Založ si blog

Malý muž s veľkými mindrákmi – ktorý nechce len kúriť a svietiť, – alebo problémy malého muža s veľkým egom!

Myslím si, že každý vie o akom malom mužovi s veľkými mindrákmi, ktorý vyhlásil, že nechce len kúriť a svietiť píšem.  Predpokladám, že každému je jasné že z „kúrenia a svietenia“ by tak nekvapkalo, ako z drahých miliardových nákupov vojenskej techniky. A preto kupujeme a kupujeme a to bez ohľadu na to, že štát sa rozpadá a tisíce ľudí živoria.

Aká je vlastne naša armáda veľká?

Na ozrejmenie situácie uvediem, že náš „veľký“ minister obrany Naď velí čo do počtu obrovskej slovenskej armáde, ktorú svojou veľkosťou čo do počtu môžeme prirovnať k čestnej stráži, ktorá nastúpi na letisku pred lietadlo pri prílete nejakého cudzieho štátnika. Z tohto odľahčeného konštatovania vyplýva, že naša armáda je čo do počtu skutočne veľmi malá a v skutočnom vojenskom konflikte by toho veľa nespravila. Na druhej strane máme zrejme viac generálov, ako vojakov. Avšak flek je flek a každá strana ,ktorá príde k moci, potrebuje rozdávať nejaké trafiky.

Prečo miliardové nákupy vojenskej techniky?

Nielen načo nám to všetko bude, ale hlavne prečo v tejto ekonomicky celosvetovo komplikovanej dobe? Tomu sa skutočne nedá rozumieť! Iba, že by za tým boli nejaké „iné“ napr. finančné záujmy nejakých skupín. No kto vie, my to posúdiť nevieme, môžeme si to len myslieť, ale vynakladať miliardy na nákup takého množstva vojenskej techniky, pre tak malý štát, v tak zložitej ekonomickej situácii, je minimálne zvláštne. A usmievať sa pri tom skutočne nie je normálne. Nuž, ale každý nie je ako truhlík, že všade bol, všetko vie, svet má v malíčku a miliarda pre neho nie je problém. Sú tu aj ľudia ktorí chcú „normálne“ žiť a nie bojovať. Žiaľ tí o týchto nákupoch nerozhodujú. Napríklad v stručnosti:

  • Načo je nám 14 amerických stíhačiek F16 v hodnote takmer 2 miliardy eur (1,6), ktoré boli z ponúkaných možností pravdepodobne najdrahším riešením? A to už ani nehovorím, že keď sme chceli niečo kvalitné s najnovšími technológiami nemali sme kupovať F16, ktoré sa vyrábajú v podstate už od roku 1978 čo je už približne 43 rokov, čo je na techniku skutočne veľa (to že ide o pomerne nové modifikácie týchto strojov, nemení nič na tom, že ich koncepcia pochádza spred 43 rokov) !!!
    • Poľsko kupuje od USA 32 ks najmodernejších stíhačiek F-35 v cene 4,6 miliardy dolárov, takže jedna najmodernejšia stíhačka ho bude stáť približne 0,14 miliardy! Pritom nami nakúpené staré dosluhujúce F16 (aj keď modernizované) nás budú stáť 0,114 miliardy kus!!! Ten rozdiel musí vidieť každý!
    • To sme ozaj mohli kúpiť radšej podstatne lacnejšie švédske Gripeny JAS-39.
    • Keď to zoberiem objektívne, boli by nám na ochranu nášho územia stačili skutočne aj nejaké cvičné stíhacie lietadlá, ktoré by boli za pár „šupov“. Slovensko je totiž tak malé, že tie drahé lietadlá nad naším územím nevyužijeme a vzlietnutie k nejakému dopravnému lietadlu, čo sa odchýlilo, by v pohode zabezpečili aj lacné vojenské cvičné stíhačky veľkosti bývalej českej L-39 Albatros.
  • Načo je nám 146 + 6 nových obrnených pásových vozidiel v hodnote takmer ďalších 2 miliárd (1,7). Viem, že v armáde ešte slúžia aj staré BVP (pre mladších „bojové vozidlo pechoty), na ktorých sme pred cca 40 rokmi jazdili na ZVS (základnej vojenskej službe) a sú už morálne aj technicky zastaralé. Ale pýtam sa znovu, je to problém, ktorý potrebujeme riešiť práve teraz, keď sa nám rúca hospodárstvo a množstvo ľudí živorí? Nepočká to? Alebo sa potrebuje zas niekto nabaliť, takže to musí stihnúť ešte pokiaľ je pri moci?
  • Musíme práve teraz kupovať 76 nových kolesových transportérov 8×8 v celkovej cene približne 230 miliónov eura?
  • Budeme kupovať aj kolesové transportéry 4×4, v počte približne 424 kusov, kde bol pôvodne plánovaný nákup za vyše 300 miliónov eur, pričom je v súčasnosti dočasne pozastavený ?
  • A čo nákup 17 ks izraelských 3D rádiolokátorov za 148,2 milióna eur? To však nie je všetko, radary nie sú mobilné a nákladné automobily, ktorými disponujeme nie sú pre ne vhodné. Takže budeme musieť k nim dokúpiť aj nákladné automobily. Niekto z kompetentných sa k tomu vyjadril nejako v tom zmysle, že to bude už „malina“. No, ako pre koho.
  • Bol pre naše ozbrojené sily nevyhnutý nákup 9 ks USA vrtuľníkov UH60 Black Hawk v cene približne 230 miliónov eur? Nestačili nám pre naše účely nejaké iné typy civilných vrtuľníkov napr. špičkové Agusty, či iné, keďže sme tie vojenské vrtuľník od USA kúpili bez patričnej vojenskej výbavy? Má to však jeden háčik, oproti nakúpeným Black Hawkom sú takmer zdarma, takže niekomu sa zrejme zdali byť moc lacné. Potrebujeme my tak malý štát posielať naše vojenské vrtuľníky na zahraničné misie??
  • Nakoľko pôvodne z USA zakúpených 9 ks vrtuľníkov nemá patričnú vojenskú výzbroj a vybavenie, chceme znovu nakupovať ďalšie USA vrtuľníky UH60M Black Hawk v cene takmer 100 miliónov eur (aj keď sa chválime, že skoro polovicu nám poskytne USA)?
  • A tak by sa dalo zrejme pokračovať.
  • Bez týchto nákupov by sme boli prakticky zo dňa na deň krajina s „nulovým štátnym dlhom“!!!!

Z nákupov ministerstva obrany SR, kde jeho minister nechce len „svietiť a kúriť“, ako sa s obľubou vyjadruje by sme si mohli myslieť, že sme na tom lepšie, ako najbohatšie štáty sveta. Však kde sa na nás hrabe taký Katar, Macao, Singapúr, Brunej, či Saudská Arábia. Možno podľa príjmu niektorých podnikateľov, ktorí sa priživujú na štátnych zákazkách by to tak aj vyzeralo. No rozhodne to tak nevyzerá so situáciou v našom štáte, ktorý živorí a stále viac sa uberá gréckou cestou. Nepôsobí to tak ani z pohľadu obyčajných občanov tejto krajiny, ktorí strácajú aj tie posledné istoty a majú čo robiť, aby sa uživili.

Nemohli by sme keď už nie všetky, tak aspoň časť tých peňazí využiť na niečo iné, čo táto spoločnosť potrebuje viac. Čo tak napríklad, nové nemocnice, ich vybavenie, lekárov, sestričky, školy, učiteľov, naše deti, seniorov, domy dôchodcov, …. . No rozhodne je tu množstvo oblastí, kde by sa dali tie peniaze využiť lepšie a k spokojnosti nie jedného „malého muža“, ale celej spoločnosti. To by sme však nemohli byť na Slovensku. To by sme nemohli patriť medzi ľudí, ktorí poznajú len 3 slová: USA, NATO a RUSKO.

 

Na záver uvediem, že som si vedomí, že armádu je potrebné modernizovať. Je ju potrebné modernizovať, ako iné odvetvia spoločnosti. Jej modernizácia by však nemala prebiehať takto, nie práve teraz, nie naraz, nie v takom rozsahu a nie v takýchto sumách!  Áno armáda má svoje nezastupiteľné miesto, ale mali by sme ju okrem jej hlavných úloh skôr smerovať na pomoc obyvateľstvu pri živelných pohromách a podobne. Hlavne by sme si z nej nemali robiť dojnú kravu pre rôznych podnikateľov a iné osoby.

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

 

Zdroj:

1 – https://slovensko.hnonline.sk/3991328-kontrolori-spochybnuju-nakup-stihaciek-f-16-je-ich-zbytocne-vela-a-nas-priemysel-prisiel-o-miliardy

2 – https://www.trend.sk/spravy/armada-modernizuje-vyzbroj-nakup-pasovej-techniky-odhaduje-ministerstvo-1-7-miliardy-eur

3 – https://www.teraz.sk/slovensko/nad-o-nakupe-transporterov-8×8-budem/562885-clanok.html

3 – https://www.armadninoviny.cz/slovenska-armada-spustila-nakup-taktickych-vozidel-4c3974.html

4 – https://domov.sme.sk/c/22624928/slovensko-podpisalo-s-izraelom-zmluvu-na-nakup-3d-radarov.html

5- https://www.google.com/search?q=dol%C3%A1r+na+euro&oq=dol%C3%A1r+&aqs=chrome.1.69i57j0i512l5j69i61l2.4955j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 

 

 

 

 

 

Nenávisť plodí len ďalšiu nenávisť!

08.03.2024

Tento blog mal hneď po jeho uverejnení veľmi slušnú čítanosť. Žiaľ približne po hodine bol odstránený! Pritom som sa ho snažil napísať čo najobjektívnejšie a držať sa len faktov bez toho, aby som sa prikláňal na jednu, či druhú stranu. Je to škoda. To je hlavný dôvod, prečo v Pravde svoje blogy už takmer nepíšem. Text blogu: Súčasná politická situácia v [...]

Platy ministrov vzlietli, zatiaľ čo platy občanov klopýtajú!

11.02.2024

V posledných dňoch nám tu robí tak opozícia, ako i koalícia nepekné divadlo. Opozícia v parlamente a koalícia v televízii. Správanie oboch nie je hodné nielen poslanca, či štátneho úradníka, ale ani tej najposlednejšej persóny, ktorá mená charakter, ani žiadne morálne zásady. Klame ako jedna, tak i druhá strana. Na obhajobu svojich tvrdení a v snahe dosiahnuť svoj cieľ [...]

Keď jeden tvrdí, že sú bombardované civilné a druhý vojenské ciele!

30.12.2023

V minulosti som na svoj blog v Pravde písal pomerne často a mal som svojich čitateľov, s ktorými som sa delil o svoje názory. Od doby, čo som napísal pár článkov vzťahujúcich sa k Ukrajine som nadobudol dojem, že s mojimi článkami vo vzťahu k čítanosti, či diskusným príspevkom bolo manipulované a to tak, že boli takpovediac „upozaďované“ a to i vrátane [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 165
Celková čítanosť: 1086556x
Priemerná čítanosť článkov: 6585x

Autor blogu

Kategórie