Založ si blog

Nechávate nás zomierať, nevadí Vám to?

Zrejme som to v názve blogu ani moc neprehnal. Už roky sú na Slovensku problémy v dostupnosti rôznych liekov. Pokiaľ ide o bežné lieky proti prechladnutiu a obdobným chorobám, tak to zrejme až také závažné nemusí byť a Slováci si vedia poradiť.

Horšie je to však ak je to v prípade liekov, ktorých výpadok doslova ohrozuje život pacienta. Jedným z takýchto liekov je „EBRANTIL„. Na tento liek som sa sústredil preto, že mi ho užíva otec ,o ktorého sa staráme. Bez tohto lieku by to zrejme nezvládol. Mal dlhodobo veľké problémy s vysokým krvným tlakom a k našej radosti sa mu v poslednej dobe podarilo pri kombinovanej liečbe za pomoci „EBRANTILU“ krvný tlak stabilizovať v únosných hodnotách.

Nedostatkový životu dôležitý liek Ebrantil. Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ebrantil_60_mg_cps.jpg

 

EBRANTIL, tu však už pekných pár mesiacov nie je. Horšie je to, že podľa vyjadrení lekární (ktorých obchádzam, či obvolávam minimálne 50) tu nebude ešte minimálne 9 mesiacov, teda do konca roka! Medzi nami pochybujem, že tu bude aj potom a ak, tak možno sporadicky pár kusov pre vyvolených, aby si mohli úrady odškrtnúť, že Ebrantil tu bol a má len dočasný výpadok. Typicky slovenské riešenie. No a nastavenie pacienta na inú liečbu nemusí byť u každého pacienta jednoduché.

Nedostupný životu dôležitý liek  Urapidil. Zdroj: https://www.shop-apotheke.com/arzneimittel/11511040/urapidil-stragen-90-mg.htm

 

Keďže otec ten EBRATIL skutočne nutne potrebuje, pokúšali sme sa ho zabezpečiť cez miestnu pobočku VšZP, kde mi pomôcť nevedeli a odkázali ma na centrálu VšZP, tam vraj budú vedieť. Tak som napísal na centrálu e-mail. Dostal som vľúdnu odpoveď, že VšZP tu nie je na to, aby nám zháňala lieky. Hm, aký to milí ľudia. Takže nakoniec sme museli EBRANTIL zohnať ako vždy zo zahraničia. Lenže cestovať do Viedne 328 km tam a 328 km späť pre 2 balenia liekov nie je žiadna výhra!

Samozrejme, že v mojej situácii zháňam EBRANTIL s každým ,s kým sa stretnem. Tak som sa od známeho dozvedel, že pre EBRANTIL nie je potrebné chodiť do Rakúska, nakoľko ho majú dostatok aj v Maďarsku. No a vrchol bol, keď som zobral mobil a zavolal do prvého hraničného mesta v Česku. Tam mi doslova lekárnička povedala, že ho majú dostatok a nemusím sa báť, že sa mi nedostane.

Tak tomu potom nerozumiem. V našich médiách sa dozvedáme, že Ebrantilu (ale aj iných liekov) nie je z dôvodu nedostatku papieru, obalového materiálu, problémov výrobcu a iných výmyslov! Ale v Rakúsku, Maďarsku, Česku a zrejme a v Poľsku, majú liekov dosť. Z toho mi vychádza, že naše ministerstvo zdravotníctva nás klame a snaží sa nezmyselne šetriť tam, kde nemá a tým vážne ohrozuje naše životy.

To už ani nehovorím o tom, že ak sa objednáte na vyšetrenie u špecialistu nie je výnimkou, že čakáte 2, či 5, prípadne i viac mesiacov. Lekári sú prestárli a je ich málo. Nemocnice nemajú peniaze.

Naše zdravotníctvo je v úbohom stave.

Ale zrejme to je to Švajčiarsko, čo nám po roku 1989 sľuboval ešte Mečiar. Teda, aby som nezabudol aj so švajčiarskymi dôchodkami, ako nám bolo vtedy sľubované.

 

 

 

Zdroj:

  1. https://www.aktuality.sk/clanok/RWSFRQ6/nevedia-zohnat-liek-na-vysoky-tlak-ani-jeho-alternativu-v-madarsku-a-rakusku-problem-nemali/
  2. https://tvnoviny.sk/domace/clanok/174260-pacienti-s-vysokym-tlakom-su-v-ohrozeni-na-trhu-chybaju-dolezite-lieky
  3. https://tvnoviny.sk/domace/clanok/141655-dobra-sprava-pre-ludi-s-vysokym-tlakom-dolezite-lieky-sa-vracaju-do-lekarni
  4. https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/lekari-hlasia-obrovske-problemy-toto-je-20-zakladnych-liekov-ktore-nezozeniete

 

 

Vyhlásenie:
Tento článok vyjadruje len názory, či úvahy autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase, z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje z jeho strany žiadne neomylné tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.
Som jednoznačne proti každej vojne. Vo vzťahu k vojne na Ukrajine, túto nepodporujem a ani neschvaľujem, pričom som si vedomí, že je porušením medzinárodného práva. Taktiež som proti vedomému šíreniu nepravdivých informácií.

Nenávisť plodí len ďalšiu nenávisť!

08.03.2024

Tento blog mal hneď po jeho uverejnení veľmi slušnú čítanosť. Žiaľ približne po hodine bol odstránený! Pritom som sa ho snažil napísať čo najobjektívnejšie a držať sa len faktov bez toho, aby som sa prikláňal na jednu, či druhú stranu. Je to škoda. To je hlavný dôvod, prečo v Pravde svoje blogy už takmer nepíšem. Text blogu: Súčasná politická situácia v [...]

Platy ministrov vzlietli, zatiaľ čo platy občanov klopýtajú!

11.02.2024

V posledných dňoch nám tu robí tak opozícia, ako i koalícia nepekné divadlo. Opozícia v parlamente a koalícia v televízii. Správanie oboch nie je hodné nielen poslanca, či štátneho úradníka, ale ani tej najposlednejšej persóny, ktorá mená charakter, ani žiadne morálne zásady. Klame ako jedna, tak i druhá strana. Na obhajobu svojich tvrdení a v snahe dosiahnuť svoj cieľ [...]

Keď jeden tvrdí, že sú bombardované civilné a druhý vojenské ciele!

30.12.2023

V minulosti som na svoj blog v Pravde písal pomerne často a mal som svojich čitateľov, s ktorými som sa delil o svoje názory. Od doby, čo som napísal pár článkov vzťahujúcich sa k Ukrajine som nadobudol dojem, že s mojimi článkami vo vzťahu k čítanosti, či diskusným príspevkom bolo manipulované a to tak, že boli takpovediac „upozaďované“ a to i vrátane [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 165
Celková čítanosť: 1087631x
Priemerná čítanosť článkov: 6592x

Autor blogu

Kategórie