Založ si blog

Zatvorime i deti?

 

Vážený pán poslanec Dostál, podľa Vás by bolo potrebné zatvoriť aj deti?

 

Predvčerom som bol na služobnej ceste v jednom slovenskom meste. Keď ma vodič prevážal jeho ulicami, upútali ma pekné historické kresby na fasádach niektorých panelákov a to až tak, že sme zastavili a venoval som im nejaký ten čas. Keď som sa domácich pýtal, čo znázorňujú, tak tí starší mi povedali, že znázorňujú najznámejšie časti ich mesta z konca 40. až 50. rokov. Nezabudli dodať, že sa to páči nielen im, ale i mladým.

To však len tak na úvod, nakoľko chcem poukázať na inú kresbu, ktorú som o pár minút videl na betónovom plote. Evidentne išlo taktiež o pokus o jeho skrášlenie. Tu sa však o to nepostaral umelec, ale samotné deti. Na plote boli nakreslené rôzne zvieratká. Dominantou kresby však bol vlak, ťahaný parnou lokomotívou ,na ktorej čele bola „päť cípa červená hviezda“. To že sa deti podujali k takémuto skrášleniu svojho okolia bolo zlaté.

Tu som si nevdojak spomenul na reláciu „Téma dňa“ z 22.9.2020 odvysielanú na TA3, v ktorej sa v diskusii stretli poslanci Ondrej Dostál a Ľuboš Blaha. Diskusiu moderoval Peter Bielik. Hlavnou témou bola iniciatíva koaličných poslancov a nimi predkladaný zákon o „nemorálnosti komunistického režimu“. Nie je možné používať, či kresliť „červenú hviezdu“ , či „kosák a kladivo“ ……. .

Keď som túto reláciu pozeral, nadobudol som podľa poslanca Dostála presvedčenie, že by sme mali zavrieť aj tie malé deti, čo sa pokúšali skrášliť už uvedený plot (viď. foto), nakoľko si „dovolili“ na vláčik nakresliť „päť cípu červenú hviezdu„! Sme normálni?

 

Pre taký nezmyselný zákon zatvoríme aj deti ?

 

Nebudem popisovať celú reláciu, nakoľko si ju môže každý pozrieť. Musím sa len zmieniť o tom, že nerozumiem tomu, ako „zväčša“ v minulosti logicky argumentujúci Dostál, môže byť v tomto prípade taký „fanatik“ a takými nelogickými, skreslenými a nepravdivými vyjadreniami argumentovať v prospech tohto zákona a pritom nemihnúť ani brvou. Naproti tomu Blaha, ktorý v minulosti mnoho krát pri argumentácii skĺzava k populizmu, či skreslenej argumentácii, vystupuje v tejto  diskusii konštruktívne a vecne, pričom argumentačne má jednoznačne oproti Dostálovi navrch.

Od ideológie komunizmu mám veľmi ďaleko. Nie som však ani priaznivcom žiadneho zo súčasných politikov, nakoľko si to podľa mňa nezaslúži ani jeden. Ak to však objektívne hodnotím, tak takého zbytočné zákony len prispievajú k ďalšiemu rozdeľovaniu spoločnosti a ničeniu našej histórie.

Nepoznám žiadny kultúrny štát bývalého tzv. západu, ktorý by si vedome ničil symboly svojej historickej minulosti (samozrejme s výnimkou fašizmu). Ako príklad môžem uviesť tisícky sôch v juhoamerických štátoch oslavujúcich „konfederáciu“ a jej politikov, generálov, spisovateľov, ideológov, či iné osobnosti, ktoré v podstate symbolizujú zastávanie ideológie otroctva v USA. Áno, je to súčasť histórie USA a s príslušným komentárom v učebniciach sú zachované a navštevované, robia sa k nim školské výlety s tým, že pri návšteve takéhoto pomníka je úlohou učiteľa podať žiakom príslušný komentár, ktorý sochu a osobnosť ktorú znázorňuje zasadí do patričného kontextu. To je správne. Nie je možné vymazať to, čo sa udialo – alebo ešte správnejšie – nie je to správne. Ďalším príkladom je napr. obdobie ,keď po francúzskej revolúcii hádzali v Paríži sochy kráľov do rieky Seina, aby ich potom neskôr pracne vyťahovali, čistili a usádzali späť. Alebo odstránili rimania sochu ich cisára Néra za to, že bol podozrivý zo zapálenia Ríma? Vyčiarkli zo svojej histórie Caligulu, ktorý bol známy svojím mimoriadne zhýralým a amorálnym spôsobom života?

Keď chceme byť váženým národom, musíme si vážiť aj svoju históriu. Tie jej obdobia, ktoré sa nám nepáčia, nemôžeme len tak vymazať, lebo „boli“ a prežívali ich bez výnimky celé generácie nášho národa. Na druhej strane je, že tieto obdobia môžeme komentovať s patričným vysvetlením, čo bolo na nich zlé, akých chýb sa dopustili reprezentanti danej doby a podobne.

Alebo máme skutočne zatvárať aj deti za ich kresby, alebo za to, že sa hrajú s hračkou, na ktorej je červená hviezda?

 

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Nenávisť plodí len ďalšiu nenávisť!

08.03.2024

Tento blog mal hneď po jeho uverejnení veľmi slušnú čítanosť. Žiaľ približne po hodine bol odstránený! Pritom som sa ho snažil napísať čo najobjektívnejšie a držať sa len faktov bez toho, aby som sa prikláňal na jednu, či druhú stranu. Je to škoda. To je hlavný dôvod, prečo v Pravde svoje blogy už takmer nepíšem. Text blogu: Súčasná politická situácia v [...]

Platy ministrov vzlietli, zatiaľ čo platy občanov klopýtajú!

11.02.2024

V posledných dňoch nám tu robí tak opozícia, ako i koalícia nepekné divadlo. Opozícia v parlamente a koalícia v televízii. Správanie oboch nie je hodné nielen poslanca, či štátneho úradníka, ale ani tej najposlednejšej persóny, ktorá mená charakter, ani žiadne morálne zásady. Klame ako jedna, tak i druhá strana. Na obhajobu svojich tvrdení a v snahe dosiahnuť svoj cieľ [...]

Keď jeden tvrdí, že sú bombardované civilné a druhý vojenské ciele!

30.12.2023

V minulosti som na svoj blog v Pravde písal pomerne často a mal som svojich čitateľov, s ktorými som sa delil o svoje názory. Od doby, čo som napísal pár článkov vzťahujúcich sa k Ukrajine som nadobudol dojem, že s mojimi článkami vo vzťahu k čítanosti, či diskusným príspevkom bolo manipulované a to tak, že boli takpovediac „upozaďované“ a to i vrátane [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 165
Celková čítanosť: 1087658x
Priemerná čítanosť článkov: 6592x

Autor blogu

Kategórie