Založ si blog

Rómske dievča vysúdilo 3000 €.

Dnes som si v spravodajskej relácii vypočul, že rómske dievča vysúdilo 3000 €, ako kompenzáciu za to, že počas pandémie nemalo notebook a ani prístup na internet a tak sa nemohlo vzdelávať. Žalobu podala stará mama dievčatka a v danej kauze pojednával OS Prešov, ktorý v rozsudku rozhodol, že dievča (jej rodičia) dostane kompenzáciu už uvedených 3000 €.

Daná vec ma ani moc nezaujala, nakoľko každý má právo na vzdelanie a ak bolo dievčaťu bránené vo vzdelávaní, tak je celkom správne, že jej to bolo nejakým spôsobom kompenzované.

Spozornel som však, hneď po výrokoch starej mamy dieťaťa,  keď sa na obrazovke objavil riaditeľ školy, do ktorej dievča malo chodiť a povedal niečo úplne iné, ako hovorila stará matka dieťaťa.

Osoba, ktorá sa k danej veci vyjadrovala za školu (tuším to bol ako som už spomenul riaditeľ) uviedla, že dievča mohlo v danej dobe chodiť riadne do školy tak, ako chodilo mnoho iných detí, no túto možnosť nevyužilo! (Stará mama na to uviedla, že ona ju do školy nepustila, lebo sa o ňu bála).  Ďalej osoba zastupujúca školu uviedla, že keď dievča nechcelo chodiť do školy, tak sa mohlo vzdelávať aj prostredníctvom pracovných zošitov, či listov, ktoré dostávalo. Dievča však s týmito pracovnými zošitmi nepracovalo a neodovzdávalo ich k vyhodnoteniu.

No tak potom „pŕŕŕŕ“!

Ak malo dievča k dispozícii minimálne dve formy, ktorými sa mohlo vzdelávať a nevyužilo ani jednu, tak rozhodnutie o finančnej kompenzácii nepovažujem za správne a nepísal by som o ňom, ako o prelomovom, ale skôr, ako o negatívnom príklade a nesprávnom rozhodnutí. Pritom vôbec tu nejde o spomínanú finančnú čiastku, ale o to, že ak je tomu tak, zas sme zlým príkladom podporili zmýšľanie, že nie je potrebné si plniť svoje povinnosti (v danom prípade vyplývajúce z navštevovania školy) a naopak z danej situácie bezpracne ešte vyťažiť.

Ako potom chceme výchovou vštepovať mladým správne návyky? Učiť ich, že každý ma nielen svoje práva, ale i povinnosti!  Potom sa nemôžeme čudovať, že niektoré skupiny ľudí stratili nielen záujem o prácu, ale i pracovné návyky.

Ešte možno by stálo za to spomenúť, že tento prípad môže vyvolať lavínu súdnych žalôb a nie som presvedčený, že oprávnených.

Záverom ešte uvediem, že v článku denníka Pravda, sa síce hovorí len o jednej forme vzdelávania a to distribúcii pracovných zošitov, no dievča nevyužilo ani tento spôsob.

Samozrejme môžem sa vyjadrovať len k skutočnostiam, ktoré sú mi známe a z nich sa mi daná vec javí tak, ako som napísal. Nemôžem však tvrdiť, že moje závery sú na 100% správne, nakoľko prípad môže mať aj iné aspekty, ktoré nepoznám.

 

 

 

 

Zdroj:

  1. Televízne spravodajstvo.
  2. https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/689947-romske-dievca-ktore-v-case-pandemie-nemalo-pristup-k-vzdelavaniu-vysudilo-3-tisic-eur/
  3. A mnoho iných.

 

Vyhlásenie:
Tento článok vyjadruje len názory, či úvahy autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase, z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje z jeho strany žiadne neomylné tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Blog môže taktiež len zdieľať informácie o ktorých bloger nemá dôvod pochybovať, že nie sú pravdivé.

Taktiež som proti vedomému šíreniu nepravdivých informácií.

Som jednoznačne proti každej vojne. Vo vzťahu k vojne na Ukrajine, túto nepodporujem a ani neschvaľujem. 

 

Sú potraviny pre Slovensko a ostatné štáty bývalej východnej Európy menej kvalitné?

30.04.2024

Dostalo sa ku mne video porovnania jedného výrobku z Nemecka s výrobkom predávaným v ČR (a predpokladám, že obdobné sú predávané aj v SR) a ostal som dosť zarazený. Zopakujem len skutočnosti odprezentované na tomto videu, ktoré pôsobia dosť presvedčivo. Konkrétne ide o porovnanie Sušienok OREO zakúpených v Nemecku, so sušienkami OREO zakúpenými v ČR. Podľa videa sú [...]

13 ročné slovenské dievčatko, unesené a týrané 4 ukrajinskými tínedžerkami!

26.04.2024

Som zvedavý, koľko tu ten blog vydrží! Pritom v blogu sa snažím uvádzať len skutočnosti o ktorých som sa dočítal. No a keď o tom môžu písať nemecké a iné zahraničné médiá, nevidím dôvod, prečo by sme o tom nemali písať aj na Slovensku, odhliadnúc od toho, že sa to týka priamo slovenského občana! Nakoľko chcem mať ako taký prehľad o dianí vo [...]

Pán minister Drucker zaperlil.

21.04.2024

Pozerám reláciu „O 5 minút 12“ v ktorej je ako jeden z hostí JUDr. Ing. Tomáš Drucker, ktorý na mňa vždy pôsobil ako nemastný neslaný. Z jeho pôsobenia vo vedúcich postoch som nemal nikdy dojem, že odvádza skutočne dobrú prácu. No o tom nechcem písať. Poďme späť k spomínanej relácii. V jednom z bodov zameraných k problematike školstva pán minister Drucker [...]

France May Day

Prvomájové demonštrácie sprevádzali incidenty, v Paríži a Istanbule zadržali desiatky ľudí

01.05.2024 20:38

V Nemecku dnes demonštrovalo viac ako 10-tisíc ľudí.

Rusko / Sankcie / Rubeľ / Mena /

USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov v Rusku, Číne a Hongkongu

01.05.2024 20:14

Sankcie sú namierené napríklad proti spoločnostiam spojeným s ruským projektom na ťažbu zemného plynu a výrobu skvapalneného zemného plynu v Arktíde.

EÚ / Slovensko / SR /

Stovky ľudí v Bruseli roztiahli obrovskú vlajku EÚ. Nečakane prišla von der Leyenová, pozdravila aj Slovákov

01.05.2024 19:48

Stovky ľudí si v bruselskom parku pripomenuli 20. výročie rozšírenia Európskej únie roztiahnutím obrej vlajky EÚ.

Nożykova synagóga

Na varšavskú synagógu hodili tri Molotovove koktaily. Duda aj Sikorski útok odsúdili

01.05.2024 19:30

Izraelský veľvyslanec v Poľsku Jakov Livne uviedol, že "nehorázne antisemitské útoky ako tento nemožno dnes tolerovať".

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 171
Celková čítanosť: 1108406x
Priemerná čítanosť článkov: 6482x

Autor blogu

Kategórie