4. cenová skupina, alebo čo za etalóny morálky nám to vládnu?

25. júla 2020, eduard, Nezaradené

 

Som už na svete nejakú tú dobu, takže som si nerobil žiadne ilúzie, ako je to s našimi čelnými predstaviteľmi a to od prezidentov, cez predsedov parlamentov, poslancov, vládu a tak by som mohol cez štátnych tajomníkov pokračovať ďalej. Vieme o tom, že títo ľudia poväčšine nie sú na tom najlepšie nielen po vzdelanostnej stránke, ale hlavne po morálnej. Nerobia to, prečo boli do funkcií voličmi zvolení, ale klamú, kradnú, tunelujú, zneužívajú systém vo svoj prospech a podobne. Vo väčšine prípadov to vieme, máme množstvo indícií, no nemáme dôkazy a keď ich máme, tak sa stratia, či ostanú niekde v trezore, napríklad možno u pánov prokurátorov. A potom „Skutok sa nestal“.

Avšak to, čo som si mal možnosť pozrieť a vypočuť vo videu utajene nahrávanom v kancelárii bývalého generálneho prokurátora D.Trnku a zverejneného na „YT“ dňa 22.07.2020 sa nedá už ani komentovať. Teda dalo by sa, avšak také oplzlé slová nemienim používať.

Keď si uvážime, že bývalý minister financií za prvej Ficovej vlády Ján Počiatek, ktorý bol v danom čase hodnotený, ako jeden z „najsympatickejších“ ministrov sa dokázal takto  stavať k plneniu svojich povinností, takto sa vyjadrovať a správať je hrozné.  To si potom neviem predstaviť, ako sa v skutočnosti správali ostatní ministri, ktorí neboli hodnotení ako „najsympatickejší“.

Celé zverejnené video má dĺžku len 3 minúty a 10 sekúnd, pričom konkrétny popis činnosti v Bruseli, kde sa v januári 2009 J.Počiatek zúčastnil stretnutí Rady Európskej únie pre ekonomické a finančné otázky ….(ECOFIN) trvá niečo cez  1 minútu. Ak som dobre počítal,  pri popise svojej služobnej cesty za uvedenú dobu použil J.Počiatek celkom 10x slovo do „pič.“ 3x slovo „ko.ot“, 3x varianty slova „jeb.m“. Keď to zhrniem, tak Počiatek tam popisuje jednu zo svojich služobných ciest do Bruselu v rámci orgánov EÚ a to konkrétne na tzv. ECOFIN. Uvádza, že sa tam zúčastňujú nižší funkcionári nakoľko tí vyšší na to „jeb.“. Uvádza, že to čo tam hovoria Rumuni a Bulhari nikoho nezaujíma. Skrátka ide len o výlet.  Že celá partička po prvom dni išli do baru a potom „naje.aní“ o 4.  ráno jedli v nejakej uličke kebab.  Následne smrdel, pálilla ho záha, grgalo sa mu a nechcelo sa mu na rokovaní pokračovať. Hovorí, že on to „jeb.“ a do „pič.“, ide domov. A ako na to reagoval náš vtedajší generálny prokurátor A.Trnka, ktorému to vtedajší minister Počiatek rozprával?  Zrejme sa mu takého správanie a reprezentovanie Slovenska nesmierne páčilo, nakoľko sa z chuti smial! No tak to sú zaujímavé služobné cesty, za štátne, teda naše paniaze. Zaujímavé reprezentovanie nášho štátu. Zaujímavé ekonomické jednanie. Na druhej strane sa takýmto osobám po majetkovej stránke skutočne darí. Menovaný bývalý minister, má na Slavíne vilu v odhadovanej sume 10 miliónov €, v ktorej je podľa medializovaných informácií aj podlaha v garáži z nerezu (*1 a *2), vilu na Azúrovom pobreží vo Francúzsku, či iné majetky. Šikovný to chlapec (*3 a *4). Tak by sme mohli ísť po  kauzách jednotlivých funkcionároch z daného obdobia a tento blog by asi nikdy neskončil.

 

 

Nie tak dávno prebehli tlačou informácie o „ovracanom lietadle“ Letky Ministerstva vnútra na palube ktorého mali prebiehať „divoké žúrky“ počas prezidentského letu z Mexika (*5). Za toto platíme z našich daní našich úradníkov? Takto vyzerajú ich služobné jednania?

 

Na druhej strane zas  vieme pochopiť čo za „chrípku“ to mal bývalý šéf Európskej komusie Jean_Claude Juncker keď ledva išiel a museli mu v chôdzi pomáhať pričom, keď stál museli ho držať, aby nespadol (*6, *7). Zrejme ďalšie „náročné“ rokovanie.

 

 

Vráťme sa ale k naším politikom.  Veľmi výstižne to pomenoval bývalý generálny prokurátor D.Trnka, že títo ľudia sa tu po celé roky len „pregŕcavali a trtošili“.  Áno to sú naši politici. Len poznamenávam, že na Trnku platia jeho slová obzvlášť.

Ako ďalší príklad sa môžeme pozrieť na takého Martina Glváča, alias „Maznáka“, ministera obrany z obdobia 2012 až 2016, ktorý podľa medializovaných informácií, chcel Alenu Zsuzsovú, osobu v súč. dobe podozrivú zo sprostredkovania vraždy J.Kuciaka a M.Kušnírovej „hýčkať“, lebo ona si iné nezaslúži. Podľa väčšiny ľudí si aj za svoju predošlú činnosť zaslúži väzenie. No pán M.Glváč, by ju hýčkal, posielal jej dokonca z parlamentu svoje selfie. Čudné správanie a stanovisko ministra, ktorý riadi štát a to dokonca na úseku obrany (*8).

Alebo, čo tak Kočnerova „opička“,  bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti M.Jankovská, ktorá hrubým spôsobom ovplyvňovala v jeho prospech súdne rozhodnutia? A teraz dokonca podľa zverejnených informácií námestníčka  generálneho prokurátora V.Kováčiková  postupovala tak, aby konanie M.Jankovskej nebolo posudzované, ako konanie verejného činiteľa, čím by sa jej možný trest v prípade preukázania jej viny podstatne znížil. Kde to žijeme, že zľahčujeme tak brutálne krivenie spravodlivosti a deformovanie súdnictva M.Jankovskou ?  Jedného takého prokurátora v minulosti známeho aj pod prezývkou „60 : 0“ už máme a to by mohlo stačiť.

Čo súdna mafia, o ktorej vedeli, či tušili všetci, no teraz sa tvária, že o ničom nevedeli a dozvedeli sa to len náhodou? Nie nedozvedeli sa to len náhodou, nakoľko to bolo známe, náhodou boli získané len dôkazy. Všetci v súdnictve sa však tvária prekvapene. Hej prekvapene, ale z toho, že časť machinácií v justícii vyšla napovrch aj s dôkazmi. S tým teda nepočítali. Hovoria o zlyhaní jednotlivcov a o tzv. „samoočisťovacom“ procese.  O akých jednotlivcoch to hovoria? Čo za samoočisťovací proces to majú na mysli? Chorý je celý systém a ten je potrebné zmeniť. Sudcovia nemôžu byť „nadľudia“ postavení nad zákon a ich rozhodnutia musia byť v súlade so zákonom a nezáležať od ich svojvôle.

Aby sme však boli objektívni, pozrime sa aj na súčasných politikov, či poslancov. Nie je to o nič lepšie. Napríklad, čo taký predseda parlamentu B.Kollár a jeho diplomovka, …. . Čo náš absolvent Strednej priemyselnej školy  obuvníckej v Partizánskom a neskôr kaderník, teraz minister školstva B. Gröhling a jeho diplomovka?  S plagiátorstvom mal problém aj  štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí M.Klus. No a aby mu nebolo smutno, čo tak pán predseda vlády I.Matovič a jeho diplomovka. Čo ich prísľuby, že bude koniec straníckym nomináciám na riadiace funkcie? Čo ich ďalšie prísľuby, ktoré od samého počiatku neplnia?

Čo takí poslanci, ako je napríklad „Romana Tabák“. Skutočne nemám vlastných slov, tak použijem názor jedného z diskutujúcich k článku „Prestaňte kydať na slečnu Tabákovú!!“ jej inteligenciu by som mohol prirovnať k hojdaciemu koníkovi, no nechcem toho koníka urážať. Dobre to zhodnotil aj iný diskutujúci, ktorí napísal, že ak máme takýchto poslancov, tak „Bože ochraňuj Slovensko“. Jej skutočne podnetné vystúpenia, plné inteligentných myšlienok, či slovné prejavy si môžete pozrieť napr. na týchto videách:

 

 

Skutočnosť je však taká, že koho sme si zvolili, toho máme tak v parlamente, ako i vo vláde. Smutné je však to, že skutočne nie je koho voliť. Fico, či Pellegríni by sa vrátiť nemali,  nakoľko to čo spravili so Slovenskom je horor.  Matovič, ktorý  prenechal vládu podnikateľovi Kollárovi, nie je schopný krajinu riadiť. Sulík sa len trasie za mocou a jeho morálka sa odhalila pri raňajkách s Kočnerom.  O charaktere J.Šeligu mám značné pochybnosti. Remišová taktiež sklamala. Keď ide do tuhého, tak sa tiež zaujímajú len o seba. Okrem toho ich vzájomná antipatia z nich len tak srší. Potom máme už v parlamente len „ĽSNS“. Mimoparlamenté strany PS+Spolu majú veľmi zvláštny program. KDH na čele s Hlinom, je skutočne smiešne. Je komické, že  kresťanské hodnoty má reprezentovať  agresívny Hlina. Ešte pred pár rokmi by nik neuveril, že KDH môže za svojho predsedu zvoliť človeka typu Hlinu.

Takže, ako z tohto bludného kruhu von.  Myslím si, že sa to nezlepší ani 100% účasťou v budúcich voľbách.  Prečo?  Zopakujem, že preto, lebo nie koho voliť.   Ale prečo nie je koho voliť? Je to preto, že do čelných miest v politike sa skutočne dostávajú v prevažnej väčšine len agresívni a neseriózni ľudia . Začína to už na okresnej úrovni, nasleduje na krajskej a potom na celoštátnej. Zväčša je to tak, že čím je človek agresívnejší a horší, tým vyššie postavenie v politike dosiahne. Áno sú aj výnimky, že sa tam dostane dobrý človek, no toho systém rýchlo zomelie a dostane na výber niečo v štýle: „Kto chce s vlkmi žiť, musí s nimi vyť“, alebo „musí opustiť dané miesto“. Ľudia idú do politiky preto, aby niečo získali a nie preto, aby slúžili. Som si vedomí, že nik nebude robiť zadarmo. Takže mali by dostávať dobre zaplatené, ale hlavne by mali „slúžiť“ a to by mal byť ich hlavný cieľ.

Vychádza mi z toho jediné a to, že celý politický systém u nás je pokrivený.  Začína to financovaním strán zo štátneho rozpočtu, darmi, mega kampaňami na bilbordoch, …… . To všetko by sa malo zakázať. Tak by šli do politiky tí, čo im na nej záleží a nie tí, čo chcú len zbohatnúť. Stranám by mali stačiť pred voľbami len „rovnaké“ informačné tabule pred obecnými, či mestskými úradmi, ktoré by boli zdarma a internetové stránky na ktorých by informovali o svojich programoch. Teda žiadne bilbordy. Strany by nemali dostávať od štátu žiadne finančné prostriedky za voliča pri vyhraných voľbách. Strany by si svoju činnosť mali hradiť výhradne z príspevkov svojich členov. To by Ste videli, ako by sa preriedil záujem o funkcie v mestských, či okresných štruktúrach.  A tak by to robili ľudia, ktorým na tom skutočne záleží a sú o niečom presvedčení. Žiaľ u nás je to len Biznis, na americký spôsob a to je chyba, lebo to je dôvod prečo je politika na Slovensku deformovaná a prečo máme poslancov a politikov takých, akých máme. Žiaľ žiadni z dnešných politikov, či poslancov sa dobrovoľne nevzdajú týchto výhod, ktoré im tento systém poskytuje a tak sa budeme stále točiť dokola.

Záverom však musím len smutne skonštatovať a zopakovať výrok M.Kocába ešte z roku 1987, že „Každý národ má takú vládu, akú si zaslúži!

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

 

 

*1 – https://juliuskovacs1.blog.sme.sk/c/537433/strapateho-vila-na-slavine-skor-gycovy-palac-10-milionov-eur-video-oznacil-som-ju.html

*2 – https://plus7dni.pluska.sk/domov/rozpravkove-majetky-kalinaka-pociatka-kde-toto-zobrali

*3 – https://plus7dni.pluska.sk/domov/vila-michel-pociatek-matovic-mal-zrejme-pravdu-prevalila-cena-francuzskeho-domu-exministra

*4 – https://www.youtube.com/watch?v=rB70aFsyPYQ

*5 – https://www.hlavnespravy.sk/baranek-su-informacie-ze-v-kiskovom-lietadle-prebiehali-divoke-zury/1266450

*6 – https://www.topky.sk/cl/11/1723823/Europou-sa-siri–ze-Juncker-bol-na-summite-opity–VIDEO-Sef-komisie-prehovoril–preco-sa-tackal

*7 – https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=oecvYFq_wi0&feature=emb_logo

*8 – https://www.topky.sk/cl/100371/1766261/Glvac-posielal-Zsuzsovej-svoje-selfie–aj-z-parlamentu–Dvojica-sa-mala-osobne-stretnut