„Mačovia“ zo Slovenska – alebo k Vyhosteniu ruských diplomatov !

12. augusta 2020, eduard, Nezaradené

 

Nedávno sme tu mali pre Českú republiku, keď použijem ich slovník ,jeden veľký „prúser“, z ktorého sa smialo množstvo štátov.

 

Skôr, ako prejdem k situácii na Slovensku, stručne zrekapitilujem, ako vznikol. No podobne, ako u nás ,z neopodstatneného vyhostenia Ruských diplomatov. Na základe čoho boli vyhostení, no predsa na základe toho že „jeden rus“ pricestoval „lietadlom“ na letisko a mal „kufrík“, na letisku ho čakalo „auto“ z ruského zastupiteľského úradu a predstavte si tú drzosť, to auto ho odviezlo aj s kufríkom na „ruskú ambasádu“!  To už nepotrebuje ďalší komentár – Jasná špionáž! K tomu sa pridala informácia, že má otráviť českých politikov (ale si o sebe veľa myslia, keď sú v tom, že niekoho zaujímajú) Nasledoval veľký mediálny povik a vyhostenie ruských diplomatov. Za pár dní po vyhostení sa zistilo, že o nič nešlo, lepšie povedané, že išlo ani nie tak  o veľkú „novinársku kačicu“, ako skôr o poriadneho „moriaka“, nakoľko nič z toho sa nezakladalo na pravde (otrava politikov).

No a teraz poďme k aktuálnemu vyhosteniu diplomatov zo Slovenska.

Prakticky všetky štáty sveta majú svoje diplomatické zastúpenie v rôznych krajinách sveta. Čím je štát väčší  politicky, či ekonomicky silnejší, tým má týchto zastúpení viac. To isté platí aj o personálnom obsadení. Čím je štát väčší, tým má viacpočetné zastúpenie v jednotlivých krajinách. Samozrejme, čim je krajina pre daný štát z nejakého dôvodu zaujímavejšia, tým je v nej viac diplomatov a diplomatického personálu.

Napríklad len taká malá krajina, ktorej celkový počet obyvateľov je tak malý, že nedosahuje ani tretinu počtu obyvateľov väčších metropol niektorých štátováno uhádli Ste, hovorím o „Slovensku“ má vo svete až „89“ !  zastupiteľských úradov rôznej úrovne (ide o veľvyslanectvá, cez stále delegácie,  stále misie , generálne konzuláty, či inštitúty).  Ako som spomínal, tak väčšie štáty majú zastupiteľských úradov viac. Napríklad,  ak som sa nepomýlil USA ich majú až 306 !!! Počet je tak veľký, nakoľko v niektorých štátoch majú zriadených viacero týchto úradov. Ich štatút je prevažne od veľvyslanectva, cez  generálny konzulát, konzulárny úrad až po pobočku veľvyslanectva.

A teraz by som chcel len veľmi v stručnosti a čo najjednoduchšie vysvetliť zopár faktov k zastupiteľským úradom a špionáži, nakoľko je to v súčasnosti značne diskutovaná téma, ktorá je žiaľ množstvom nezodpovedných  a problematiky neznalých osôb využívaná na neopodstatnenú proti ruskú štvavú kampaň, ktorá zhoršuje naše vzťahy z Ruskom. Žiaľ, musím skonštatovať, že do tejto skupiny patria aj naši čelní predstavitelia, ako sú napríklad „povestný analytik“ študujúci v USA a v súčasnej dobe minister obrany J.Naď, či predseda vlády I.Matovič, MZV I.Korčok, či jeho „nedocenený“ štátny tajomník obvinený z plagiátorstva M.Klus a ďalší.

Ako vyplýva z hore napísaných riadkov, je totálna hlúposť útočiť na ruských pracovníkov zastupiteľského úradu, nakoľko túto činnosť vykonávajú všetky zastupiteľské úrady na celom svete bez výnimky! A aby nedošlo k nedorozumeniu, slovenské zastupiteľské úrady nie sú výnimkou!

Ešte by možno čitateľa zaujímalo, ako sa zbierajú informácie, teda čo robia špióni. No ak nepočítam rozvojový svet, tak to nie je tak rušné, ako u Jamesa Bonda, či Bodie a Doyla postáv z kultového anglického seriálu,  „Profesionáli“ , nakrúteného v 70-tych rokoch a  popisujúceho činnosť anglickej MI5. Je tam i vzrušenie, no v prevažnej väčšine ide o nudnú prácu. Tak napríklad:

Nie o všetkom sa dá písať, ale myslím si, že bežný čitateľ si mohol spraviť obraz o činnosti zastupiteľských úradov z pohľadu, ktorý je pre bežného občana neznámy.

 

 

 

Odporúčam najčítanejší článok uplynulých dní !

Politik, ktorý nielen sklamal, ale i zlyhal !

10. augusta 2020 17:42, Prečítané 24 223x, Nezaradené

 

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.