Založ si blog

Keď chcem byť objektívny. – Celoplošné testovanie.

 

Včera som napísal k problematike testovania blog, ktorý bol vcelku čítaný, nakoľko si ho doposiaľ prečítalo viac ako  43.000 čitateľov!

Nechcel som k tomu už písať nič avšak, keď chcem byť objektívny musím ešte k tomu niečo dodať.

Som si vedomí, že pre mnohých nebude dostatočne atraktívny, ale takto to vidím po testovaní ja.

 

Prvý deň testovania!

Včera sa začalo celoplošné testovanie na území celého Slovenska. Podľa medializovaných informácií bolo na niektorých miestach dosť problémov. Avšak pri takejto veľkej akcii je to normálne. Ako ma informovali kolegovia, niektorí si odstáli až 4 hodiny, pokiaľ sa dostali na rad. Bola to však zrejme chyba ľudí, že všetci chceli mať testy hneď za sebou a najlepšie hneď ráno. Dalo sa to zrejme odstrániť lepšou organizáciou, napr. testovaním podľa ulíc, priezviska, …… . Po bitke je však každý generál.

Ja osobne s rodinou som to predpokladal a preto sme prvý deň na testovanie nešli.

 

Druhý deň testovania!

To bol deň, kedy sme sa rozhodli ísť na testovanie celá rodina. Autom sme si chceli obehnúť odberné miesta s tým, že pôjdeme na to, kde bude najmenší rad. Nemuseli sme však dlho chodiť, nakoľko pri prvých dvoch odberných miestach ,pri ktorých sme sa stavili (boli oproti sebe) stáli v rade len 2 ľudia, takže som zaparkoval auto a postavili sme sa do radu. Bolo  09,00 hod. Na rad som prišiel o 09,05 hod. Odber bol rýchly, po čom som čakal v sede na chodbe na výsledok. Výsledok mi bol odovzdaný v obálke približne o 09,27 hod. Takže celý úkon od môjho príchodu po výsledok trval približne len 27 minút. Čo som bol veľmi milo prekvapený.

 

Ako to v skutočnosti prebiehalo!

Po príchode sme boli príslušníkom štátnej polície informovaní, kde sa máme postaviť a aký rozostup má byť. Následne sme boli policajtom informovaní, že môžeme pristúpiť k administratívnym pracovníkom k registrácii. Predtým sme si však dezinfikovali ruky.  Po registrácii sme boli prvým zdravotníckym pracovníkom vyzvaní, aby sme pristúpili. Dal nám 2 poradové čísla a vreckovku, za pomoci ktorej sme si mali prečistiť nos. Následne nás vyzval ďalší zdravotník, ktorý robil odber, aby sme pristúpili. Samotný odber bol vykonaný skutočne profesionálne, pričom nešlo o nič mimoriadne nepríjemné. Po odbere sme boli vojakom odprevadení do chodby,v ktorej boli v príslušnej vzdialenosti stoličky, na ktorých sme čakali na výsledok. Po spracovaní výsledku prišiel vojak ,vyhlásil číslo, ktorého výsledok má a odovzdal ho príslušnej osobe v zalepenej obálke, pričom upozornil, že vonku si máme skontrolovať údaje, či v nich nie je nejaký omyl. Pred opustením miestnosti sme si opätovne vydezinfikovali ruky. Po tom, čo sme vstali zo stoličiek a odchádzali sme, prišiel vojak a stoličky komplet vydezinfikoval.

Musím skonštatovať, že celá akcia (v mieste odberu) bola „excelentne“ pripravená a zvládnutá. Zúčastnili sa jej vojaci, policajti, zdravotníci a administratívni pracovníci.

 

Reakcia na niektoré diskusné príspevky v predošlom blogu!

Najskôr uvediem, že sa snažím byť vždy objektívny (chápem, že objektivita, je v podstate subjektívny pojem a je chápaná vždy z pohľadu toho ktorého jednotlivca). Viem, že sa to niektorým nebude páčiť, ale napíšem len to čo som na vlastné oči videl a čo si myslím. V moji blogoch nájdete množstvo článkov, v ktorých kritizujem Matoviča, ale taktiež viacero článkov,v ktorých niektoré jeho kroky schvaľujem.  To sa týkalo aj Fica, Pellegriniho, či iných. Je mi jedno ,ktorý politik to je a ktorú stranu reprezentuje. Vždy sa snažím pozerať na to, čo to dá ľuďom tohto štátu.

Najviac ma zaujal príspevok, v ktorom diskutujúci uvádza, že prečo štát núti zúčastniť sa testovania tých, ktorí sa ho zúčastňovať nechcú a preto, by som rád k nemu niečo uviedol. Text príspevku bol nasledovný (citujem, respektíve ho kopírujem) :

„cize suhlasís s tým aby diktator Matovic porusiac vsetko co sa len dá obral obcanov o ich prava a hlavne o právo byt zdravý a tak na test nejst?Nikto vam nechce vziat vase pravo sa dat otestovat ale preco vy chcete zobrat pravo nam sa netestovat?Preco nas chcete nasledne zavriet doma i ked sme zdravý a zakazat nam ist do prace? ……………“.

  • Nerozumiem, ako súvisí s testovaním to, že občanom sú odobrané práva „byť zdravý“ ak sa zúčastnia testovania. To nemá logiku.
  • K zobratiu práva na netestovanie sa by som chcel pripomenúť, že nielen na Slovensku, ale v celom svete je pandémia a štáty sa snažia robiť to najlepšie, aby jej následky znížili a ochránili svojich občanov. Ak by sa otestovala len časť občanov, teda tí ktorí chcú a tí, čo nechcú by sa neotestovali, celoplošné testovanie by stratilo význam. Netestovaní medzi ktorými by boli „chodí“, by ohrozili zdravých testovaných. Samozrejme, že tieto testy nie sú 100%, avšak rozhodne zachytia aspoň časť infikovanej verejnosti, čím sa tejto aspoň tejto časti infikovaných zabráni vírus šíriť medzi zdravých, čo je možné pokladať za veľký úspech.
  • K tvrdeniu, že je obmedzovaná sloboda tých, ktorí sa nechcú testovať, nakoľko sú k testovaniu nútení, by som uviedol, že si musíme uvedomiť, že „sloboda jedinca, končí tam, kde začína sloboda druhého jedinca“. Takže nie je možné, aby niekto tým, že sa nezúčastní testovania ohrozoval väčšinu obyvateľstva.
  • Je potrebné si uvedomiť, že je potrebné rozlišovať rôzne prípady, ako napríklad:
    • Nikto Vám nebude zakazovať zúčastniť sa futbalového zápasu (teda pokiaľ nie Ste evidovaný, ako výtržník a máte zákaz účasti). Či sa zápasu zúčastníte, je to len vaše slobodné rozhodnutie a záleží len na Vás. Vašou účasťou, alebo neúčasťou však „NIKOHO NEOHROZUJETE“!  Takže tu Vám slobodu rozhodovania nik neobmedzuje, nakoľko na to nie je dôvod a je to vaše právo.
    • Je však rozdiel ,ak je vo svete rozšírená mimoriadne chytľavá choroba, ktorá sa nezadržateľne šíri a zomierajú ľudia. Aby sa takémuto šíreniu a umieraniu pokúsilo zabrániť, boli prijaté určité opatrenia a tými bolo práve celoplošné testovanie. Toto testovanie je na ochranu životov a zdravia všetkých (alebo ak patríte medzi tých, čo s tým nesúhlasia – aspoň prevažnej väčšiny) obyvateľov. Takže ak sa testovania nezúčastníte ohrozujete ostatných na živote, či zdraví. A to je podstatný rozdiel medzi účasťou na futbalovom zápase, kde nikoho neohrozíte a neúčasťou na testovaní, kde ak Ste chorí šírite nákazu medzi ostatných.
  • No a prečo je potrebné, aby netestovaní boli v karanténe (podľa diskutujúceho zavretí)? Myslím si, že aj keď to nie je príjemné a nepáči sa to ani mne, ale každému logicky mysliacemu je zrejmé, prečo to musí tak byť.

 

Na záver!

Opätovne musím zopakovať konštatovanie, že pokiaľ ide o miesto odberu, na ktorom som sa zúčastnil ja s rodinou bola „excelentne“ pripravená a zvládnutá. Zúčastnili sa jej vojaci, policajti, zdravotníci a administratívni pracovníci, za čo sa im chcem aj týmto spôsobom poďakovať. Svoje organizačné schopnosti prejavil nielen štát, ale i samosprávy.

Ešte jedna pripomienka. To či boli na celoplošné testovanie použité správne testy hodnotiť nemôžem, nakoľko nie som odborník a ako počúvam v diskusiách, ani tí v tom nemajú jasno.

 

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Pán minister Drucker zaperlil.

21.04.2024

Pozerám reláciu „O 5 minút 12“ v ktorej je ako jeden z hostí JUDr. Ing. Tomáš Drucker, ktorý na mňa vždy pôsobil ako nemastný neslaný. Z jeho pôsobenia vo vedúcich postoch som nemal nikdy dojem, že odvádza skutočne dobrú prácu. No o tom nechcem písať. Poďme späť k spomínanej relácii. V jednom z bodov zameraných k problematike školstva pán minister Drucker [...]

Ja nad čím sa zamyslieť!

12.04.2024

Keď si zvážime, že už v roku 2019 bol jeden deň, kedy vzlietlo až viac ako 230 tisíc dopravných lietadiel, naša snaha o obmedzovanie spaľovacích motorov v motorových vozidlách je ozaj smiešna. Je nad čím sa zamyslieť! Zobrazená mapka znázorňuje aktuálny stav momentálneho zahustenia leteckej premávky v danom okamihu. Zdroj: TikTok – [...]

To čo sme zažili my – to už naše deti nemajú šancu!

10.04.2024

Dnes sa mi dostali do rúk staré fotografie, ktoré navodili pekné spomienky na krásnu mladosť, ktorú som prežil a tak mi dovoľte trochu nostalgie. Začalo to fotografiami rôznych výrobkov z mojej mladosti, avšak najväčšie spomienky vyvolala fotografia zverejnená na videu z tanečných, ktorými si v danej dobe prešiel hádam každý mladý chlapec, či dievča. Bol začiatok [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 169
Celková čítanosť: 1102845x
Priemerná čítanosť článkov: 6526x

Autor blogu

Kategórie