Založ si blog

To snáď nie, pán policajný preziden!

 

Kto môže požičať 7 miliónov € aj keď ich nemá z kade mať?

A všetko je v poriadku!

 

Práve som si vypočul pre mňa  nečakanú tlačovú besedu dočasného policajného prezidenta Petra Kovaříka, ktorú zvolal na vysvetlenie niektorých skutočností, ktoré sa zjavili v niektorých médiách. Hovoril dosť neurčito, no z jeho vystúpenia som vyrozumel, že zrejme ide o práve rezonujúci prípad Viktora Stromčeka, bývalého funkcionára strany Smer, o ktorom vyšlo najavo, že svojmu kamarátovi požičal „7 miliónov €“, pričom jeho príjmy mali byť len 250 000 €, takže je jednoznačné, že takú sumu peňazí nemal odkiaľ legálne získať (*1)

 

To by sa však dočasného policajného prezidenta P.Kovaříka nemalo týkať, keby …. .

Keby pán Kovařík predtým na základe nominácie strany Smer a bývalého predsedu vlády Róberta Fica nezastával v minulosti a to v podstate od roku 2010 funkcie, ako napríklad: Riaditeľ boja proti korupcii, Riaditeľ sekcie prevencie korupcie a krízového manažmentu Úradu vlády SR, Riaditeľ Kancelárie Bezpečnostnej rady na Úrade vlády SR,  ako i Vedúci protikorupčného úradu vlády SR. Skrátka náplňou každej jeho funkcie bol „Boj proti korupcii“.  Avšak tak, ako je tomu u nás zvykom, samozrejme bez žiadneho výsledku – možno len s tým, že si za odmenu v rokoch 2013 až 2017 odskočil do Washingtonu D.C. kde bol policajným pridelencom.

Poďme ale bližšie k tomu KEBY.

Vyšlo najavo, že keď pán Kovařík zastával takéto dôležité funkcie, z ktorých mal riadiť boj proti korupcii dostal do rúk od bl. nemenovanej právničky  pomerne komplexný materiál, ktorý pravdepodobne dokazoval trestnú činnosť zrejme pána Stromčeka, či iných osôb okolo neho.

Čo sa však s týmito materiálmi stalo? No ako je u nás zvykom NIČ. Pán Kovařík sa vyjadril, že materiály boli preskúmané a keďže o ničom nehovorili, tak ich založil pre operatívne potreby, aby boli k dispozícii, ak by ich bolo v budúcnosti potrebné využiť. Samozrejme materiály ležali založené a hádajte čo sa s nimi stalo. Áno uhádli Ste, boli zničené. Takže teraz, keď by boli potrebné ,už nie sú. Vyjadrenie pána dočasného prezidenta Kovaříka, že sa budú teraz skúmať veci okolo ,sú len výsmechom, nakoľko keď sú písomné doklady zničené, tie už nemožno nahradiť. A o tom on dobre vie. Zrejme si za Fica dobre robil svoju prácu. Len nerozumiem,prečo práve jeho poveril MV SR Mikulec dočasným výkonom funkcie policajného prezidenta. Prichádzajú mi do úvahy len dve možnosti a to jedna horšia ako druhá. Prvou je to, že Matovič skutočne je zúfalý, nakoľko vo svojich radoch nemá žiadnych odborníkov a chytá sa teda aj povestnej slámky. Druhou možnosťou je, že sa mu páčilo, ako poctivo pán Kovařík za Fica na úseku korupcie „zametal“ a chce v tom pokračovať. Však prečo nie.

Z vystúpenia pána dočasného policajného prezidenta Kovařika ma zaujala aj ďalšia skutočnosť, pričom si myslím, že ide o dosť závažný fakt. Na dotaz novinárov, či už je vytvorený nejaký špeciálny tým vyšetrovateľov, ktorí by sa venovali vypočúvaniu v súčasnosti zadržaného Ľudovíta Makoa, bývalého šéfa daňovej kriminálky, ktorý sa rozhodol spolupracovať s políciou a vypovedať, pričom už z jeho prvej výpovede je zrejmé, že môže odkryť rozsiahlu korupčnú, ale i inú trestnú činnosť siahajúcu do vysokých miest, policajný prezident Kovařík odpovedal v zmysle, že doposiaľ takýto tým menovaný nebol. Na čo polícia čaká, keď Mako je zadržaný už takmer mesiac. Je známe, že v takýchto prípadoch je potrebné zriadiť vyšetrovací tým čím skôr a začať vyšetrovať a to z mnohých dôvodov. Jedným z hlavných je skutočnosť, že páchatelia ,o ktorých činnosti chce zadržaný vypovedať o tom vedia a nakoľko sú na slobode, budú sa snažiť realizovať opatrenia, aby čo najviac sťažili vyšetrovanie a zakryli stopy. Čim dlhší čas sa im ponechá, tým je vyšetrovanie náročnejšie, dlhšie a je väčšia pravdepodobnosť, že nebude úspešné.

No to ale naši „experti“ dobre vedia a zrejme im to tak vyhovuje. Pritom to nehne ani ministrom vnútra Mikulcom, ani predsedom vlády Matovičom. Hlavne Mikulec, ako minister vnútra, by mal v takomto prípade konať a neschopného policajného prezidenta usmerniť. Mikulec je však podľa jeho dlhodobého konania po odbornej stránke slabým ministrom.

No neviem, ak to pôjde takto ďalej, tak z boja proti korupcii bude len kopu kriku, ale „skutek utek“ – teda bez výsledku.

Záujem na boji s korupciou zrejme nie je až taký veľký, ako sa deklarovalo. Je to vidieť aj na majetkových priznaniach pre politikov, ktoré mali byť zobjektívnené a sprísnené tak, ako to navrhujú pre sudcov. Z kuloárov sa však dozvedáme, že u politikov už nie je vôľa, aby si to pre seba schvaľovali.

Nuž čo, sme na Slovensku.

 

 

*1 – https://www.youtube.com/watch?v=Aix79qhGXro

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Sú potraviny pre Slovensko a ostatné štáty bývalej východnej Európy menej kvalitné?

30.04.2024

Dostalo sa ku mne video porovnania jedného výrobku z Nemecka s výrobkom predávaným v ČR (a predpokladám, že obdobné sú predávané aj v SR) a ostal som dosť zarazený. Zopakujem len skutočnosti odprezentované na tomto videu, ktoré pôsobia dosť presvedčivo. Konkrétne ide o porovnanie Sušienok OREO zakúpených v Nemecku, so sušienkami OREO zakúpenými v ČR. Podľa videa sú [...]

13 ročné slovenské dievčatko, unesené a týrané 4 ukrajinskými tínedžerkami!

26.04.2024

Som zvedavý, koľko tu ten blog vydrží! Pritom v blogu sa snažím uvádzať len skutočnosti o ktorých som sa dočítal. No a keď o tom môžu písať nemecké a iné zahraničné médiá, nevidím dôvod, prečo by sme o tom nemali písať aj na Slovensku, odhliadnúc od toho, že sa to týka priamo slovenského občana! Nakoľko chcem mať ako taký prehľad o dianí vo [...]

Pán minister Drucker zaperlil.

21.04.2024

Pozerám reláciu „O 5 minút 12“ v ktorej je ako jeden z hostí JUDr. Ing. Tomáš Drucker, ktorý na mňa vždy pôsobil ako nemastný neslaný. Z jeho pôsobenia vo vedúcich postoch som nemal nikdy dojem, že odvádza skutočne dobrú prácu. No o tom nechcem písať. Poďme späť k spomínanej relácii. V jednom z bodov zameraných k problematike školstva pán minister Drucker [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 171
Celková čítanosť: 1108885x
Priemerná čítanosť článkov: 6485x

Autor blogu

Kategórie