Založ si blog

Toto nepotrebuje komentár, alebo Quo vadis EÚ? !

V súčasnosti je aktuálna téma pojednávajúca o svojvoľnom odstavení dodávok ropy ropovodom DRUŽBA na Slovensko a do Maďarska. Ropu nám bezdôvodne odstavila Ukrajina a to aj napriek tomu, že sme jej ako štát v značnej miere pomáhali vojensky, ekonomicky i humanitárne.  Pomáhame jej aj v súčasnej dobe v mnohých oblastiach. Napríklad v pomerne veľkých dodávkach elektrickej energie, čo je pre Ukrajinu veľmi dôležité. Jediné v čom sme svoju pomoc zastavili, sú dodávky zbraní vo vlastníctve štátu (súkromné spoločnosti však zbrane na Ukrajinu dodávajú stále). Taktiež zastávame názor, že vojna by sa mala skončiť a preto je potrebné čím skôr uskutočniť mierové jednania medzi znepriatelenými štátmi. Obdobné postoje zastáva i Maďarsko. Keďže Ukrajine sa naše postoje nepáčia rozhodla sa nás takto potrestať. Nebudem sa k jej konaniu nejako obšírne vyjadrovať, avšak jej konanie sa dá jednoznačne označiť ako nevďačné a zákerné!

 

O tom som však ani tak nechcel písať. Skôr ma teraz zaujala jednota, objektívnosť, vzájomná podpora a serióznosť štátov zoskupených v EÚ. Keďže Slovensko nechcelo uplatňovať voči Ukrajine za jej nekorektné konanie sankcie, oslovilo orgány EÚ, aby sa danou vecou zaoberali a Ukrajinu, ktorá je od roku 2022 kandidátskou krajinou pre vstup do EÚ, prinútili rešpektovať platné zmluvy a tak obnovili dodávky nafty pre Slovensko a Maďarsko.

 

Ani v najmenšom som nepochyboval, že tomu tak bude. Avšak s veľkým prekvapením som si prečítal informácie v zahraničných médiách o tom, že pri prejednávaní danej otázky v orgánoch EÚ nás (teda Slovensko) a Maďarsko z prítomných štátov nepodržal ani jeden štát a jedenásť štátov bolo proti nám.

 

Pýtam sa, potom na čo sme v EÚ, keď nás táto nepodporí a nepodporí nás keď sme neodškriepiteľne v práve! Nepodporí nás ako členský štát EÚ, proti nečlenskému štátu EÚ! Čo to znamená? To nás trestajú za náš vlastný názor? To nie sme svojprávny štát, aby sme mohli mať svoj vlastný názor? To musíme byť len ticho v kúpe a pchať sa vedeniu EÚ a USA do určitej časti tela? A pritom to vedenie je podozrivé z neprehľadných a zrejme aj nie čistých obchodných transakcií v miliardových sumách (napr. nákup vakcín od  nemcko-americkej spoločnosti PFIZER, …). Tu sa však vyšetrovacím orgánom zo strany predsedníčky európskej komisie Ursuly von Leyenovej hádžu pod nohy rôzne prekážky a to všetko len preto, aby sa daná vec nemohla komplexne vyšetriť.

 

Áno, do EÚ sme chceli vstupovať a tešili sme sa z toho, ale nie do EÚ ktorá sa z nej postupne stala. To máme počúvať len rôzne striktné nariadenia (migranti, LGBT,  Green deal) a nemôžeme si rozhodovať sami? Peniaze ktoré odovzdávame EÚ sa nám (dočasne) aj s nejakým navýšením vracajú formou eurodotácií, avšak tie môžeme využívať len na určené projekty a za podmienok určených EÚ. Prečo má o týchto v prevažnej väčšine našich peniazoch rozhodovať EÚ? Nechcem túto problematiku viac rozpisovať, no je toho veľa.

 

Žiadna rovnosť v EÚ. Väčší si vždy spraví, to čo chce. Ak sa správne pamätám nie je tomu tak dávno, čo sa počas pandémie objavili informácie, že nám Nemecko zadržalo lietadlo s nákladom rúšok, nakoľko Nemci nevedeli, či ich budú mať dosť vlastných svoju potrebu?

 

Podstatou by malo byť, že sme v úzkom spoločenstve „akože“ spriatelených krajín, ktoré si majú navzájom  pomáhať. Realita je však iná! Môžete si plniť svoje povinnosti, avšak ak nepasujete vedeniu EÚ, budú Vás podrážať. To však nie je normálne. Ak by mal takýto stav pretrvávať, asi by sme mali porozmýšľať, ako sa máme zachovať aj my.

 

No a na záver sa spýtam tých čo podporujú návrh, aby bol schválený návrh na zrušenie práva veta a hlasovalo sa len formou „väčšiny“ – ako si budeme môcť obhájiť svoje záujmy, či vyjadriť svoj nesúhlas s niektorými návrhmi orgánov EÚ a zabrániť, aby bolo od nás vyžadované to, čo sa nám nepáči, s čím sa nestotožňujeme ? No v tom prípade nijako!

 

Quo vadis EÚ?!

 


Ilustračné foto k stanovisku EU vo veci svojvoľného odstavenia dodávok ropy na Slovensko a Maďarsko cez Ukrajinu.

 

Zdroj: 

  1. https://www.tiktok.com/@malinky22/photo/7397311793510501665?_d=secCgYIASAHKAESPgo8TG6sJAn1MdvgWVgdL6MC4Cd7nOfRHBvKZTfGgB3soUUKyev5UM2kCirBr5Mww4muJC4TJr2w3Jay22DzGgA%3D&_r=1&aweme_type=150&checksum=2e88c17733c98a16fee880a828fba2e1db884dad591a0c3796b880a715f679e5&pic_cnt=1&preview_pb=0&sec_user_id=MS4wLjABAAAA8X7q0B26KhqM-YPyJLLJl-R8cVdub8HS-V1-tvEl_QnLRlQRr8x-tnCDih-fuv-z&share_app_id=1233&share_item_id=7397311793510501665&share_link_id=0d91457a-b05e-42a3-a53b-72cd53317600&sharer_language=sk&social_share_type=14&source=h5_m&timestamp=1722359910&u_code=e74i1ai2fdi7g3&ug_btm=b2001&ug_photo_idx=0&ugbiz_name=UNKNOWN&user_id=7214471000314037254&utm_campaign=client_share&utm_medium=android&utm_source=whatsapp

 

Vyhlásenie:
Tento článok vyjadruje len názory, či úvahy autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase, z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje z jeho strany žiadne neomylné tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Blog môže taktiež len zdieľať informácie o ktorých bloger nemá dôvod pochybovať, že nie sú pravdivé.

Som jednoznačne proti každej vojne. Vo vzťahu k vojne na Ukrajine, túto nepodporujem a ani neschvaľujem. 

Taktiež som proti vedomému šíreniu nepravdivých informácií.

Vieme prečo sú nemocnice v strate, ale nič proti tomu nerobíme.

15.09.2024

Nemocnice, jedna z bolestí nášho zdravotníctva, ktorá sa týka prakticky každého z nás. Naše zdravotníctvo bolo totálne zničené ešte za obdobia ministrovania MUDr. Rudolfa Zajaca. Od danej doby jeho úroveň stále klesá a stáva sa stále menej a menej dostupné pre väčšinu verejnosti. Pamätám sa na hlasovania v parlamente, či vyjadrenia, že do zdravotníctva musíme [...]

Demokracia vyššieho stupňa!

08.09.2024

Je tomu len pár dní, čo sa na sociálnych médiách objavil príbeh starého muža Nicka Burkeho a jeho syna Enocha Burkeho, ktorý otriasol množstvom ľudí. Príbeh je obsiahnutý vo videu v ktorom starého muža navštívila írska polícia s cieľom zatknutia jeho syna, ktorý vyučuje na škole. Video je ozvučené a zachytáva celý priebeh návštevy a komunikácie medzi [...]

MMF sa po 3 rokoch vracia do Ruska!

07.09.2024

EÚ príjímala a príjíma voči Rusku nezmyselné sankcie, ktoré poškodzujú len samotnú EÚ a jej občanov. Jediný štát ktorý z toho ťaží sú USA. Tvrdili a tvrdia to všetci so zdravým rozumom, ktorí nie sú politicky zaťažení, ale sa dívajú na situáciu triezvo a reálne. Každý normálne uvažujúci človek musí vidieť, že to bol zámer, aby rozvíjajúca sa [...]

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 200
Celková čítanosť: 1212114x
Priemerná čítanosť článkov: 6061x

Autor blogu

Kategórie