Politik, ktorý nielen sklamal, ale i zlyhal !

10. augusta 2020, eduard, Nezaradené

 

Prepáčte mi ten názov „politik“ – viem, že si ho nezaslúži.

 

Vedel som, že Matovič síce nie je génius, no dúfal som, že to aspoň s bojom proti korupcii myslí vážne. Slovensko bolo totiž od zmeny režimu v roku 1989 systematicky rozkrádané rôznymi bandami darebákov, ktoré nám vládli, či inak sa na štátnom majetku priživovali. Nebudem menovať všetky, nakoľko sa to ani nedá, no medzi najvýraznejšie obdobia rozkrádania sa zaradilo obdobie „Mečiarizmu“,  ktoré pokračovalo obdobím vlády „Dzurindu a Mikloša“, ktorí tento štát položili takmer na kolená.  Rozkrádanie  následne plynulo pokračovalo počas obdobia  vlády  „Fica a Pelegriiniho“, ktorí podmienky na jeho realizáciu doslova povýšili na umeleckú úroveň.  Slovensko však  bolo nielen  rozkrádané, ale korupcia (ktorá tu síce bola už aj predtým) nadobudla také „obludné rozmery“, že tomu už nebolo možné prihliadať len tak, aby sme sa nepokúsili niečo zmeniť.  Áno, bolo potrebné niečo zmeniť a vinníkov konečne začať trestať, aby sa Slovensko od takýchto darebákov aspoň z časti očistilo a na Slovensku sa začalo lepšie žiť. Žiaľ, bola to len ďalšia ilúzia a nič sa nezmenilo. Skôr by sa dalo povedať, že z toho čo Matovičova vláda stihla za tých pár mesiacov predviesť,  má nábeh, aby predbehla aj obdobie takého majstra, akým bol Fico a to veru „troškár“ nebol.

Matovič a jeho OĽANO:  Pred voľbami toho sľuboval veľa, na základe čoho získal množstvo voličských hlasov. Avšak podľa jeho doterajších skutkov z toho nesplní zrejme nič, teda aspoň nič z toho podstatného. Ako politik jednoznačne nielenže sklamal, ale i zlyhal. Evidentne nemá na to viesť vládu a myslím si, že ani ministerstvo. V prvých dňoch jeho vlády sa miesto toho, aby riadil štát, stalo jeho záľubou vystupovať pred kamerami a hovoriť o „7 dňovom kĺzavom mediáne“. No na druhej strane, keď sa akože pokúsil riadiť a reprezentovať  štát, bolo to na zaplakanie.

 

Kollár a jeho „Sme rodina“. No skutočne vládne Kollár a jeho rodina – teda jeho ženy.  Je tam ešte zopár figuriek, tie ho však musia poslúchať. O nejakých veľkých odborníkoch sa však hovoriť nedá. Nebudem sa opakovať a spomínať jeho minulosť, nakoľko čitateľ to dobre pozná.  Je však vidieť, že s Matovičom si robí čo chce. Jeho vyjadrenia navonok  napodiv nie sú zlé, no sú zavádzajúce. V skutočnosti jeho konanie potvrdzuje staré známe príslovie, že žiadne hrable nehrabú od seba a mám taký dojem, že tie hrable už začali hrabať.  Kollár, ako podnikateľ to skutočne poňal veľkolepo a moc nestrácal čas. Aj keď som presvedčený, že na verejnosť unikli len drobnosti,  už sú tu už medializované informácie o Š.Holom (*2), ktorý údajne robil pre ŽSR analýzu za skromných 300.000,- €, ktorú však tak železnice, ako i on odmietajú zverejniť s tým, že je utajovaná. No neviem, keď sa tak k tomu stavajú obe strany,  núka sa myšlienka, že ak vôbec taký materiál je, tak zrejme nemá takú hodnotu, prípadne je úplne zbytočný.

Ďalšie medializované informácie hovoria  taktiež o možnom  prelievaní peňazí medzi Kolárovou stranou a jeho súkromnými firmami a to napríklad za prenájom priestorov v uplynulom roku takmer 2 milióny €, či ďalšia nemalá suma za prenájom luxusných automobilov (*3).

Zaujímavá je aj história jeho magisterského vzdelania, ktoré dosiahol na škole mediálne známej, ako škola, ktorá  údajne takpovediac „rozdávala“ tituly rôznym politikom, finančníkom a ich deťom. Veľmi nepekným odkazom bolo vydieranie  a nátlak v súvislosti s diplomovou prácou B. Kollára s tým,  že ak Kollár nezíska pri hlasovaní v parlamente dôveru, celá strana „Sme rodina“ odíde z koalície. V každej kultivovanej spoločnosti, by pritom automaticky bez hlasovania predseda parlamentu odišiel a ospravedlnil sa. Tu sme sa však dozvedeli, že všetko je v poriadku.

Sulík a jeho SaS: – Je na ňom vidieť, ako sa trasie za tým, aby mohol vládnuť a rozpredávať strategické podniky, ktoré zatiaľ ostali v rukách štátu, no zatiaľ sa mu to ešte nepodarilo. Na druhej strane si musí dávať pozor, lebo s položením vlády má bohaté skúsenosti. Avšak jeho snahy o odpredaj štátnych podielov sa už začínajú prejavovať.  Dôvodí to všelijako, no hlavne, že štát nie je dobrý vlastník.  Zatajuje však, že zahraničné spoločnosti, ktoré tieto podniky u nás majú záujem skupovať, sú taktiež štátne, prípadne so štátnym podielom, napríklad Talianska, Nemecka, ….. takže ide v podstate o štátne podniky Talianske, či Nemecké, ….. .  Tak nastáva situácia, že cudzie štátne strategické podniky, skupujú slovenské štátne strategické podniky, či ich kontrolne podiely v takýchto podnikoch.  Tým je Slovensko  dobrovoľne absolútne odovzdávané napospas cudzím štátom.  Vrátim sa však do súčasnosti keď sú medializované informácie, že nad energetickým monopolom  VSE Holding, v ktorom má náš štát podiel sa začína zmrákať. Sulík dojednáva jeho predaj, pričom sa chváli, že SR by mala získať za neuplatnenie si predkupného práva 35 miliónov €. Nebudem polemizovať, či je to veľa, alebo málo, nakoľko o tom nemám dostatok informácií. Podstatnejšia je pre mňa skutočnosť, že SaS, ako i OĽANO v minulosti, keď boli v opozícii  tvrdo kritizovali skutočnosť, že vláda R.Fica v mnohých dôležitých zmluvách neuvádzala „nákupno-predajné ceny“ a teda nemohlo byť kontrolované, či sú pre Slovensko výhodné, alebo nie. Vláda v danej dobe na svoju obranu uvádzala, že kupujúci – teda obchodný partner si neželal zverejnenie kúpno-predajnej ceny a oni to rešpektujú. Opozícia, ktorej bol vtedy členom i Sulík zas argumentovala tým, že ide o predaj štátneho majetku a suma musí byť zverejnená a to aj v prípade, ak by kupujúci nechcel. Prešla nejaká doba a Sulík sa stal členom novej vlády a čo čert nechcel uzatvára svoju prvú veľkú zmluvu na predaj štátneho podielu VSE Hoding. Čoho sme pritom svedkami?  No predsa toho istého, čo kritizoval u svojich predchodcov. Predajnú cenu za odpredanie nie malej časti štátneho majetku odmietol zverejniť s odvolaním sa na to, že si to neželajú obe zmluvné strany, teda tak predávajúci ktorým je Slovenská republika, ako i kupujúci energetická spoločnosť E.ON (*4). Avšak od človeka, ktorý donášal Kočnerovi informácie z parlamentu počas spoločných raňajok, nie je správne očakávať serióznosť.

Kiska a jeho strana „Za ľudí“: Kiskov vstup do politiky, bol veľkým omylom. Nikdy nebol lídrom a prezidentom sa stal len z dôvodu, že jeho protikandidátom bol R.Fico. Voľba prezidenta nebola „za“ nejakého kandidáta, ale „proti“ Ficovi. A z toho vyšiel Kiska. Nebol ani žiadna morálna autorita, nakoľko na rováši toho má zrejme viac, ako dosť a možno, že  aj kriminálnych skutkov. Okrem toho sa nemôžem zbaviť dojmu, že vždy bol len lenivým darebákom, ktorý ťažil a využíval prácu iných. V súčasnej dobe už zrejme pochopil, že ho ľudia nechcú a nemá šancu, tak z politiky odchádza. Aj keď mal nejaké drobné problémy, jeho zdravotný stav je len zámienkou.  Keďže Šeliga neohlásil kandidatúru na predsedu strany, jeho nástupcom sa bez problémov stala V. Remišová. Z koalície má táto strana najmenej zástupcov, ako v parlamente, tak i vo vláde, takže jej schopnosť ovplyvňovať politiku koalície zatiaľ je takmer nulová.

Nuž čo dodať na záver. Zmeny,  ktoré hlásal Matovič pred voľbami a ktoré mali zabezpečiť boj proti korupcii, principiálnosť, odbornosť, zásadovosť, zrušiť politické či stranícke nominácie sú v nedohľadne, ba čo viac keď sa pozrieme na prebiehajúce zmeny na čele rôznych úradov, vidíme, že sa nekonajú tak, ako by sa mali a je to presne tak, ako tomu bolo za vlády R.Fica – vedúci úradníci sa dosadzujú netransparentne na základe rozhodnutia strán súčasnej koalície.

No a ako je to s naším novým parlamentom? Úroveň mnohých poslancov som dokumentoval na inteligencii Romany Tabak. Avšak asi najvýstižnejšie by som mohol použiť slová bývalého generálneho prokurátora D.Trnku, ktoré keď ich vytrhnem z kontextu zneli asi takto: …………… títo ľudia sa tu po celé roky len „pregŕcavali a trtošili“ ………. . Smutné, ale pravdivé. Možno by som ešte dodal, že za to brali 5.227 €, čo nie také zlé (myslím pre nich).

Nerobme si však ilúziu ani o súčasnej opozícii. Tá bola pri moci viac volebných období a vidíme, čo so Slovenskom spravila.

Ešte by som na záver predsa len uviedol, že nechápem, ako je to možné, že také osoby, ako napríklad Dzurinda, Mikloško,  či Zajac, za ktorých éry bolo totálne vydrancované a zničené Slovensko, majú tú odvahu a drzosť vystupovať v médiách a radiť, čo robiť. Čudujem sa aj médiám, že im k tomu dávajú priestor.

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

 

 

 

*1 – https://www.youtube.com/watch?v=Fc7mOpkFOPo

*2 –  https://e.dennikn.sk/1790078/stefan-holy-robil-s-firmou-od-poora-na-analyze-pre-zsr-za-300-tisic/

*3 – https://www.topky.sk/cl/10/1947469/Kollarovci-prelievaju-peniaze-medzi-firmou-a-hnutim–V-hre-su-drahe-auta–v-jednom-sa-vozi-aj-Kristufkova

*4 – https://www.webnoviny.sk/venergetike/slovensko-si-neuplatni-predkupne-pravo-na-nakup-akcii-vse-holding-zinkasuje-za-to-35-mil-eur/