Založ si blog

Kto destabilizuje mierové spolužitie?

 

USA svojimi jednostrannými krokmi počas vlády D.Trumpa systematicky narušujú rovnováhu vo svete.

 

Nie som proti USA, skôr naopak. No taktiež nie som proti Rusku. Snažím sa byť z môjho pohľadu čo najviac objektívny.

Situácia vo svete sa pomaly, ale isto neustále zhoršuje. Z takéhoto stavu nemôže  mať radosť nikto normálne zmýšľajúci. Je mnoho názorov, prečo je to tak a ako to už býva každý si háji ten svoj. Nebudem preto s nikým polemizovať, uvediem len zopár faktov a názor nech si spraví každý sám.

.Dňa 21.5.2020 americký prezident D.Trump oznámil, že plánuje stiahnuť USA zo „Zmluvy o otvorenom nebi„, ktorej signatárom okrem USA sú aj Rusko a ďalších 33 krajím.

Ide o pomerne dôležitú zmluvu, ktorá umožňuje armádam jednotlivých štátov, aby vykonávali za určité obdobie neozbrojené lety nad územiami cudzích štátov a tým sa uisťovali, že tieto štáty nezbroja viac, ako by mali a nemajú v úmysle napadnúť cudzí štát.

V prípade tejto zmluvy ide o dôležitý nástroj kontroly. Zmluva bola prakticky bez väčších problémov aktívne využívaná jednotlivými štátmi a tak prispievala k podporovaniu budovania dôvery medzi jednotlivými štátmi.

Jedným z hlavných dôvodov prečo USA plánujú ukončiť túto zmluvu je, že vyčítajú Rusku, že prostredníctvom nich vykonáva špionáž a to konkrétne, že ich využíva na zmapovanie kľúčovej americkej infraštruktúry pre možné kybernetické útoky. No tak to je už ozaj zdôvodnenie, ktoré by urážalo aj žiaka „prvej triedy základnej školy a aj to ešte pomocnej“. Však tie lety boli dohodnuté, ako špionážne a nik sa s tým netají. To je predsa ich podstata. Pri preletoch má lietadlo cudzieho štátu vykonávajúce takýto prelet zistiť čo najviac informácií nad územím nad ktorým prelietava. Dokonca bývalý riaditeľ CIA M.Hayden označil konanie D.Trumpa, ako „nerozmum … a ďalší krátkozraký krok“.

Toto však nie je jediná dôležitá zmluva, ktorú USA v poslednom obdobní jednostranne vypovedali, čím prispeli a prispievajú k destabilizácii už aj tak nie práve najlepšej medzinárodnej situácie a to či už na poli vojenskom, ekonomickom, sociálnom, či kultúrnom. Napríklad:

  • Dňa 2.8.2019 USA, ako prvé jednostranne odstúpili od dôležitej zmluvy označovanej, ako INF (Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu“, ktorá bola podpísaná ešte s bývalým Sovietskym zväzom v roku 1987. Paradoxom je, že tak USA, ako i NATO obvinili zo zodpovednosti za zánik zmluvy Rusko. (Úsmevné, že?) Pripomeniem, že dôležitosť tejto zmluvy podčiarkovala aj skutočnosť, že v rámci EU, bola hodnotená ako „jeden z pilierov stability a bezpečnosti v Európe“.
  • Dňa 8.5.2018 odstúpil USA prezident D.Trump od „Iránskej jadrovej dohody“ podpísanej len v júli 2015. Ako dôvod bolo zo strany USA vyhlásené, že Irán dohodu nedodržiava. D.Trump nebral do úvahy ani tú skutočnosť, že MAAE (Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu) až 11x potvrdila, že Irán dohodu „neporušuje“!
  • K 31.12.2018 vystúpili USA z UNESCO (Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru), pričom ako členský štát pozastavili svoje príspevky pre túto organizáciu už v roku 2011. Jedným z hladných dôvodov bola skutočnosť, že UNESCO v mnohých prípadoch vystupuje značne kriticky voči jeho spojencovi Izraelu, kde poukazovala napr. na okupáciu východného Jeruzalema. Z pohĺadu USA a Izraela bolo vrcholom, že UNESCO si dovolilo prijať Palestínu, ako plnohodnotného člena.
  • K 31.12.2019 ukončili USA svoje členstvo v tak dôležitej organizácii akou je Rada OSN pre ľudské práva. USA pritom vyhlásili, že Rada „Nie je hodná svojho mena“. Zároveň pritom obvinila Radu z ochraňovania porušovateľov ľudských práv, z pokrytectva a „chronickej zaujatosti voči Izraelu“.
  • V auguste 2018 pohrozil prezident D.Trump odchodom USA z WTO (Svetová obchodná organizácia), ktorú obvinil zo zlého zaobchádzania  so Spojenými štátmi. Oznámil to v oválnej pracovni počas rozhovoru so zástupcom agentúry Bloomberg News. WTO sídli  vo švajčiarskej Ženeve a D.Trump jej vyčítal, že pri riešení obchodných sporov podľa neho príliš často rozoduje v neprospech Spojených štátov.
  • Začiatkom novembra 2019 začali USA už „oficiálne“ proces odstúpenia z „Parížskeho dohovoru o klíme„,  čo avizovali už dlhšiu dobu. Dôvodom majú byť skutočnosti, že USA administratíva sa chce vyhnúť tvrdému dopadu „ekologických opatrení“ na americkú ekonomiku, ako i globálnej dani pre priemysel v hodnote biliónov dolárov.
  • V apríli 2020 nariadil D.Trump pozastaviť financovanie WHO (Svetová zdravotnícka organizácia), čo zdôvodnil zlým zvládnutím situácie okolo šírenia koronavírusu KOVID-19. Za tento krok ho kritizuje nielen šéf OSN, ale i Bill Gates, patriaci medzi najznámejšie osobnosti sveta.
  • ….. .

Aj keď som jednoznačne zástanca členstva v EU a nemám nič proti NATO,  nepáči sa mi naše servilné správanie a  …..lezectvo do NATO, o ktoré sa výdatne starajú naši čelní predstavitelia na jednotlivých ministerstvách..

 

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

 

Nenávisť plodí len ďalšiu nenávisť!

08.03.2024

Tento blog mal hneď po jeho uverejnení veľmi slušnú čítanosť. Žiaľ približne po hodine bol odstránený! Pritom som sa ho snažil napísať čo najobjektívnejšie a držať sa len faktov bez toho, aby som sa prikláňal na jednu, či druhú stranu. Je to škoda. To je hlavný dôvod, prečo v Pravde svoje blogy už takmer nepíšem. Text blogu: Súčasná politická situácia v [...]

Platy ministrov vzlietli, zatiaľ čo platy občanov klopýtajú!

11.02.2024

V posledných dňoch nám tu robí tak opozícia, ako i koalícia nepekné divadlo. Opozícia v parlamente a koalícia v televízii. Správanie oboch nie je hodné nielen poslanca, či štátneho úradníka, ale ani tej najposlednejšej persóny, ktorá mená charakter, ani žiadne morálne zásady. Klame ako jedna, tak i druhá strana. Na obhajobu svojich tvrdení a v snahe dosiahnuť svoj cieľ [...]

Keď jeden tvrdí, že sú bombardované civilné a druhý vojenské ciele!

30.12.2023

V minulosti som na svoj blog v Pravde písal pomerne často a mal som svojich čitateľov, s ktorými som sa delil o svoje názory. Od doby, čo som napísal pár článkov vzťahujúcich sa k Ukrajine som nadobudol dojem, že s mojimi článkami vo vzťahu k čítanosti, či diskusným príspevkom bolo manipulované a to tak, že boli takpovediac „upozaďované“ a to i vrátane [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 165
Celková čítanosť: 1087640x
Priemerná čítanosť článkov: 6592x

Autor blogu

Kategórie