Založ si blog

Oslík otras sa – alebo, z cudzieho krv netečie.

Patrím medzi tých, ktorí prežili približne polovicu života v socializme a polovicu života po zmene politického režimu a tak môžem porovnávať – a porovnávať je čo! Teraz by som však chcel poukázať len na jednu oblasť a to financovanie politických strán štátom.

Pred pár dňami som v  TV pozeral diskusnú reláciu s predsedom klubu 500 pánom V. Sotákom, ktorého si vážim, nakoľko ho pokladám  za inteligentného a priamočiareho človeka, ktorý sa vyzná a povie, čo si myslí – čo v tejto dobe nie je bežné, nakoľko ľudia sa v mnohých prípadoch boja.

Uviedol, že podstatne vhodnejšie, ako brať peniaze samosprávam, ktoré budú na základe toho musieť dvíhať dane obyvateľom by bolo, keby sa politické strany vzdali časti svojich finančných príspevkov od štátu. Ušetrili by sa tak pekné desiatky miliónov …….. . Plne s ním súhlasím, pričom vôbec nechápem na čo politické strany od štátu peniaze za voličov dostávajú. Z môjho pohľadu je to bohapusté výpalníctvo! Ako môžu čelní predstavitelia týchto politických strán zhrabnúť také milióny a s kľudom a bez výčitky sa pozerať obyvateľom tejto krajiny do očí? Je to hrubé pokrytectvo a prejav toho, že na obyvateľoch im jednoducho nezáleží! Ide im len o svoje dobre platené korytá! Netrápi ich že mnohé mladé rodiny, či dôchodcovia žijú na pokraji chudoby, čo dokonca nemajú z čoho žiť. Vôbec im nevadí už bežne používaný pojem „PRACUJÚCA CHUDOBA„! Však oni sú za vodou! To, že nejaká matka nemá na to, aby riadne nakŕmila svoje dieťa, obliekla ho ako sa patrí, zaplatila nájom……….,  alebo dôchodca sa riadne najedol, mohol si kúpiť lieky ktoré skutočne potrebuje a nie len kvapky do nosa, či acylpiryn, to ich nezaujíma. Nehovorím o tom, čo k tomu každým mesiacom pribúda. Čo sa robí a bude robiť s cenami energií, potravín, ….. . Nie je lekárov, na vyšetrenie čakáte mesiace, nie je sestričiek, nie je opatrovateľov, nie je starobincov, chýbajú rušňovodiči, učitelia hrozia štrajkom, rozpadajú sa mosty a cesty, diaľnice sa nedokončújú, cestné tunely sú skutočnými tunelmi, ale na miznúce peniaze, atómovku nie a nie dostavať, ……………………. polícia bojuje medzi sebou, prokuratúra to isté, na súdoch sa odhaľuje korupcia, ministri nielenže sú nekompetentní, ale sa i medzi sebou vadia a nevedia sa dohodnúť, ……………., štát sa zadlžuje stále viac a  viac . V tomto štáte prakticky nič nefunguje! Aby som bol objektívny jedinou výnimkou je pomoc Ukrajine, ktorá funguje na tisíc percent.

 

Vrátim sa však k nosnej myšlienke v ktorej som chcel porovnať spôsob financovania politických strán za socializmu a v súčasnosti.

Za socializmu bolo v bývalom ČSSR povolených celkom 5 strán, ktoré boli združené v tzv. Národnom fronte. Je pravdou, že vyhrať mohla vždy len komunistická strana (KSČ) a ostatné strany tvorili len kulisu. Túto stránku však teraz neriešim.

Omnoho podstatnejšia je skutočnosť, že keď niekto chcel byť členom nejakej politickej strany musel platiť tzv. „členské príspevky“ z ktorých strana žila, pričom od štátu nedostávala ani korunu!!! Z týchto príspevkov strany potom hradila plat svojim zamestnancom, svoju propagáciu, objekty ktoré užívala, prípravy na nové voľby ….. skrátka všetko a bola úplne sebestačná. Takýto systém bol veľmi spravodlivý, nakoľko na stranu platili len tí, ktorí v nej boli. Do strany nešli teda peniaze zo štátu – peniaze nás všetkých – ale len peniaze členov strany. Čím mala strana viac členov, tým mala viac peňazí. A to si myslím, že je správne.

Obdobne to bolo za socializmu aj s najväčšou organizáciou tzv. ROH, ktorého bol členom „takmer“ každý. Za členstvo sa síce platilo, no bolo to mimoriadne výhodné. Každoročne sa za vyzbierané peniaze chodilo na rekreácie a to nielen v ČSSR, ale i do zahraničia.

Obdobne bola na tom aj mládežnícka organizácie tzv. SZM kde tí, ktorí boli členovia platili členské príspevky z ktorých táto organizácia žila. Kto členom nechcel byť, tak nebol a neplatil.

 

Aj v súčasnosti by strany mali mať len tie peniaze, ktoré by pochádzali len od ich členov (za členské príspevky). To by bolo spravodlivé. Tým by strany nevyciciavali štát a nepoužívali by ho systémom „oslík otras sa„! Systémom v ktorom stále len naťahujú ruky k štátu a ten sa len otriasa a otriasa v prospech pár jedincov, ktorí sú na čele politických strán. Len potom by sme videli, koľko „skutočných členov“ tá, ktorá politická strana má! Možno by sme boli veľmi prekvapení.

Ako vyplýva nižšie zobrazeného obrázku OĽANO, v danej dobe tvorené tuším 4 osobami dostalo od štátu vyše 21 miliónov, čo je nehorázne. To isté však platí aj o ostatných stranách, ktoré príspevok dostali.

Takéto financovanie len podporuje korupciu, proti ktorej chcú súčasné politické špičky „údajne“ tak vehementne bojovať. Ale zrejme, len pokiaľ sa to netýka ich samotných.

V tomto štáte a politickom systéme sme zdeformovali všetko čo sa len dalo. Prakticky nič z toho, pre čo ľudia v roku 1989 vyšli do ulíc sa neuskutočnilo tak, ako si želali.

Súčasnosť a realita na Slovensku.  Ľudia riešia životne dôležité otázky prežitia a či budú môcť v bytoch v zime kúriť, aby nezamrzli  a minister financií rieši „krúžky pre deti“. Tak to je úroveň našej súčasnej vlády. Niet sa čo čudovať, že Slovensko vo všetkých oblastiach padá na dno a jeho obyvateľom sa žije stále ťažšie a ťažšie.

 


Zdroj: Portál TA3 v článku z 12.5.2020: Koľko dostanú strany za výsledky vo voľbách? Ide o milióny

 

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne 100%  tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

 

Ja nad čím sa zamyslieť!

12.04.2024

Keď si zvážime, že už v roku 2019 bol jeden deň, kedy vzlietlo až viac ako 230 tisíc dopravných lietadiel, naša snaha o obmedzovanie spaľovacích motorov v motorových vozidlách je ozaj smiešna. Je nad čím sa zamyslieť! Zobrazená mapka znázorňuje aktuálny stav momentálneho zahustenia leteckej premávky v danom okamihu. Zdroj: TikTok – [...]

To čo sme zažili my – to už naše deti nemajú šancu!

10.04.2024

Dnes sa mi dostali do rúk staré fotografie, ktoré navodili pekné spomienky na krásnu mladosť, ktorú som prežil a tak mi dovoľte trochu nostalgie. Začalo to fotografiami rôznych výrobkov z mojej mladosti, avšak najväčšie spomienky vyvolala fotografia zverejnená na videu z tanečných, ktorými si v danej dobe prešiel hádam každý mladý chlapec, či dievča. Bol začiatok [...]

Toto Vám nezabudnem, alebo vrchol arogancie v priamom prenose!

07.04.2024

Dúfam, že tento blog vydrží na titulke aspoň 30 minút a nie, ako môj posledný blog. Voľby sú za nami a dopadli ako dopadli. Ako obyčajne, časť obyvateľov je spokojná a časť nie. Voľby sú teda za nami a spoločnosť by sa mala ukľudniť a nie pokračovať v delení na zlých a dobrých, či inom. Všetci sme obyvatelia tejto krajiny a žabo-myšie vojny politikov a delenie [...]

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 168
Celková čítanosť: 1099262x
Priemerná čítanosť článkov: 6543x

Autor blogu

Kategórie