Založ si blog

Ako si Rómovia sami sebe prideľovali finančné prostriedky a štát mlčal.

 

Malo to byť transparentné prideľovanie finančných prostriedkov prostredníctvom výberovej komisie. Čo však, keď si komisia prideľuje finančné prostriedky sama svojím členom a akoby to nestačilo, ešte aj dieťaťu jedného z jej členov?

 

Tento prípad siaha už niekoľko rokov späť, je však stále aktuálny a jeho dozvuky sa prejavujú aj v súčasnosti.

V rámci Operačného programu „Ľudské zdroje“, bolo už v roku 2018 alokovaných takmer  400 miliónov € na inklúziu Rómov. (*1) – Myslím si, že ide o značnú sumu, využitie ktorej by sa malo dôsledne kontrolovať, aby bola použitá skutočne na ciele, na ktoré bola a je určená. Teda, aby vynaloženie týchto nemalých finančných prostriedkov malo zmysel a nešlo len o zbytočne vyhodené peniaze, prípadne ich rozkradnutie, ako to už u nás býva dobrým zvykom.

Ešte v roku 2017 bol schválený „Fond na podporu kultúry národnostných menšín“, ktorému bolo pridelených 8 miliónov € na podporu rôznych programov. Aby nedochádzalo k diskriminácii, či inému znevýhodňovaniu niektorej z 13 menšín, bolo po prvý krát rozhodnuté, že tieto peniaze si budú menšiny rozdeľovať samé tam, kde to budú najviac potrebovať.

Ako jediná problematická sa javila rómska národnostná menšina.  Napríklad v  rómskej komisii, ktorá rozdeľovala 700 000 € boli dvaja súrodenci a to L.Richter a M.Richterová, ktorí žiadali peniaze pre svoje neziskovky a skutočne ich aj dostali. Konkrétne L.Richter dostal 102 888 € a M.Richterová 18 650 €. Ako by to nestačilo syn L.Richtera dostal ešte 20 700 €. Ďalším členom komisie prideľujúcej finančné zdroje bol D.Váradi a Z.Gazsová, pričom ani títo nevyšli takpovediac nasucho. D.Váradi dostal na jemu blízku neziskovku 19 000 € a Z.Gazsová dostala na jej blízku neziskovku 37 000 €. Jediným členom komisie prideľujúcej tieto finančné prostriedky o ktorej nie je známe, že by bola na seba, či sebe blízke osoby čerpala nejaké finančné prostriedky bola jej posledná členka J.Ľuptáová. (*2)

Donedávna štát veľmi štedro v sume okolo 190 0000 € podporoval rómsky projekt dvoch zrejme „šikovných“ aktivistov, nakoľko na základe ich „akože projektu“ malo vzniknúť prvé rómske rádio „ROMA“, ktoré malo vysielať vo viacerých veľkých mestách. Samozrejme, ako to už býva na Slovensku zvykom, peniaze zmizli a rádio kde nič tu nič. V súč. dobe už nemá ani licenciu a malo by  byť prepísané na viac menej nemajetnú osobu z rómskej kolónie. Skrátka tak, ako je to na Slovensku zvykom. (*3)

A čo naše orgány, polícia, či prokuratúra. Môžem len zopakovať, že tak, ako je to na Slovensku zvykom. Skrátka nič – teda aspoň pokiaľ viem.

Na Slovensku sa už desaťročia vynakladajú značené finančné prostriedky na pomoc Rómom. Je to skutočne oblasť v ktorej sa je potrebné angažovať a snažiť sa pomôcť. Žiaľ nie je vidieť takmer žiadne výsledky. V najlepšom prípade sú financie mnoho krát dávané na rôzne nezmyselné projekty, ktoré sú od začiatku odsúdené na nezdar. A v tom horšom sa, ako je to na Slovensku zvykom peniaze jednoducho vyparia. Bolo a už nie je.

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

 

 

*1 – „Monitorovacia správa občianskej spoločnosti o implementácii národnej stratégie integrácie Rómov na Slovensku“ http://cvek.sk/wp-content/uploads/2018/04/SK-reportcely-final.pdf

*2 – „Dotácie rozdávali brat a sestra, dostal i syn“ http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/rudolf-sivy-dotace-rozdavali-bratr-a-sestra-ziskal-i-syn

*3 – „Rómske rádio zobralo dotácie za 190-tisíc eur, skončilo prepísané v osade“ https://www.aktuality.sk/clanok/804679/romske-radio-zobralo-dotacie-za-190-tisic-eur-skoncilo-prepisane-v-osade/

Pán minister Drucker zaperlil.

21.04.2024

Pozerám reláciu „O 5 minút 12“ v ktorej je ako jeden z hostí JUDr. Ing. Tomáš Drucker, ktorý na mňa vždy pôsobil ako nemastný neslaný. Z jeho pôsobenia vo vedúcich postoch som nemal nikdy dojem, že odvádza skutočne dobrú prácu. No o tom nechcem písať. Poďme späť k spomínanej relácii. V jednom z bodov zameraných k problematike školstva pán minister Drucker [...]

Ja nad čím sa zamyslieť!

12.04.2024

Keď si zvážime, že už v roku 2019 bol jeden deň, kedy vzlietlo až viac ako 230 tisíc dopravných lietadiel, naša snaha o obmedzovanie spaľovacích motorov v motorových vozidlách je ozaj smiešna. Je nad čím sa zamyslieť! Zobrazená mapka znázorňuje aktuálny stav momentálneho zahustenia leteckej premávky v danom okamihu. Zdroj: TikTok – [...]

To čo sme zažili my – to už naše deti nemajú šancu!

10.04.2024

Dnes sa mi dostali do rúk staré fotografie, ktoré navodili pekné spomienky na krásnu mladosť, ktorú som prežil a tak mi dovoľte trochu nostalgie. Začalo to fotografiami rôznych výrobkov z mojej mladosti, avšak najväčšie spomienky vyvolala fotografia zverejnená na videu z tanečných, ktorými si v danej dobe prešiel hádam každý mladý chlapec, či dievča. Bol začiatok [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 169
Celková čítanosť: 1102838x
Priemerná čítanosť článkov: 6526x

Autor blogu

Kategórie