Založ si blog

Keď pacient nemá peniaze má smolu!

 

Stále pretrvávajúca pandémia koronavírusu odhaľuje čoraz častejšie nedostatky nášho dlhodobo zanedbávaného zdravotníctva. Akoby nestačilo, že zdravotníctvo bolo prakticky od politického prevratu v roku 1989 systematicky a vo veľkom rozkrádané rôznymi organizovanými skupinami. Naše politické elity a nimi vedené strany, ktoré sa po celé toto obdobie zúčastňovali na jeho riadení ho naviac zanedbávali po všetkých stránkach. A tak sa stalo, že nielenže nemáme v nemocniciach dostatočné kapacity pre rozvíjajúce sa mestá a obce, nemáme ich ani dostatočne materiálne a technicky vybavené a čo je horšie nemáme v nich ani dostatok odborného personálu a to hlavne kvalifikovaných lekárov a sestry.

Rozumiem tomu, že sa zdravotníctvo po celé roky nekontroľovateľne rozkrádalo, nakoľko z toho mali jednotlivé skupiny obrovské zisky. Nerozumiem však tomu, ako je možné, že u nás nie je dostatok lekárov a je taký stav, že v ambulanciách musia ordinovať starí lekári, ktorí si už dávno mali užívať zaslúžený dôchodok. Je normálne, že napr. v B.Bystrici musí ordinovať až 93 ročný lekár MUDr. K. Mika, alebo 91 ročná MUDr. M.Slugeňová v Levoči?

Ako je možné, že ak idete k nejakému odbornému lekárovi, tak musíte vstávať ráno o 5. či 6. hodine, aby Vás zobral, nakoľko inak nemáte šancu? A to Ste na tom zrejme ešte dobre, nakoľko ako pomerne často počujeme z rôznych okresov, že pacienti nemajú z dôvodu odchodu odborného lekára ku ktorému patrili na dôchodok, sa kde dať  vyšetriť a tak sa nemajú ani možnosť dostať k svojim liekom, nakoľko im ich nemá kto predpísať (posledne dnes v TV novinách info o tom, že sa nemajú ako dostať na diabetologické vyšetrenie, nakoľko diabetológ odišiel do dôchodku). Túto situáciu rozhodne nevyriešia ani trápne vyhlásenia hovorkyne ministra zdravotníctva Mgr. Z. Eliášovej, že ak sa pacienti nemajú dať kde vyšetriť, nech sa obrátia na toho, či onoho ……, prípadne, že zdravotná poisťovňa je povinná zabezpečiť vyšetrenie, a podobné frázy …… . Slová, slová, slová, ale o ľudí sa nik nepostará. Všetko sú to len prázdne frázy, snažiace sa zakryť neutešený stav nášho zdravotníctva, ale hlavne neschopnosť skutočne ľuďom (pacientom) pomôcť.

Nerozumiem, že keď sme si vedomí, aký nedostatok lekárov máme, že s tým nič nerobíme. Tento problém pekne vyriešili nielen v bývalých štátoch tzv. západnej Európy, ale napr. i náš susedský štát – Česká republika a to prijatím lekárov zo zahraničia. U nás to však z neznámych dôvodov nejde a to aj napriek tomu, že nám chýbajú tisícky lekárov,  pričom záujem lekárov z okolitých štátov pracovať u nás je značný. To, že sa nejedná o lekárov z najvyspelejších krajín EU problémom nie je (samozrejme kvalita po odbornej stránke musí byť dodržaná).  Dôvodom tejto situácie je hlavne bujná byrokracia, aká je zrejme len na Slovensku. Na danú situáciu a nezmyselnú byrokraciu nás už pred rokom upozorňovala aj EÚ a nakoľko sme v tom nič nepodnikli, EÚ posiela tento náš prípad na súd. Nedávno, jeden – dva dni späť bola v TV tlačová beseda, kde tuším Mgr. J.B.Cigániková, predsedníčka výboru NR SR pre zdravotníctvo uviedla, že nejaká nemocnica dala svojím lekárom vypracovať testy, ktoré je potrebné úspešne zložiť ak chce nejaký lekár zo zahraničia u nás pracovať. Tipnite si, koľko zo slovenských lekárov v danej nemocnici test zložilo? Ak Ste tipli, že „ANI JEDEN“, tak ste tipovali správne! Takže, ako majú lekári – cudzinci zložiť test, ktorý nie sú schopní zložiť ani slovenskí lekári? Tuším na tej besede vystupovali aj nejakí lekári zo zahraničia, ktorí mali záujem pracovať u nás a o daných testoch sa vyjadrovali taktiež veľmi kriticky. Uviedli, že sú tam množstvo otázok, ktoré obsolútne nesúvisia s medicínou – napr. zo 20 – 30 otázok zo slovenského práva a keď na ne neodpovedajú správne, tak skúšku nezložia. Čo je to za nezmysel. Písal som o tom už cca pred rokom a ako vidieť situácia sa nezlepšila, ale naopak len zhoršila. Až mám dojem, že to môže byť úmysel „niektorých“ lekárov napríklad zo SLK, ktorých cieľom môže byť zámerne udržiavať nízke stavy lekárov, aby si potom títo mohli diktovať svoje finančné a iné podmienky. Videli sme to aj pri veľkom celoštátnom štrajku lekárov ktorý sa konal koncom roku 2011 a ochromil celé slovenské zdravotníctvo (to je však len môj názor, no inak si to vysvetliť neviem). Veď, keby mali záujem na odstránení tejto nezmyselnej testovej bariéry už dávno by to spravili. To isté sa týka aj zdravotných sestier a pomocného zdravotníckeho personálu, nakoľko záujem zo zahraničia tu je.

Odhliadnúc od rozkrádania zdravotníctva a ostatných popísaných neduhov, naše zdravotníctvo totálne zničil a pochoval bývalý minister zdravotníctva MUDr. Rudolf Zajac. Jeho reformou sa stalo zdravie tovarom. A to ešte má tú odvahu sa začať objavovať a dávať rady čo robiť. Jeho produktom sú lekári, ako napríklad MUDr. Peter Lipták, ktorý sa stal známy tým, že od pacientov začal brať peniaze, pričom uviedol (citujem z článku) „Lipták priznal, že väčšinou mu peniaze dávajú chudobní ľudia. „Nie je mi to vôbec nepríjemné, lebo tie peniaze potrebujem“….. . Najznámejším sa stal jeho publikovaný výrok, ktorý tuším uviedol aj priamo v reportáži TV a to “

„Keď pacient nemá peniaze, má smolu!“

 

To je k ľudskému faktoru. Ale nedá mi nespomenúť ďalšie aspekty ničenia nášho zdravotníctva. To čo bolo v nemocniciach a poliklinikách výhodné, sa poprenajímalo, či za lacný peniaz popredávalo súkromníkom, ktorí vznikali, ako huby po daždi. A tak nemocnice prišli o najzaujímavejšie a najlukratívnejšie činnosti, ktoré si potom museli prenajímať od súkromníkov. Zaujímavé na tom je to, že to takto neprebehlo len v jednej nemocnici, ale prakticky vo všetkých po celom Slovensku. Za tento ani nie nelogický krok, ale výslovne trestnú činnosť, sú zodpovední konkrétni riaditelia nemocníc. A nech nikto nehovorí, že išlo len o nezištné konanie, pri ktorom prišli nemocnice o svoje najlukratívnejšie činnosti, ktoré im mali kompenzovať činnosti, ktoré nie sú ziskové, či dokonca sú stratové. Všetci tí čo to spôsobili by mali byť braní na zodpovednosť. Ale sme predsa na Slovensku, tu je to normálne, takže načo sa rozčuľovať. Keď napríklad zoberiem nemocnicu do ktorej obvodu patrím, tak tam sa táto vzdala v prospech súkromníka celého nefrologického oddelenia s prístrojmi, lôžkami ….., pritom daná nefrológia je tak vyťažená, že tam musia pracovať až na 3 smeny a pre súkromníka ide o mimoriadne ziskovú činnosť. Však si ju „sprivatizoval“ primár aj s manželkou, ktorí tam pracovali, ešte keď patrila nemocnici. Niečo podobné sa nedávno stalo aj s nemocničnou lekárňou a to údajne pre jej nerentabilnosť. Je však zaujímavé, že pre súkromníka, ktorý má sieť lekární po celom Slovensku to zrejme rentabilné je, nakoľko priamo v areály nemocnice si hneď po zatvorení nemocničnej lekárne otvoril svoju lekáreň.

Nedá mi, aby som nespomenul v TV opakujúce sa výzvy na záchranu rôznych detských životov. Áno, je to hrozné, keď je ohrozený život dieťaťa, avšak ešte hroznejšie je, že ten život by ohrozený nebol, keby sa štát o svojich obyvateľov (v danom prípade deti) riadne staral. Neraz sme s manželkou sami reagovali na takúto výzvu a prispeli na liečbu postihnutého dieťaťa. Avšak kde sme to, keď na to, aby bol zachránený detský život sa musia skladať občania, nakoľko štát si neplní svoje základné úlohy. Čo je to potom za štát?

Súčasné vedenie rezortu zdravotníctva na čele s jeho ministrom MUDr. Krajčím, je totálne neschopné. Aby som však bol objektívny, za situáciu, ktorú som popísal sú zodpovední predstavitelia našich vlád už od roku 1989.

Veľmi ťažko sa mi čítajú články typu „Rezort obrany zrekonštruuje prešovské kasárne za 5,4 milióna eur„, ktorý bol publikovaný len pred 2 dňami. V akom veľkom kontraste sú naproti tomu články typu „Nemocnica v Partizánskom dostane dve nové umelé pľúcne ventilácie“ Na ich nákup sa vyzbierali obyvatelia, podnikatelia či rodáci z Partizánskeho cez mestský komunitný fond.  Prečo v tak kritickej dobe potrebujeme vykonávať rekonštrukciu „kasární“, keď nám v pandémii zomierajú denne stovky ľudí. Prečo radšej nenakúpime umelé pľúcne ventilácie, či iný potrebný zdravotnícky materiál, ktorí by zachránil životy ľudí? Nehanbíte sa pán minister obrany PhDr. J.Naď, čo na tom ministerstve ešte robíte? Ale, čo sa čudovať. Vláda neschopných diletantov v každom obore. Čo je možné od nich čakať?

O predražených nákupoch sa už ani zmieňovať nebudem, nakoľko to nemá význam.

Záverom by som chcel poďakovať všetkým poctivým a serióznym lekárom a zdravotníkom, ktorí s súčasnej neľahkej dobe s vypätím všetkých síl odvádzajú neľahkú prácu v boji s koronavírusom za záchranu ľudských životov.

 

 

 

Zdroj:

*1 – https://www.aktuality.sk/clanok/851939/cast-lekarov-v-banskobystrickom-kraji-pre-pandemiu-skoncila-ten-najstarsi-93-stale-ordinuje/

*2 – https://www.cas.sk/clanok/924280/pediatricka-maria-sa-stale-stara-o-stovky-pacientov-najstarsia-lekarka-lieci-aj-usmevom-a-pohladenim/

*3 – https://www.webnoviny.sk/vzdravotnictve/zahranicni-lekari-prist-pracovat-na-slovensko-je-tazke/

*3 – https://poistovne.sk/zahranicni-lekari-to-maju-na-slovensku-tazke-brusel-nas-dava-na-sud/

*4 – https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/345130-lekar-peter-liptak-ked-pacient-nema-peniaze-ma-smolu/

*5 – https://presov.zoznam.sk/rezort-obrany-zrekonstruuje-presovske-kasarne-za-54-miliona-eur/

*6 – https://bleskovky.zoznam.sk/cl/1005001/2066657/Nemocnica-v-partizanskom-dostane-dve-nove-umele-plucne-ventilacie

 

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Nenávisť plodí len ďalšiu nenávisť!

08.03.2024

Tento blog mal hneď po jeho uverejnení veľmi slušnú čítanosť. Žiaľ približne po hodine bol odstránený! Pritom som sa ho snažil napísať čo najobjektívnejšie a držať sa len faktov bez toho, aby som sa prikláňal na jednu, či druhú stranu. Je to škoda. To je hlavný dôvod, prečo v Pravde svoje blogy už takmer nepíšem. Text blogu: Súčasná politická situácia v [...]

Platy ministrov vzlietli, zatiaľ čo platy občanov klopýtajú!

11.02.2024

V posledných dňoch nám tu robí tak opozícia, ako i koalícia nepekné divadlo. Opozícia v parlamente a koalícia v televízii. Správanie oboch nie je hodné nielen poslanca, či štátneho úradníka, ale ani tej najposlednejšej persóny, ktorá mená charakter, ani žiadne morálne zásady. Klame ako jedna, tak i druhá strana. Na obhajobu svojich tvrdení a v snahe dosiahnuť svoj cieľ [...]

Keď jeden tvrdí, že sú bombardované civilné a druhý vojenské ciele!

30.12.2023

V minulosti som na svoj blog v Pravde písal pomerne často a mal som svojich čitateľov, s ktorými som sa delil o svoje názory. Od doby, čo som napísal pár článkov vzťahujúcich sa k Ukrajine som nadobudol dojem, že s mojimi článkami vo vzťahu k čítanosti, či diskusným príspevkom bolo manipulované a to tak, že boli takpovediac „upozaďované“ a to i vrátane [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 165
Celková čítanosť: 1087690x
Priemerná čítanosť článkov: 6592x

Autor blogu

Kategórie