Založ si blog

Hanba!

Dnešného dňa, t.j. 8. mája 2023, sme oslavovali 78. výročie ukončenia II. svetovej vojny. Vojny, počas ktorej prišlo o život viac, ako 50 miliónov ľudí, takže ju možno zaradiť medzi najväčšie tragédie ľudstva. Všetci čelní predstavitelia európskych národov na tento okamih spomínajú s patričnou úctou a tomu zodpovedajú aj štátne spomienkové akty. Výnimkou je hádam len Slovensko, kde sa po prvý krát čo sa pamätám čelní predstavitelia štátu danej udalosti podľa mňa nevenovali s patričnou úctou.

Slávnostného aktu, ktorý sa nekonal na Slavíne, kde sú hroby našich sovietskych osloboditeľov spolu s obeťami hádam zo všetkých národov Európy, ale pri hrobe neznámeho vojaka (možno práve zo štátu, ktorý vojnu rozpútal), sa zúčastnila prezidentka, bývalý predseda vlády, a zopár bývalých ministrov. Celé to malo komorný charakter, neadekvátny významnej udalosti, ktorej dátum sme si pripomínali. Ako keby sme sa hanbili.

Najbližším národmi s ktorým sme roky žili v jednom štáte sú Češi a Moraváci. Aj keď ich súčasný prezident je jednoznačne protirusky zameraný oslavy prebiehajúce v Českej republike boli dôstojné a úmerné udalosti, ktorú sme si pripomínali. Vážnosť im dodávala nielen účasť čelných politických predstaviteľov, cirkvi, zvolené miesto, organizácia, ale i vojenské zastúpenie.

Je hanbou, že oslavy takéhoto významného dátumu prebehli na Slovensku takýmto komorným spôsobom. Také nedôstojné to bolo po prvý krát čo si pamätám.

Situáciu zachraňovali len oslavy jednotlivých politických strán konané napríklad na Slavíne, v Banskej Bystrici, či iných mestách. Tam ľudia vedeli o čo ide, nakoľko sa ich zúčastnili v hojnom počte.

Však pozrime sa na to, ako to vyzeralo na oslavách v ČR a SR.

Príklad osláv z ČR:


Zdroj: Spravodajská ČT 24
Dôstojné miesto konania.


Zdroj: Spravodajská ČT 24
Dôstojné vojenské zastúpenie.


Zdroj: Spravodajská ČT 24
Dôstojné vojenské zorganizovanie.


Zdroj: Spravodajská ČT 24
Prítomnosť čelných predstaviteľov štátu, vrátane zástupcu cirkvi.


Zdroj: Spravodajská ČT 24
Dôstojnosti dodávala prítomnosť a správanie prezidenta štátu.


Zdroj: Spravodajská ČT 24
Prezident s čelnými prddstaviteľmi štátu.


Zdroj: Spravodajská ČT 24
Prelet vrtuľníkov s dýmom vo farbách trikolóry.

 

No a na Slovensku:


Zdroj: Pravda.
Komorný charakter osláv na mieste kde nemali byť.


Zdroj: Pravda.
Komorný charakter osláv na mieste kde nemali byť.


Zdroj: Spravodajská TA3
Komorný charakter osláv na mieste kde nemali byť.

 

Vyhlásenie:
Tento článok vyjadruje len názory, či úvahy autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase, z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje z jeho strany žiadne neomylné tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.
Som jednoznačne proti každej vojne. Vo vzťahu k vojne na Ukrajine, túto nepodporujem a ani neschvaľujem. 

Taktiež som proti vedomému šíreniu nepravdivých informácií.

Zbytočné zabitie!

23.07.2024

Len pred 2 dňami som zverejnil blog v ktorom som poukazoval na vznikajúce a rastúce problémy so správaním sa niektorých skupín Ukrajincov. Mojou snahou nebolo vyvolávať proti menovanej skupine negatívne emócie. Chcel som len poukázať na problém, ktorý narastá a ak sa nebude riešiť, môžu nastať väčšie problémy a to je to, čomu som chcel predísť. A stalo sa. Len [...]

Ukrutne strádajúca ukrajinská mládež – 2 !

21.07.2024

No a na záver, aby som uzavrel predošlý blog „Ukrutne strádajúca ukrajinská mládež!“ pridám ešte jeden príbeh, ktorých môžete v súčasnosti na webe, či iných sociálnych sieťach nájsť žiaľ desiatky. Tak, ako v predošlom blogu, nebudem danú udalosť komentovať. Vytvorenie si vlastného názoru a prípadný koment nechám na čitateľa. Nie ku konkrétnej [...]

Ukrutne strádajúca ukrajinská mládež!

20.07.2024

Priatelia mi poslali niekoľko zaujímavých videí. Avšak ani nemuseli. V poslednej dobe sa s nimi akoby vrece roztrhlo! Ukazujú ťažký život Ukrajincov, ktorí museli utiecť pred vojnou do Európy. Ani tak sa nepozastavujem nad životným štýlom tých, čo žijú v Monaku, Švajčiarsku a iných vyspelejších štátoch Európy. Skôr ma zaujali tí, ktorí žijú u nás, či s nami [...]

Austria Tokyo Olympics Belarus Runner

Stovky Slovákov možno teraz zo Schwechatu neodletia na dovolenku. Čo im hrozí na rakúskom letisku?

27.07.2024 11:00

Rakúska polícia nasadí takmer 700 svojich príslušníkov, ktorí majú úlohu zabrániť narušeniu plynulého fungovania veľkého letiska.

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 184
Celková čítanosť: 1161440x
Priemerná čítanosť článkov: 6312x

Autor blogu

Kategórie