Založ si blog

Koho sme to zas vymenovali za sudcov?

 

Sudca, ktorý nedokáže priamo a verejne odsúdiť súčasný stav na súdoch – nemá právo byť sudcom!

 

O tom, že na Slovensku nedôveruje súdom prevažná väčšina obyvateľstva, niet pochýb.  Nie je to záležitosť len tohto roku, ale tento stav pretrváva už dlhé roky.

Koncom roku 2019 si Najvyšší súd SR  objednal v agentúre Focus prieskum s cieľom upresnenia, aká situácia v skutočnosti je. Výsledok bol šokujúci. Súdom v SR „úplne dôverejú“  iba 4% z opýtaných respondentov a za najväčší problém považujú ľudia korupciu !!!!

Myslím si, že takýto zlý výsledok by nebol zaznamenaný ani v ten najzaostalejšej „banánovej“ republike.

Žiaľ aféra s Kočnerom, Threemou, bývalou štátnou tajomníčkou Jankovskou, a množstvom ďalších sudcov, u ktorých boli zistené konkrétne informácie o prijímaní úplatkov, kupovaní rozsudkov, krivení spravodlivosti, túto skutočnosť len potvrdili a ba čo viac, posunuli o niekoľko levelov vyššie.  A aj to je pravdepodobne len „malá“ špička ľadovca!

To ale už vieme, zaujalo ma niečo iné – nové. Práve dnes vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová  „6 nových“ mladých sudcov, ktorí majú posilniť súdy.

Mala by to byť rázna, minulosťou nezaťažená a neskompromitovaná  „mladá krv“, ktorá by presadzovala zákon tak, ako sa na sudcu patrí, bez rozdielu o koho sa jedná. Hlavne by sa za svoje rozhodnutia nemala hanbiť, mala by ich vedieť verejne obhájiť a pritom sa každému pozrieť priamo do očí a povedať  „NAHLAS“ niečo ako „ÁNO ROHHODLA SOM TAK ……, A TO NA ZÁKLADE TOHO A TOHO ….“! A za svojím rozhodnutím si stojím.

Vymenovaní sudcovia však boli pre mňa veľkým sklamaním. Nie nepoznám ich. Sklamaním bolo ich vystupovanie pred kamerou, pred ktorou sa snažili skrývať, či utekať!

To by možno ešte nebolo to najhoršie. Omnoho horším bolo, že okrem jednej mladej novovymenovanej sudkyne, ani jeden z nových sudcov nemal záujem sa zastaviť a na otázku redaktorov, ktorí sa pýtali na súčasnú situáciu v súdnictve priamo a otvorene odpovedať. Všetci len utekali, aby sa nemuseli vyjadriť. Zopár sudcov bolo predsa len niektorými redaktormi dotlačených k odpovedi a to ste mali počuť. „Oni nemajú názor na súčasnú situáciu v súdnictve, prípadne majú, ale nechajú si ho pre seba.

Čo sme to zasa spravili! Koho sme to vymenovali za nových „doživotných“ sudcov? Ak teraz v situácii v akej sa súdnictvo nachádza (obrovská korupcia, kupovanie spravodlivosti, ….) nevie otvorene a verejne dotazovaný novomenovaný sudca zaujať „razantné“ stanovisko a takýto stav jednoznačne odsúdiť – NEMÁ ČO NA FUNKCII SUDCU ROBIŤ!!! Ledaže by takéto konanie schvaľoval, nevadilo by mu, či chcel by v ňom pokračovať!

Obdobne je to aj keď takýto sudca povie, že má na to názor, ale si ho nechá pre seba! Čo je to za sudcu, ktorý už teraz nechce verejne prezentovať svoj názor.  A to ešte bol len menovaný a ani nezačal svoju funkciu vykonávať.

No a novomenovaný sudca, ktorý povie, že na to nemá názor, si taktiež nemá právo obliekať talár. Čo z takého sudcu bude, keď sa na začiatku svojej kariéry takto vyjadruje.

Zobuďme sa, čo za ľudí to menujeme za sudcov!  To už skutočne nie je z čoho vyberať? Potom sa nečudujme, že súdnictvo pôjde vo svojich „starých“ pevne vyšľapaných koľajách a nepomôže mu ani generačná obmena, po ktorej sa volalo. Čo ich to učia na školách?

Sudca sa musí vedieť postaviť pred verejnosť a svoj názor verejne a jasne prezentovať, pričom ho musí byť pripravený aj  jednoznačne obhájiť!

Sudca, ktorý to nedokáže nemôže byť dobrým sudcom a v talári nemá čo robiť.

Sudca s nesmie skrývať za talár a nesmie si myslieť, že je viac ako ostatní!

 

Doplnené 6.5.2020

 

Nedá mi, aby som nezareagoval na diskutujúcu „7885dagmar“, aj keď to nemám vo zvyku. Pojem „triedny nepriateľ“ sa používal za socializmu, ale k tomu sa vyjadrovať nebudem, nakoľko to nie je podstatné.

Pravdepodobne ide o mladú sudkyňu, ktorá už teraz začína používať jazyk „nadčloveka“ a diktovať, čo kto má povedať  a to ešte ani nezačala riadne vykonávať svoju funkciu. Však kto okrem sudcov môže vedieť, čo majú povedať sudcovia médiám!   A nedajbože, keby si niekto dovolil povedať, že na položené otázky majú odpovedať, či vyjadriť svoj názor . To už len by bola trúfalosť!  (Samozrejme nehovorím o živých prípadoch, kde by im zákon zakazoval prejudikovať nejaké rozhodnutia ….). Keď to zhrniem, išlo o prostú otázku, čo si myslia o súčasnej situácii v súdnictve. Odpoveď na túto otázku, nie je štátnym tajomstvom! Obyvatelia tohto štátu by mali vedieť, čo si o tak závažnej situácii myslí novomenovaní sudca, nakoľko práve do neho je vkladaná nádej, že takýto stav do budúcna nebude pokračovať.

Ja si však myslím, že je to nielen ich povinnosť vyplývajúca z ich služby právu a spravodlivosti, ale hlavne základná slušnosť! Podľa stanoviska diskutérky,ostatní ľudia sú zrejme nesvojprávni a nevedia rozmýšľať a zhodnotiť, či sa má sudca vyjadriť, alebo nie. Doteraz tu bola doba, keď sa sudcovia až na výnimky, ktoré si vysoko vážim, nevyjadrovali a držali všetko v tajnosti ešte viac, ako Danko netransparentné nákupy vojenskej techniky. A kde to všetko viedlo, vidíme teraz, Jankovská a množstvo ďalších sudcov stíhaných pre odôvodnené podozrenie z trestnej činnosti (korupcia, kupovanie rozsudkov, ……). To všetko viedlo k tomu, že súdom oprávnene nedôveruje prevažná väčšina obyvateľov. S týmto sa stotožňuje diskutujúca?  Ak áno, tak potom nech si každý spraví svoj názor. Ja ho mám a aj som ho vyjadril.

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

 

Ja nad čím sa zamyslieť!

12.04.2024

Keď si zvážime, že už v roku 2019 bol jeden deň, kedy vzlietlo až viac ako 230 tisíc dopravných lietadiel, naša snaha o obmedzovanie spaľovacích motorov v motorových vozidlách je ozaj smiešna. Je nad čím sa zamyslieť! Zobrazená mapka znázorňuje aktuálny stav momentálneho zahustenia leteckej premávky v danom okamihu. Zdroj: TikTok – [...]

To čo sme zažili my – to už naše deti nemajú šancu!

10.04.2024

Dnes sa mi dostali do rúk staré fotografie, ktoré navodili pekné spomienky na krásnu mladosť, ktorú som prežil a tak mi dovoľte trochu nostalgie. Začalo to fotografiami rôznych výrobkov z mojej mladosti, avšak najväčšie spomienky vyvolala fotografia zverejnená na videu z tanečných, ktorými si v danej dobe prešiel hádam každý mladý chlapec, či dievča. Bol začiatok [...]

Toto Vám nezabudnem, alebo vrchol arogancie v priamom prenose!

07.04.2024

Dúfam, že tento blog vydrží na titulke aspoň 30 minút a nie, ako môj posledný blog. Voľby sú za nami a dopadli ako dopadli. Ako obyčajne, časť obyvateľov je spokojná a časť nie. Voľby sú teda za nami a spoločnosť by sa mala ukľudniť a nie pokračovať v delení na zlých a dobrých, či inom. Všetci sme obyvatelia tejto krajiny a žabo-myšie vojny politikov a delenie [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 168
Celková čítanosť: 1099230x
Priemerná čítanosť článkov: 6543x

Autor blogu

Kategórie