Založ si blog

Tak – Už to tu máme zas!

 

Ako za Mečiara, tak i teraz, spoločnosť sa rozdelila na dve skupiny. Na jednej strane sú Matovičovci a na druhej strane sú tí, čo sú proti ním. V spoločnosti je značná dávka nenávisti, aj keď so situáciou počas vlády Mečiara sa to zrovnať nedá.

Na úvod musím povedať, že nie som zaslepeným obhajcom ani Fica, no ani Matoviča. Snažím sa situáciu z “môjho” pohľadu hodnotiť objektívne. Som si však vedomí, že každé takéto moje “objektívne” hodnotenie je z pohľadu “iného” subjektívne, nakoľko každý môže situáciu vnímať inak, na čo má plné právo a toto právo mu nemôžeme uprieť.

 Tak, ako som už napísal, nie som zaslepeným obhajcom Fica ani Matoviča. Musím však taktiež napísať, že to čo sa dialo za vlády Fica by sa už nikdy nemalo zopakovať! Tunelovanie, rozkrádačky, podvody, korupcia, prepojenie politiky na mafiu, vznik našich ľudí, krivenie zákona, kupovanie rozsudkov, netransparentnosť, utajovanie dôležitých častí zmlúv, obchody nevýhodné pre štát a výhodné pre určitých spriaznených ľudí, rodinkárstvo, ……… a to všetko zakončené vraždou dvoch nevinných ľudí, ktorí sa na tieto nekalé praktiky snažili poukazovať. To sa nesmie už nikdy opakovať!

Keď som sa v stručnosti vyjadril obdobiu vlády Fica, uvediem svoj názor aj na Matoviča. Bezpochyby je to zvláštny človek. Nemusíme s ním vo všetkom súhlasiť, taktiež ho nemusíme mať radi, no s ideami, ktoré doposiaľ, ako poslanec presadzoval v politike, ako sú napríklad : boj proti korupcii, rozkrádaniu, rovnosť pred zákonom, transparentnosť, sfunkčnenie polície, prokuratúry, súdnictva, hmotnú zodpovednosť štátnych úradníkov, otvorenosť politiky, jej výkon v prospech všetkých ľudí a nie len vybraných skupín, zrušenie rodinkárstva, presadzovanie odbornosti, neprideľovanie funkcií podľa straníckeho trička, …… musím len súhlasiť. Taktiež musím povedať, že ak s týmito princípmi niekto nesúhlasí, tak potom neviem.

Je tu však aj druhá strana mince a tá je mimoriadne dôležitá, povedal by som, že je dokonca najdôležitejšia. A práve tu vidím u Matoviča, teda presnejšie u ním vedenej koalície už problém.

Matovič síce pravdepodobne chcel a chce v politike skutočne presadzovať hore uvedené princípy s ktorými podľa mňa musí každý súdny a poctiví človek súhlasiť, nakoľko sú v prospech všetkých ľudí, no nie je to také ľahké.

Je tu problém a ten spočíva najmä v tom, že nevládne sám, ale s koalíciou. K tomu je potrebné pridať ešte to, že okrem toho, nie je v jeho silách, aby bol všade a všetko zabezpečoval a kontroloval sám. Takže k tomu musí využívať ľudí ktorých dosadil na vedúce pozície, prípadne ktorých dosadili jeho koaliční partneri. No a to je ďalší kameň úrazu.

 Takto dosadení ľudia, už samostatne zabezpečujú problematiku, ktorá im bola zverená a nie je ich možné zo strany Matoviča až tak detailne kontrolovať a o ich mierne povedané prešľapoch nemusí vedieť, alebo sa môže tváriť, že o nich nevie. Takúto hru bude musieť hrať hlavne preto, aby nevyvolal roztržky v koalícii. Bude sa tváriť, že je všetko v poriadku, prípadne začne používať už roky osvedčenú frázu, že on zodpovedá “len za svoje rezorty”. Ak to však s nápravou slovenskej politiky myslel vážne, táto fráza ho nemôže v žiadnom prípade ospravedlňovať a ani zbavovať zodpovednosti.

V kontexte s horeuvedeným sa v poslednej dobe dostáva na verejnosť stále viac informácií, ktoré vážne spochybňujú nekompromisnosť a pravdovravnosť Matoviča, až sa človek začína obávať, aby sa nevrátilo to čo tu bolo, len pod vedením iného premiéra.

Už hneď po voľbách bolo badať nesúlad Matovičovej čistej politiky s realitou a to keď mu zrazu nevadilo spojiť sa s:

  • R.Sulíkom, ktorý sa tajne stretával s vtedy už známym mafiánom Kočnerom a bez štipky hanby mu poskytoval rôzne dôverné informácie z diania v parlamente. Ktovie, kde by skončili ich schôdzky, keby nedošlo k ich zverejneniu na videonahrávkach. Ak by sa o nich nedozvedela verejnosť, tak s najväčšou pravdepodobnosťou by prebiehali naďalej. Moc Kočnera by sa priebežne stále viac a viac upevňovala a je jasné, že by Sulíka “úplne” skompromitoval a ovládal. Keď si uvedomíme, že Sulík bol v tom čase, ako predseda parlamentu po “prezidentovi” prvým mužom na Slovensku, tak nám môžu po chrbte prebehnúť len zimomriavky. Toto má byť dôveryhodný partner ?! Myslíte si, že stačí keď sa za to Sulík ospravedlnil? No rozhodne nie! Tento človek by už nemal v politike čo robiť. To, že v politike ešte je, nakoľko mu to v demokratickej spoločnosti nemôžeme zakázať, je však znakom len toho, že nemá nielen žiadnu sebareflexiu, ale ani dôveryhodnosť. Takýto človek však nemá právo byť vo vláde, ktorá si hovorí, že chce obhajovať morálne hodnoty, bojovať proti mafii, korupcii a obnovovať princípy demokracie. Matovičovi však spojenie s takýmto človekom nevadí a to nie je dobrý signál.
  • A.Kiskom, ktorý rozhodne nemôže mať čisté svedomie vo vzťahu dodržiavania zákona s jeho podnikaním. Ešte horšie však sú zverejňované informácie k jeho konaniu vo vzťahu ku zrejme nie práve čestnému konaniu v takzvanej „pozemkovej kauze“, ktorej je hlavným aktérom. Podľa dostupných informácií majú mnohí zrejme oprávnene na neho ťažké srdce aj pre jeho finančné aktivity pri rôznych splátkových aktivitách, čím sa zadĺžilo, či cez exekúcie prišlo o majetok množstvo ľudí. K obdobiu jeho výkonov počas prezidentovania sa radšej ani vyjadrovať nebudem. Podľa môjho názoru, okrem podozrenia zo spáchania trestného činu (v oblasti financovania svojej firmy) sú tu odôvodnené podozrenia z ďalších skutkov, ktoré ho morálne diskvalifikujú, na funciu politika. A to už ani nespomínam jeho lenivosť a snahu, aby za neho robili prácu iní. Takže, skutočnosť, že sa Kiska priamo nezúčastňuje na koaličnej činnosti je len vysoko pozitívna. Remišová je rozhodne lepšia voľba na korektnú prácu a presadzovanie politiky bez korupcie. Horšie to však bude vo vzájomnej spolupráci s Matovičom.
  • B.Kolárom, o ktorom je k dispozícii množstvo informácií, že v minulosti pôsobil, či mal blízko k rôznym mafiánskym skupinám. Tieto skutočnosti sú mediálne taktiež dobre známe, tak sa o nich nebudem zbytočne rozpisovať.

Dobre, to je už za nami. Poďme, ale k súčasnosti. Koalícia bola nastolená a začína vládnuť. Aj tu však musím skonštatovať, že v konaní vlády ako celku je pomaly, ale isto možné zaznamenávať systematické odchýlky od “čistej” politiky, za ktorú Matovič pred voľbami tak bojoval a pre ktorú voľby vyhral. Tieto náznaky sú síce len nepatrné, no vláda ešte ani poriadne nezačala pracovať, nakoľko ešte nemá schválené ani svoje programové vyhlásenie – a už strany víťaznej koalície porušujú to čo kritizovali u predošlej vlády. Napríklad:

OĽANO – Matovičovci:

  • Tvrdo kritizovali rodinkárstvo a dosadzovanie príbuzných, ako i ných blízkych osôb politikov na rôzne funkcie. Ešte však ani nezačali vládnuť a už bola partnerka nového minister obrany J.Naďa menovaná hovorkyňou nového ministra vnútra. (zdroj: web TV Noviny.sk z 9.4.2020 „Novou hovorkyňou ministra vnútra ……“). Aj keď voči B.Túrosovej nič nemám, ide tu o ukážkový príklad rodinkárstva, ktoré práve OĽANO tak kritizovalo. Ako im potom máme veriť?
  • A čo tak pán L.Kyselica štátny tajomník na MV SR, ktorý nominoval na post generálnej tajomníčky služobného úradu MV SR pani Annu Bilecovú, o ktorej bývalý vyšetrovateľ policajného zboru Pavol Milan tvrdí, že bola podozrivá z krytia daňových podvodníkov s DPH? Matovičovcom nevadí, že tu bolo, či je takéto podozrenie? Však to je v príkrom rozpore s tým, čo Matovič doposiaľ hlásal a čo mu umožnilo vyhrať voľby. Ako je to potom? Vracia sa to čo tu už bolo, len pod vedením iného premiéra? (Zdroj web: Denník N z 22.4.2020, Slovensko 08,05 hod.)

SaS – Sulíkovci:

  • Taktiež tvrdo kritizovali neodbornosť, rodinkárstvo a dosadzovanie svojich ľudí na vedúce posty, či prideľovanie funkcií podľa straníckych tričiek. Čo si však myslieť o tom, že ešte si ani nestihli zahriať nové „stoličky“ na ktorých vo vláde zasadli a už odvolali pôvodného predsedu Hlavného banského úradu v Banskej Štiavnici a na jeho miesto menovali bývalého B.Zvrškovca, bývalého šéfa okresnej organizácie SaS, ktorý podniká vo výrobe sedačiek ! (Zdroj: web Hlavné správy z 27.4.2020 „Minister hospodárstva vymenil ……“) Takže aj tu vidíme ako sa dodržujú sľuby a funkcie sa prideľujú len na základe odbornosti – oblasť baníctva kontroluje výrobca sedačiek! Čo si o tom máme myslieť? A to sa už ani nezmieňujem o tom, že všetko prebehlo bez štandardného výberového konania (Zdroj: Nový čas z 27.4.2020 „Zabudli koaličné strany, k čomu ……“).

Sme rodina – Kollárovci:

  • Nepochopiteľný je aj krok nového ministra práce, sociálnych vecí a rodiny M.Krajniaka, ktorý vo funkcii podržal šéfa sociálnej poisťovne Ľ.Vážneho. Áno, toho Vážneho ktorý, ako minister dopravy za Ficovej vlády má na krku jeden z najväčších škandálov Ficovej vlády – mýtny tender – ktorý ľudí tohto štátu stál a ešte bude stáť obrovské finančné prostriedky. (Zdroj: Nový čas z 27.4.2020 „Zabudli koaličné strany, k čomu ……“).
  • Obdobne v programovom vyhlásení vlády je záväzok, že vláda nebude do novotvorenej súdnej rady menovať „sudcov“. Kollár tam však nominoval svoju priateľku sudkyňu A. Svetlovskú s ktorou sa pozná údajne od 15 rokov. Tu sa črtajú až dva problémy. Jeden je, že programové vyhlásenie ešte ani nebolo schválené a už je zo strany Sme rodina porušované. Druhý je práve to, že Kollára sa s menovanou pozná už od 15 rokov, teda od mladosti, pričom je publikovaných množstvo informácií, že Kollár sa v mladosti stýkal s mafiánmi. Tak potom ako to je? (Zdroj: Nový čas z 27.4.2020 „Zabudli koaličné strany, k čomu ……“).
  • Ďalším porušením sľubov vlády, že na funkcie budú dosadzovaní ľudia až na základe riadnych a transparentných výberových konaní, je nominácia J.Tlapku, na šéfa Národnej diaľničnej spoločnosti.

Za ľudí – Kiskovci (asi už dlho nie):

  • Nie celkom korektné sa mi zdá, že vláda na na niečom dohodne a následne spraví strana tlačovú besedu v ktorej prezentuje, že má iné názory a ona by to robila inak. Nuž ale čo, nezhody sa začínajú prejavovať. Je evidentné, že strany si až tak nepadli do náručia, ako to prezentovali.
  • Ešte aspoň dúfam, že V.Remišová sa bude držať svojho protikorupšného ťaženia a podarí sa jej reforma súdnictva.

Takže takto sa nám začína črtať éra vládnutia novej vlády. Ako to bude ďalej? Budú sa predstavitelia jednotlivých strán koalície aspoň trochu snažiť napĺňať svoje predvolebné sľuby, alebo nás čaká zas len sklamanie?

Nie je to však nič nového. Už sme si na sklamania a nedodržiavanie predvolebných sľubov u našich čelných politikov zvykli.

Výnimkou nie je ani komunálna politika. Tam bola pekným príkladom realita, keď všetci kritizovali Kotlebu, že si ako župan Banskobystrického samosprávneho kraja zamestnal na rôznych funkciách svojich rodinných príslušníkov. Kritizoval to aj víťaz volieb J.Lunter starší. A ajhľa čo sa stalo po voľbách. Zamestnal svojho syna a to nie na hocijakú funkciu, ale rovno ako podpredsedu BBSK.

Po voľbách som dúfal, že s novou vládou, máme šancu niečo zmeniť a dokázať, že vládnuť sa dá aj bez kradnutia, porušovania zákona a v prospech ľudí. No teraz o tom začínam pochybovať, či to s týmito ľuďmi dokážeme.

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadnu konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

13 ročné slovenské dievčatko, unesené a týrané 4 ukrajinskými tínedžerkami!

26.04.2024

Som zvedavý, koľko tu ten blog vydrží! Pritom v blogu sa snažím uvádzať len skutočnosti o ktorých som sa dočítal. No a keď o tom môžu písať nemecké a iné zahraničné médiá, nevidím dôvod, prečo by sme o tom nemali písať aj na Slovensku, odhliadnúc od toho, že sa to týka priamo slovenského občana! Nakoľko chcem mať ako taký prehľad o dianí vo [...]

Pán minister Drucker zaperlil.

21.04.2024

Pozerám reláciu „O 5 minút 12“ v ktorej je ako jeden z hostí JUDr. Ing. Tomáš Drucker, ktorý na mňa vždy pôsobil ako nemastný neslaný. Z jeho pôsobenia vo vedúcich postoch som nemal nikdy dojem, že odvádza skutočne dobrú prácu. No o tom nechcem písať. Poďme späť k spomínanej relácii. V jednom z bodov zameraných k problematike školstva pán minister Drucker [...]

Ja nad čím sa zamyslieť!

12.04.2024

Keď si zvážime, že už v roku 2019 bol jeden deň, kedy vzlietlo až viac ako 230 tisíc dopravných lietadiel, naša snaha o obmedzovanie spaľovacích motorov v motorových vozidlách je ozaj smiešna. Je nad čím sa zamyslieť! Zobrazená mapka znázorňuje aktuálny stav momentálneho zahustenia leteckej premávky v danom okamihu. Zdroj: TikTok – [...]

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 170
Celková čítanosť: 1103861x
Priemerná čítanosť článkov: 6493x

Autor blogu

Kategórie