Založ si blog

Kam kráčaš Slovensko – II.

Naši poslanci.

Už staré príslovie hovorí, že „Ryba smrdí od hlavy“ a keď sa tak pozerám na nami volených poslancov, ktorí nás „akože“ zastupujú v NR SR, mám skutočne nie práve príjemné pocity.

Nielenže nás nezastupujú, ale každý si len prihrieva svoju osobnú  či stranícku „polievočku“. Nezáleží im na štáte, na tom, ako sa v ňom ľudom žije, hlavne nech len oni majú toho čo najviac (samozrejme česť výnimkám, ale tých je ako šafránu). Nebudem poukazovať na ich neúmerne vysoké platy, príplatky, výhody, či iné skutočnosti. Smutné je, že ani toto im nestačí. S obľubou si spájajú viac funkcií a pritom ani jednu nerobia poriadne. Pozrite sa koľkí z nich sú v parlamente a popritom sú aj starostami, primátormi, či členmi rôznych iných orgánov. Voličov sa snažia potom „opiť rožkom“, že je to len v ich záujme (rozumej verejnosti). Pritom, aby to odôvodnili nájdu množstvo príkladov, prečo je to pre ich voličov veľmi výhodné napríklad, lebo sú o všetkom dôležitom, ako poslanci NR informovaní takpovediac z „prvej ruky“ a to im pomáha v obci, či meste, ktoré riadia správne rozhodovať a z toho má predsa hlavný úžitok obyvateľ tej-ktorej obce, či mesta. Prípadne takto majú možnosť presadzovať veci, ktoré nám pomôžu atď. Takže oni „chudáci“,  sa pre nás tak obetujú, až mi je ich ľúto a pritom naviac, to ešte robia nezištne. Nechápem potom, prečo je vo všetkom taký bordel. Je skutočne zábavné sledovať, ako vysvetľujú, že síce berú plat tam aj tam, avšak je minimálny, prípadne ho dávajú, či darujú na sociálne, či iné účely. Sú dokonca aj takí, ktorí povedia, že celý plat odmietli. Potom, keď sa na to pozerám, znovu ma musí len napadnúť, že sú to „chudáci“, ktorí robia „skutočne“ všetko len pre nás,  obetujú sa a robia to dokonca takmer zadarmo. Len potom neviem, prečo je toľko rôznych korupčných afér, keď sú všetci takí poctiví a nezištní.

Je tu však ešte jedna vec, ktorej nerozumiem a to, ako môže niekto „plnohodnotne“ robiť dve práce na dvoch vzdialených miestach a to ešte také zodpovedné.  Sú tu len dve možnosti, buď v tých prácach nerobí nič a pestuje si len svoje kšeftíky, alebo niektorú z tých prác nevykonáva poctivo. Ani jedna z týchto možností pritom nie je správna.

Pozrime sa, ako je to s platmi našich poslancov. V roku 2019 minul slovenský parlament na platy jeho poslancov sumu až 5.527.760,76 € !  Áno dobre vidíte, je to viac, ako 5 a pol milióna Eura. Len tak pre informáciu uvádzam základné náležitosti platu poslanca NR SR ku koncu roku 2019 (Zdroj web, TA3 „Koľko ešte zarobia poslanci? Plat dostanú aj po zániku mandátu“ z 22.12.2019):

  • Základný plat poslanca je zaokrúhlene na celé 3.039.- €.
  • + Paušálne náhrady 2.128.- €  pre poslanca s tr. pobytom mimo Bratislavu (a 1.824.- € pre poslanca s tr. pobytom v Bratislave).
  • V prípade že ide predsedu parlamentu je to + 498,- €.
  • V prípade 4 podpredsedov parlamentu je to + necelých 332.- €.
  • V prípade predsedov výborov je to + necelých 166.- €.
  • V prípade podpredsedov výborov je to + necelých 83 €.

Teraz sa pozrime koľko za uvedené peniaze naši poslanci pracovali na zasadaniach NR SR (Zdroj web, stránka NR SR, Harmonogram schôdzí za rok 2019):

  • Január 3 dni
  • Február 8 dní
  • Marec 4 dni
  • Apríl 4 dni
  • Máj             10 dní
  • Jún 10 dní
  • Júl 0 dní
  • August 0 dní
  • September 11 dní
  • Október 10 dní
  • November 4 dni
  • December 3 dni

Ak so správne počítal tak celkom:   67 dní

Ako vidíme podľa dostupných materiálov poslanci rokovali za celý rok 2019 len 67 dní. Teda každý poslanec mal v parlamente odrobiť za uvedený rok len 67 dní, pričom jeho plat s paušálnymi náhradami bol v prípade že má tr. bydlisko mimo Bratislavy až 5.167 €/mesiac, čo za rok predstavovalo približne celkovú sumu 62.004,- € na jedného poslanca. Z toho vyplýva, že za jeden deň sedenia v parlamente dostal každý poslanec takmer 1.000 € (presnejšie 925 €). Na to sa skutočne ľuďom, z ktorých mnohí zarábajú v „čistom“ mesačne len okolo 480,-  €, čo je približne 22.- € čistého na deň, nepozerá dobre. A to nesedia na zadku, ale tým zadkom musia poriadne hýbať, či je pekne, alebo prší. Takže niekto, kto si to za odvedenú prácu väčšinou nezaslúži dostane, ako poslanec za deň práce takmer 1.000 € a iný, kto sa narobí dostane za odpracovaný deň 22.- €. Vidieť, že sme skutočne „sociálny“ štát. Viem, čo by zo strany poslancov nasledovalo. Veľmi dôležito by nám začali vysvetľovať, že to máme na vec skreslený pohľad, nakoľko ich práca nespočíva len v sedení v parlamente, ale i v „množstve“ iných činností, ako napríklad, práca na zákonoch, v poslaneckých kluboch, v styku s verejnosťou vo svojich kanceláriách v jednotlivých regiónoch, ……….   . Škoda len, že keď vidíme v televízii nejakú reportáž, v ktorej chcú zistiť, či sa poslanci nachádzajú vo svojich kanceláriách v regiónoch, tak ich kancelárie sú v prevažnej miere vždy prázdne.

Zaujímavé je aj pozrieť sa na kvalitu ich práce, napríklad na to, ako sa pripravujú na prejednávanie    novoprijímaných zákonov. Keď sa ich televízny komentátori spýtajú, aký zákon sa prejednáva, tak väčšina z nich  nevie nielen ani názov zákona, ale ani to ,o čom ten zákon pojednáva.  Niektorí sa pritom usmievajú (však čo sme pre nich my) iní zas pred kamerou utekajú. A takto pripravení rozhodujú o nás a našom štáte.  Dôležitý je pre nich len „palec“ hore, alebo dole a aj to niekedy „zmrvia“. Tak to potom aj vyzerá. Smutné je pritom to, že aj keď to vidíme, nechávame to bez povšimnutia, lebo sme bezmocní.

Teraz sa skúsme pozrieť na disciplínu poslancov. Tá je tiež samostatnou kapitolou. Napríklad čo taká účasť poslancov v rokovacej sále, počas rokovania pléna. Je až do plaču, keď televízia ukazuje zábery na rokovaciu sálu ,v ktorej diskutuje nejaký poslanec a rokovacia sála je takmer „úplne“ prázdna. Čo to je za morálku, pracovnú disciplínu, zodpovednosť a serióznosť?  Toto by si nikto v žiadnej firme nedovolil. Naši poslanci však áno. Dokonca je to u nich úplne normálne. Nenormálne by skôr bolo, keby boli prítomní. Pýtam sa, ako potom môžu rozhodovať o zákonoch, zaujímať kvalifikované stanoviská k prejednávaným problémom? No nemôžu! A znovu sme pri slovnom spojení „tak to aj vyzerá“. Nikoho to však netrápi. Každý to berie, ako realitu. Parlament však takto dlhodobo jestvovať nemôže. Ak by sme sa však ktoréhokoľvek neprítomného poslanca spýtali ,prečo nebol napr. počas diskusie v rokovacej sále, tak by nám začal vysvetľovať, že on presne vie, čo sa prejednáva, lebo on to sledoval zo svojej kancelárie , prípadne  bol na jednaní poslaneckého klubu, …… skrátka počuli by sme zas len veľa rečí, z ktorých by nevyplývala žiadna snaha o nápravu situácie, či aspoň malú sebareflexiu. Ako môže byť niekto taký arogantný, nedisciplinovaný a nezodpovedný. Ale zrejme môže. Som poslanec, kto je viac.

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadnu konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

 

Pán minister Drucker zaperlil.

21.04.2024

Pozerám reláciu „O 5 minút 12“ v ktorej je ako jeden z hostí JUDr. Ing. Tomáš Drucker, ktorý na mňa vždy pôsobil ako nemastný neslaný. Z jeho pôsobenia vo vedúcich postoch som nemal nikdy dojem, že odvádza skutočne dobrú prácu. No o tom nechcem písať. Poďme späť k spomínanej relácii. V jednom z bodov zameraných k problematike školstva pán minister Drucker [...]

Ja nad čím sa zamyslieť!

12.04.2024

Keď si zvážime, že už v roku 2019 bol jeden deň, kedy vzlietlo až viac ako 230 tisíc dopravných lietadiel, naša snaha o obmedzovanie spaľovacích motorov v motorových vozidlách je ozaj smiešna. Je nad čím sa zamyslieť! Zobrazená mapka znázorňuje aktuálny stav momentálneho zahustenia leteckej premávky v danom okamihu. Zdroj: TikTok – [...]

To čo sme zažili my – to už naše deti nemajú šancu!

10.04.2024

Dnes sa mi dostali do rúk staré fotografie, ktoré navodili pekné spomienky na krásnu mladosť, ktorú som prežil a tak mi dovoľte trochu nostalgie. Začalo to fotografiami rôznych výrobkov z mojej mladosti, avšak najväčšie spomienky vyvolala fotografia zverejnená na videu z tanečných, ktorými si v danej dobe prešiel hádam každý mladý chlapec, či dievča. Bol začiatok [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 169
Celková čítanosť: 1102525x
Priemerná čítanosť článkov: 6524x

Autor blogu

Kategórie