Založ si blog

Neposlušných treba potrestať!

Jednostranné odstavenie dodávok ropy na Slovensko spôsobilo značný rozruch. Konkrétne tranzit ropy z Ruska  ropovodom Družba od spoločnosti LUKOIL, ktorý prechádza z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko. Názory sú rôzne. Niektorí tvrdia, že to nevadí iní, že sme si mali už dávno nájsť iných dodávateľov a ďalší zas tvrdia, že je to pre náš priemysel a spoločnosť veľká rana.

 

Väčšina triezvo uvažujúcich však musí vedieť, že nakoľko sme cez daný ropovod dostávali až 40% kvalitnej ropy, ktorá bola spracovávaná na rôzne iné produkty, je to jeden veľký „plánovaný“ klinec do rakvy našej ekonomiky a rozhodne to pocíti celá naša spoločnosť. Len diletant si môže šíriť názor, že to nevadí, lebo pohonné hmoty nezdraželi ani po odstávke ruskej ropy. Odstavenie dodávok sa však začne onedlho negatívne prejavovať takmer vo všetkých oblastiach spoločnosti a to nielen postupným zdražovaním produktov, ale i služieb a nezaplatia to politici (tým je to jedno, nakoľko na to „z našich daní“ majú) zaplatia to len obyčajní ľudia.  Nie je predsa možné aby sme prišli o 40% nejakej suroviny (v danom prípade ropy) a nemalo by sa to prejaviť na cenách. 

Je to ešte horšie ako nezmyselné sankcie voči Rusku, ktoré neškodia Rusku, ale naopak škodia nám. V priebehu cca 3 rokov, teda od začiatku ruskej agresie nám stúpli niektoré potraviny až takmer o 100% a to nie je normálne! Zbytočne niektorí naši politici tvrdia, že sankcie na to nemajú vplyv. Majú a sú toho hlavnou príčinou. Dobrovoľne sme si rozbili systém ktorý spoľahlivo pracoval takmer 80 rokov! Každý rozumný človek vie, že píliť si konár pod sebou je postavené na hlavu a žiadny rozumný človek to nespraví. Niektorí politici nás však presviedčajú, že je to normálne!.

 

Niektorí budú namietať, že túto stratu ľahko nahradíme napríklad prostredníctvom ropovodu ADRIA, kde sa už rýchlo poponáhľal s ponukou dodávky ropy napr. chorvátsky premiér. No tak to je veľmi krátkozraké a zavádzajúce. Prečo? No dôvodov je viac, ale ako hlavný sa javí, že len prepravné poplatky za túto ropu sú približne až 5x väčšie, ako sme mali cez ropovod DRUŽBA! A to nie je všetko, aj samotná ropa je drahšia a to už ani nehovorím o problémoch s  jej zložením!

 

Takže vážení, áno ropu môžeme mať aj z „Grónska“, ale kto zaplatí za jej prepravu a za samotnú ropu, keď bude nehorázne drahá? Nevadí ani to, však od Rusov nechceme nič! Tak potom neplačme nad tým, že pôjde prudko dole nielen naša ekonomika, ale i životná úroveň a do hranice biedy sa presunie ďalšia a to nemalá časť obyvateľstva.  No bude to mať vplyv aj na rôzne podniky z ktorých niektoré zrejme skrachujú, iné znížia svoju produkciu a počet zamestnancov, prípadne odídu do zahraničia.  Pozrite čo sa deje v Nemecku v krajine, ktorá bola hnacím motorom EU a mala donedávna  jednu z najvyšších životných úrovní v EU, nakoľko táto prudko klesá. V súvislosti s tým čo sa deje v Nemecku sa objavil nový pojem a to „ODPRIEMYSEĽŇOVANIE„. Tento pojem sa používa vo vzťahu k tomu, že podľa informácií na webe má takmer 37% podnikov v Nemecku záujem o presídlenie do inej krajiny a to prevažne Ameriky! Prečo práve do Ameriky? No preto, že tam budú mať lacnú ropu a lacný plyn t.j. budú tam lacné energie, bez čoho by ich výroba nebola konkurencie schopná a samozrejme budú mať vyššie zisky! No a to bol a je „jeden“ z hlavných cieľov nášho veľkého amerického brata. Zničiť ekonomicky silnú Európu, ktorá v mnohých oblastiach konkurovala USA.   Avšak  hlavným kritikom odberu surovín z Ruska a presadzovateľom proti ruských sankcií to nevadí a je im to jedno, nakoľko majú teplé miestečká v rôznych domácich,  európskych, či medzinárodných inštitúciách.

Ak toto nevidia a nepochopia ľudia ktorým skutočne záleží na obyvateľoch tejto krajiny (ale i EU), tak potom už nemá zmysel ďalej niečo písať a vysvetľovať.

Prečo si títo ničitelia nášho štátu, ale i EU nezoberú príklad zo svojho najväčšieho vzoru Ameriky, kde je jednoznačne a nekompromisne presadzovaný politika „Amerika na prvom mieste“ (America first).

 

To všetko sú známe fakty. V tomto blogu som však chcel poukázať na skutočnosti a názory, ktoré sa začali objavovať hneď po opadnutí šoku z odstavenia ropy Ukrajinou. Ako vieme tento krok je neospravedlniteľný a spravila ho jednostranne Ukrajina s cieľom poškodiť Slovensko a Maďarsko.

 

Keď si však zrekapitulujeme čo sa vlastne stalo a zoberieme do úvahy vyjadrenia ktoré sa objavili v médiách, že EU mala prejednávať opatrenia smerujúce k zničeniu ekonomiky neposlušného Maďarska ( uniknutý dokument získal Financial Times – viď zdroj), všetko nám do seba pekne zapadá. Ukrajina nemala dôvod nám a ani Maďarsku odstaviť ropu a rozhodne by to nespravila bez posvätenia niekoho silnejšieho a v tomto prípade tým silnejším bola pravdepodobne EÚ. Vychádza to tak, že nápad z odstavením ropy pre Slovensko a Maďarsko vznikol priamo v orgánoch EÚ, ktoré sa týmto spôsobom chcú vysporiadať s rebelujúcim Maďarskom, ktoré brzdí rôzne európske návrhy, s čím EU nie je dlhodobo spokojná. Z dôvodov ktoré sú prezentované niektorými našimi volenými poslancami  v orgánoch EÚ, má táto podstatné výhrady aj voči Slovensku. (Nehovorím, že na Slovensku nie sú problémy. Sú a nie malé, ale riešiť to ohováraním v orgánoch EU a tak škodiť svojej materskej krajine, rozhodne nie je správny postoj. Tieto veci sa majú riešiť na Slovensku).

Slovensko síce požiadalo EU o konanie voči Ukrajine ako prístupovému štátu porušujúcemu asociačnú zmluvu, no výsledok bol viac než „ZARÁŽAJÚCI„. EU sa svojich vlastných členských štátov Slovenska a ani Maďarska nezastala! Ostala na strane nečlenského štátu EU Ukrajiny. To už niečo napovedá. Viac nám však napovie keď si zoberieme výrok predsedu ukrajinskej vlády, ktorý vyhlásil, že dodávky ropy na Slovensko neobnovia. Takéto vyhlásenie by bolo možné dať len vtedy, ak by mala Ukrajina tieto svoje kroky vopred prejednané s orgánmi EU.

Pritom keď sme ukrajinskej strane naznačili, že aj my im môžeme odstaviť dodávky elektrickej energie, či spracovaných palív, odpovedali, že oni sa vydierať nedajú. Celá táto kauza pôsobí ako dobre vymyslená a zrealizovaná pomsta vymyslená v Bruseli s cieľom potrestať Slovensko a Maďarsko. Jej cieľom je zrejme prinútiť uvedené štáty k poslušnosti, aby sa dosiahol efekt, že sa podvolia každému rozhodnutiu EU a to bez rozdielu, či bude škodiť Slovensku, alebo nie.

Kde je nami zvolený poslanec pán JUDr. Maroš Šefčovič PhD, ktorý bol menovaný na jeden z najvyšších postov v EK? Prečo nezastáva záujmy Slovenska? Alebo mu stačí len široký úsmev. fotenie a brať veľmi slušný plat? Na čo sú nám takýto poslanci, či funkcionári v EU? A to sa ešte chválime, že aký vysoký post v EU zastáva!

 

Ešte jedna poznámka. Možno málokto vie, že ruský ropovod Družba bol vybudovaný už v roku 1961 a Rusko nám ropu  spoľahlivo dodávalo viac ako 60 rokov! A to je už čo povedať. Problémy s dodávkami surovín z Ruska sme mali len v roku 2009 počas tzv. „Plynovej krízy„, ktorú spôsobili zasa Ukrajinci, ktorí odoberali plyn a neplatili. Rusko im zastavilo plyn, no plyn ostatným štátom cez plynovod dodávalo. Ukrajinci však dodávky iným štátom zastavili. Na základe našich intervencií sa Putin snažil daný problém riešiť priamo s vtedajšou ukrajinskou premiérkou J.Tymošenkovou. Dobre si pamätám jeho vtedajšie slová, ktoré odzneli v médiách „Júlia pusti ten plyn aspoň Slovákom„. Ale Tymošenková NEPUSTILA!.


Začiatok budovania Ropovodu DRUŽBA na území SR.
Foto: Spravodajský portál TASR – TERAZ.SK – viď. zdroj.


Ukončenie stavby budovania Ropovodu DRUŽBA.
Foto: Webový spravodajský portál – Správy RTVS – viď. zdroj.

 

 

 

 

Zdroj: Popisovaných materiálov sú v v médiách a spravodajských portáloch skutočne kvantá. Aby som to nemusel všetko vypisovať použil som 2 videoblogy, kde to bolo všetko pekne zhrnuté. Linky na ne sú uvedené v bodoch 1 a 2. Pre tých ktorý budú namietať že „Chmelár“ a „Kamenský“ – je mi jedno kto, nakoľko ide len o fakty, ktoré sú neodškriepiteľné a práve títo páni na ne poukázali priamo a bez okolkov.

  1. YouTube – Kanál Politika dnes – Eduard Chmelár reaguje na aktuálnu situáciu ……. : https://www.youtube.com/watch?v=EqL1VkEeoVc
  2. YouTube – Západoslovenská TV – Ekonomický atentát EU a UA proti Slovensku – KAMENSKÝ: https://www.youtube.com/watch?v=4ws4me41dqM
  3. https://www.teraz.sk/slovensko/unikatne-fotografie-ropovod-druzba/122844-clanok.html
  4. https://spravy.rtvs.sk/2022/02/v-case-svojho-vzniku-bol-najdlhsi-na-svete-ropovod-druzba-v-ceskoslovensku-spustili-pred-60-rokmi/
  5. https://www.europarl.europa.eu/news/sk/agenda/briefing/2018-09-10/7/amerika-na-prvom-mieste-dosledky-novej-politiky-vlady-usa (a mnoho iných)
  6. https://tvnoviny.sk/zahranicne/clanok/878237-europska-unia-ma-plan-ako-madarsko-polozit-na-kolena-uniknuty-dokument-ziskal-dennik-financial-times

 

 

Vyhlásenie:
Tento článok vyjadruje len názory, či úvahy autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase, z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje z jeho strany žiadne neomylné tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Blog môže taktiež len zdieľať informácie o ktorých bloger nemá dôvod pochybovať, že nie sú pravdivé.

Som jednoznačne proti každej vojne. Vo vzťahu k vojne na Ukrajine, túto nepodporujem a ani neschvaľujem. 

Taktiež som proti vedomému šíreniu nepravdivých informácií.

Vieme prečo sú nemocnice v strate, ale nič proti tomu nerobíme.

15.09.2024

Nemocnice, jedna z bolestí nášho zdravotníctva, ktorá sa týka prakticky každého z nás. Naše zdravotníctvo bolo totálne zničené ešte za obdobia ministrovania MUDr. Rudolfa Zajaca. Od danej doby jeho úroveň stále klesá a stáva sa stále menej a menej dostupné pre väčšinu verejnosti. Pamätám sa na hlasovania v parlamente, či vyjadrenia, že do zdravotníctva musíme [...]

Demokracia vyššieho stupňa!

08.09.2024

Je tomu len pár dní, čo sa na sociálnych médiách objavil príbeh starého muža Nicka Burkeho a jeho syna Enocha Burkeho, ktorý otriasol množstvom ľudí. Príbeh je obsiahnutý vo videu v ktorom starého muža navštívila írska polícia s cieľom zatknutia jeho syna, ktorý vyučuje na škole. Video je ozvučené a zachytáva celý priebeh návštevy a komunikácie medzi [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Streľba v centre Moskvy: Hlásia mŕtvych. Krvavú prestrelku rozpútal mocenský boj miliardárov

18.09.2024 22:28

Podnikatelia v boji o majetok rozpútali prestrelku blízko Kremľa.

covid

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

18.09.2024 22:10

Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Hacker

FBI rozložila ďalšiu veľkú čínsku hackerskú skupinu. Zameriavala sa na západné krajiny

18.09.2024 21:05

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách.

Valerie Hayerová, europarlament, europoslankyňa, Obnovme Európu

Tvrdé slová v europarlamente: Odvolanie Šimečku rozprúdilo debaty, Metsolová chce reagovať

18.09.2024 20:45

Režim Roberta Fica opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky, vyhlásila francúzska europoslankyňa.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 201
Celková čítanosť: 1214140x
Priemerná čítanosť článkov: 6040x

Autor blogu

Kategórie