom pomôžu. Takže vážení páni politici, toto je skutočný „program strany“,  pár bodov, ktoré ľuďom pomôžu, dajú sa ľahko kontrolovať a na ktorých sa potom dá ďalej stavať. Nie vaše objemné „kniky, či brožúry“ straníckych programov s tisíckami bodov, ktoré obsahujú len frázy a prázdne slová, ktoré ľuďom nielenže nič nehovoria, ale ani nepomôžu. Sú vami predstavované len preto, aby sa nedalo nič z toho poriadne skontrolovať a nakoniec ,keď budete vyhodnocovať ich splnenie, aby Ste aj keď nič z toho nesplníte mohli vyhlásiť, že sa Vám „úspešne“ podarilo váš program splniť. Takže pánovi Matovičovi aj keď sa s ním vo všetkom nezhodujem, úprimne držím palce! Môžem len doplniť radu, nech si dáva pozor na svojich spolupracovníkov, aby neskĺzli mimo toho, čo si dal za cieľ a to poctivo a svedomito slúžiť tomuto ľudu a štátu.
  • Socialisti: Nedá mi na záver, aby som sa nezmienil o tejto strane. Priznám sa, že jej predstavenstvo nepoznám. Poznám však z vystúpení, prednášok, či publikovaných príspevkov jej lídra (žiaľ nie osobne), ktorým je E. Chmelár. Taktiež so všetkými jeho názormi nesúhlasím, avšak je to jeden z mála skutočne inteligentných lídrov, ktorý naznačujú, že by sa snažili problémy riešiť komplexne a poctivo. Žiaľ jeho strana nemá také finančné zdroje, ako niektoré iné a nemôže Slovensko zaplavovať veľkoplošnými billboardmi, televíznymi reklamnými spotmi, prípadne článkami v mienkotvorných printových médiách. Nakoľko posledné známe preferencie jeho strany boli pod jedno percento, je zrejmé, že do parlamentu sa s najväčšou pravdepodobnosťou nedostane.

Na záver:

Smer po tom všetkom čo spáchal, či umožnil spáchať by už vládnuť nemal. U jeho predstaviteľov nie je ani náznak sebareflexie, takže sa dá predpokladať, že ak by bol pri moci ,len by pokračoval v doterajšej činnosti.

Vládnuť musí niekto nový, neskompromitovaný, kto zastaví korupciu, obnoví právny a sociálny štát. Ale kto?

Takže teraz poraďte.

Chcem voliť, ale nemám koho!

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadnu konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Nenávisť plodí len ďalšiu nenávisť!

08.03.2024

Tento blog mal hneď po jeho uverejnení veľmi slušnú čítanosť. Žiaľ približne po hodine bol odstránený! Pritom som sa ho snažil napísať čo najobjektívnejšie a držať sa len faktov bez toho, aby som sa prikláňal na jednu, či druhú stranu. Je to škoda. To je hlavný dôvod, prečo v Pravde svoje blogy už takmer nepíšem. Text blogu: Súčasná politická situácia v [...]

Platy ministrov vzlietli, zatiaľ čo platy občanov klopýtajú!

11.02.2024

V posledných dňoch nám tu robí tak opozícia, ako i koalícia nepekné divadlo. Opozícia v parlamente a koalícia v televízii. Správanie oboch nie je hodné nielen poslanca, či štátneho úradníka, ale ani tej najposlednejšej persóny, ktorá mená charakter, ani žiadne morálne zásady. Klame ako jedna, tak i druhá strana. Na obhajobu svojich tvrdení a v snahe dosiahnuť svoj cieľ [...]

Keď jeden tvrdí, že sú bombardované civilné a druhý vojenské ciele!

30.12.2023

V minulosti som na svoj blog v Pravde písal pomerne často a mal som svojich čitateľov, s ktorými som sa delil o svoje názory. Od doby, čo som napísal pár článkov vzťahujúcich sa k Ukrajine som nadobudol dojem, že s mojimi článkami vo vzťahu k čítanosti, či diskusným príspevkom bolo manipulované a to tak, že boli takpovediac „upozaďované“ a to i vrátane [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:06

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 165
Celková čítanosť: 1086560x
Priemerná čítanosť článkov: 6585x

Autor blogu

Kategórie