Poruší Matovič svoje zásady – len aby vládol?

14. marca 2020, eduard, Nezaradené

Bol som jedným z tých, ktorí aktívne podporovali zmenu, nakoľko to,  čo tu vláda R.Fica roky stvárala už nemalo obdobu. Možno len za Mečiara. Svoju vôľu som bol tak, ako množstvo iných vyjadriť vo voľbách. Žiaľ stále viac sa mi potvrdzuje moja myšlienka „Chcem voliť no nemám koho“, o ktorej som písal v predošlých článkoch (linky na konci blogu).

Chceli sme novú vládu, ktorá by tu bola pre ľudí, dodržiavala zákon a snažila sa o prosperitu tak jednotlivca, ako i celého Slovenska. Mysleli sme si, že to čo tu bolo sa už opakovať nemôže. Keď sa však pozerám na súčasnú situáciu, nie som si však istý, či sa nám to podarí.

Igor Matovič, ktorému fandili vo voľbách tisíce ľudí a ktorý bol po celé obdobie hnacím motorom boja proti korupcii, tieto voľby zaslúžene vyhral. Vyhral, ale čo teraz? Aj napriek vysokému počtu hlasov sám vládu nezostaví. Nutne potrebuje vytvoriť koalíciu. A už sme opäť pri mojich pôvodných článkoch  na tému „Chcem voliť, no nemám koho“ (viď. koniec blogu).

Po voľbách vznikli, akoby dva bloky politického spektra. Na jednej strane je: OĽANO, Sme rodina, SAS a Za ľudí.  Na druhej zas: Smer-SD a ĽSNS. Samozrejme, že každá z týchto skupín má svoje záujmy, snaží sa presadzovať svoje názory a delí sa na rôzne podskupiny či frakcie, pričom ani z jedným z týchto blokov to nevyzerá „rúžovo“. Najsmutnejšie je to, že rúžovo to nevyzerá ani s víťazným blokom.

Takže pozrime sa trochu bližšie na situáciu ktorá nám vznikla po voľbách. Matovičovo OĽANO voľby síce vyhralo, no nemá dosť percent na to, aby mohlo vládnuť samo. Nutne potrebuje koaličných spojencov a tým pádom je postavené pred nutnosť dohodnúť sa s predstaviteľmi niektorých ďalších politických strán, ktoré sa dostali do parlamentu.

Matovič hovorí o vláde, ktorá bude mať čo najvyššiu legitimitu a zároveň poslaneckom zoskupení, ktoré by malo „ústavnú väčšinu“. Vo vláde chce tým pádom mať všetky víťazné strany protismerovského bloku (a bez ĽSNS). Až doteraz je to všetko správne, nakoľko pre ústavné zmeny potrebuje v parlamente ústavnú väčšinu.

A tu prichádza prvý „vážnyproblém. To však nie je možné, bez porušenia zásad, ktoré Matovič po celú dobu otvorene prezentoval a ktoré mu umožnili dosiahnuť tak vysoký volebný výsledok, ktorý ho katapultoval za lídra protificovského bloku.  Musel by totiž pri zostavovaní koaličnej vlády v podstate porušiť všetko to, proti čomu, ako poslanec bojoval a to konkrétne, že nikdy nebude súhlasiť s korupciou a vždy pôjde po nej a jej predstaviteľoch – povedané jeho slovami „ako po údenom“.

Moc je opojná a je silné afrodiziakum, takže všetky ním oslovené strany súhlasili, že sa budú podieľať na zostavovaní koaličnej vlády.  Tým sa však Matovič určitým spôsobom dostal do vlastnej pasce. Takže pozrime sa na to do akej situácie sa Matovič pri zostavovaní koaličnej vlády vlastne dostal:

Aj keď doposiaľ nie sú známe žiadne skutočnosti, ktoré by na 100% potvrdzovali, že Kollár sa dopustil trestnej činnosti, odhliadnuc od jeho minulosti, či  negatívnych indícií, nejasností, na ktoré by bolo potrebné seriózne odpovedať, je stále viac a viac.

Matovič zasvätil celé svoje pôsobenie v parlamente boju proti mafii a korupcii v akejkoľvek forme, takže neviem, ako sa mu v tomto prípade jedná s Kollárom. Musí predsa vedieť, že jednaním s takouto osobou popiera všetko to, za čo doposiaľ bojoval. A to nie je všetko. V prípade dohody s Matovičom by bol Kollára pravdepodobne predsedom parlamentu, čím by ho Matovič posunul prakticky na 2. najvyššiu funkciu v našom štáte. Okrem toho sa hovorí, že Kollár má záujem aj o niektoré zo silových ministerstiev, prípadne SIS. Nechápem, ako by mohla mať osoba s takouto povesťou a nejasnosťami okolo nej ministerstvo „vnútra“, prípadne „SIS“ a Matovič by si mal byť vedomí, že by to časť jeho voličov nemusela pochopiť, čo by znamenalo stratu časti jeho popularity. Takže, ako ďalej pán Matovič? Zradíte svoje zásady, alebo im ostanete verný? Je to ťažké, ale je to len na Vás.

 

No neviem, či takýto človek zodpovedá profilu osoby, ktorá by mala spolu s Matovičom robiť na Slovensku poriadok. Igor, myslíš si, že s týmto človekom by si mal jednať, ako rovný s rovným? Mal by si mu dať nejaké ministerstvá a to ešte, ako vzdychá viac, ako mu prináleží? Nepodobá sa Ti to na kategóriu „Náš človek“, od ktorých chceš Slovensko očistiť ?? Tak, ako ďalej pán Matovič, čo spravíte?

 

Takže ani v tomto prípade nezávidím pánovi Matovičovi jednanie s takýmto potencionálnym koaličným spojencom. Ako môžeme s takýmto človekom budovať nový štát v ktorom nebude miesto pre „našich ľudí“ a korupcia bude potláčaná.

 

Viem pochopiť aj jeho dlhoročnú snahu, aby v strane OĽANO, bolo málo členov. Teraz si však bude musieť dávať väčší pozor. Množstvo ľudí, veľa funkcií a do ľudí nevidíš. Môže sa stať, že tak, ako je na Slovensku zvykom, s pridelenou funkciou začnú mať niektorí chuť mierne povedané „privyrobiť si“  a to je začiatok konca, nakoľko by sa začal opakovať scenár z predošlých vlád. Budú tu aj koaličné strany a ich nominanti (nemyslím na hospodárske funkcie, ale stranícke a politické).

Mierne ma mrzí zaslepená jednostranná prozápadná orientácia niektorých  Matovičových  spolustranníkov, ako napr. nádejného ministra obrany. Ten by si mal uvedomiť, že naše vzťahy by mali byť vyvážené a orientované tak na USA, ako i Rusko. Nepotrebujeme si robiť zbytočne nepriateľa. Sme len malá krajina, ktorá by mala s každým vychádza podľa možnosti priateľsky. Na margo tohto mi dovoľte ešte malú poznámku.

 

To som sa už, ale mierne povedané trochu stratil. Záverom sa teda vrátim k pôvodnej téme. Držím palce pri zostavovaní vlády a plnení všetkých očakávaní, ktoré voliči vložili do rúk novorodiacej sa vláde.

Sľúbili ste tvrdo bojovať s korupciou a s ňou súvisiacimi javmi (očista súdnictva, prokuratúry, polície, preukazovaním pôvodu majetku, …..), ako i snažiť sa vládnuť tak, aby platil zákon pre každého a ľudia sa cítili nielen bezpečne, ale aby boli na tom lepšie ekonomicky. Nezabudnite na mladých, ľudí v produktívnom veku, ale ani na starých, ktorí potrebujú vašu pomoc. Pomáhajte podnikateľom, živnostníkom, ale i robotníkom. Skrátka buďte tu pre všetkých.

 

Tu sú sľúbené linky na články, na ktoré sa odvolávam v úvodných pasážach tohto blogu:

 

P.S.: Je krátko po polnoci. Končím článok a práve som sa dozvedel, že Matovič sa s novými koaličnými partnermi dohodol a ráno sa máme dozvedieť výsledok. Tak už len čakať.

 

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadnu konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.