Založ si blog

Kto sú Mladí globálni vodcovia

 

To čo sa deje nielen u nás, v EÚ, ale i v celom svete je niečo hrozné! Ľudia sa netolerujú, nenávidia sa, zabíjajú … . Svet sa zmenil tak, ako nikdy predtým ! No a smutné je to, že nie k lepšiemu, ale k horšiemu! Preto je oprávnená otázka kto je toho hlavnou príčinou, kam to smeruje a kde to skončí? A v náväznosti na to: Kde sme to za tých pár desaťročí (bez existencie socialistických štátov, ktoré mali byť brzdou zdravého vývoja pod vedením západu dotiahli? Predsa nám po zániku hegemónie ZSSR a zániku socialistických štátov nič nebránilo, aby sme išli tak, ako nám to bolo zo strany Západu sľubované – teda „TÝM SPRÁVNYM SMEROM“ k bohatstvu, demokracii a prosperite! Prečo je efekt úplne iný a celá Európa je rozvrátená na prahu vojny?

Výhovoriek a pokrivených argumentov od rôznych akože „osobností“ spoločnosti nájdeme množstvo až na to, že to budú len nepravdivé fabulácie zatajujúce skutočnosť a deformujúce pravdu až do takého rozsahu, že očividne „BIELE“ je podľa nich „ČIERNE“ a naopak. No a to je hlavná príčina stavu do ktorého sme sa dostali. Cieľom týchto ľudí je ovplyvňovať názory, myslenie a konanie spoločnosti tak, aby to vyhovovalo určitým elitárskym skupinám (napr. Svetové ekonomické fórum), ktoré si presadzujú svoje úzko egoistické požiadavky v snahe prispôsobiť celú spoločnosť podľa ich predstáv a tak, aby im slúžila (napr. znižovanie stavu populácie, zrušenie súkromného vlastníctva a zavedenie požičiavania, konzumácia chrobákov,  …).

Kde sa vzali títo ľudia a ľudia ktorí im tak slepo veria a bez štipky charakteru, studu, či rozumu presadzujú tieto škodlivé názory, ktoré devastujú a rozkladajú spoločnosť ako celok? Sú to najmä absolventi rôznych inštitútov ako napríklad Aspen Institute, ktorý mimochodom absolvovalo množstvo osôb z ČR, či Slovenska, ktoré sa postupne dostávajú na rôzne rozhodujúce pozície, ktoré formujú a ovládajú konanie spoločnosti (napr. Európsky parlament, vlády jednotlivých štátov, kultúrne inštitúcie, rôzne komisie, …..). No a čo sa dočítame v oficiálnych zdrojoch o Aspenskom inštitúte? Je to medzinárodná nezisková organizácia, založená v USA. Tento think tank sa zameriava na podporu hodnotovo orientovaného vedenia ľudí a otvoreného dialógu o súčasných globálnych problémoch. Spolu s medzinárodnými partnermi organizujú pravidelné semináre a konferencie ….. . Pekne napísané, že? Ale skutočnosť je úplne iná. Pomocou nich a ľudí rozlezených v rôznych mimovládkach sa rozkladá demokracia a normálny chod spoločnosti. Chcete príklad? Pozrite sa okolo seba na Slovensku, ČR, či iných štátoch EÚ a uvidíte to všade!

No a inštitút ASPEN, nie je jediný. Takýchto organizácii je množstvo. Už to dokonca ani nie je tajomstvo a publikácií, článkov, či videí o danom je skutočne mnoho. K najnovším u nás publikovaným materiálom k danej problematike patrí napríklad kniha „Mladí globálni vodcovia: Deti Klausa Schwaba“. Nazývajú sa „Young Global Leaders“ teda niečo, ako „Mladí globálni lídri“. To do akej miery sú v danej publikácii použité konšpiračné teórie hodnotiť nemôžem, však jedno je isté, daná organizácia existuje a podľa dostupných informácií uvedené osoby ju absolvovali a zmeny, ktoré sa v súčasnosti presadzujú korešpondujú s ňou šírenou ideológiou. Pre lepšiu názornosť pridám jednu krátku citáciu z anotácie k danej publikácii zverejnenú na webe predajcu kníh „KOSMAS“ (viď.zdroj) :

  • Říkají si „Young Global Leaders“ a jsou dnes zastoupeni téměř ve všech parlamentech. Více než padesát předsedů vlád a názorových vůdců absolvovalo – mimo pozornost veřejnosti – vzdělávací program Klausem Schwabem (šéfem World Economic Forum/Světového ekonomického fóra) financované nadace, která si na svůj praporec oficiálně napsala „Zlepšení stavu světa“. Seznam prominentních „absolventů“ sahá od Angely Merkelové, Emmanuela Macrona a Tonyho Blaira přes Vladimira Putina až po Annalenu Baerbockovou a Justina Trudeaua. Vznikla síť, která chce prosadit „systémovou změnu v globálním měřítku“ více než spornými prostředky. Demokratické rozhodovací procesy? – Velký omyl. Ve své knize Young Global Leaders vysvětluje autorský tým okolo Dr. C. E. Nydera více než sporné pozadí elitářského kruhu, který chce bez souhlasu lidu podkopat osvědčené základy našeho ekonomického a sociálního systému. Odstraněny mají být majetek, soukromá sféra, ba dokonce demokracie.
    Konkrétně se jedná o bezohledné přerozdělování moci a politický boj proti bílému obyvatelstvu, které je činěno odpovědným za stav světa (rozuměj: klimatické změny). Vzhledem k seznamu absolventů Schwabova think tanku, kteří už se pohybují na nejvyšších mocenských postech, je jasné, že jeho nedemokraticky vzniklá světová vláda dávno existuje.

Týmto smerom však v mojom blogu nechcem ísť. Vrátime sa k skutočnosti, že naša spoločnosť je totálne rozvrátená Politicky, Ekonomicky, Vojensky, Medzinárodne, Sociálne, Kultúrne, Ideologicky, Etnicky, …. a rozvrat sa stále viac prehlbuje! Nájdeme však množstvo dobre vyškolených ľudí, v rôznych mimovládkach, inštitútoch, ústavoch, …. ktorí budú tvrdiť, že tomu tak nie je a všetko je v poriadku, len keby nebolo Ruska, ktoré je na vine všetkému zlému. Tak sa pozrime na niekoľko nepopierateľných skutočností.

 

Cenzúra, krivenie pravdy a šírenie nepravdivých informácií: V spoločnosti je nenormálne vysoká cenzúra. V televízií, či v mainstreamových médiách, ktoré by mali byť zrkadlom pravdy, sa pravdu nedozviete. Maximálne sa dozviete nekompletné a upravené informácie. Cenzúra a nepravdy sa šíria vo všetkých sférach spoločnosti. Objektívne informáciu sa žiaľ môžete dočítať len na alternatívnych zdrojoch. No a potom sa divme, že ľudia sa im dávajú prednos pred mainstreamom. Chcete príklad. Môžete ho vidieť prakticky v každom TV programe, či textoch mainstreamových printových periodík. Konkrétne?

  • Tak napríklad „vedome“ úplne nepravdivé informácie boli prednesené cca pred rokom v správe predsedníčky Európskej komisie Ursuly vod der Leynovej k stavu v rusko-ukrajinského konfliktu, kde uviedla, že ruská armáda už nemá čím bojovať a musia vymontovávať čipy z pračiek, vysávačov, ….., čo evokovalo dojem, že Rusko už vojnu prehralo a jej koniec je otázkou pár dní, či týždňov.
  • A aká bola a je realita. Rusko víťazí a Ukrajina je pred porážkou. Dohoda o mieri bude pre Ukrajinu podstatne horšia, ako keby bola o mieri jednala hneď v počiatkoch, kedy jej to doporučovali všetci normálne mysliaci ľudia.
  • No a kde Ste sa dočítali, či vypočuli si skutočný stav? No predsa v alternatíve, prípadne paradoxne v amerických, či iných západných médiách. Mimoriadne objektívne v tomto smere sa javia indické spravodajské zdroje.
  • Články, či blogy zverejňované v rôznych médiách píšuce o nepohodlných témach sú upozaďované, neumožňovaná, či mazaná diskusia, …… .
  • Sociálne siete sú pod tlakom, aby cenzurovali príspevky. Napríklad európska komisia poslala  E.Muskovi tajnú ponuka na rôzne výhody ak zavedie na ním vlastnenej sociálnej sieti TWITTER cenzúru! (viď. zdroj).
  • Tých príkladov sú tisíce, stačí sa pozrieť okolo seba.

Politický rozvrat: Postarali sa oň hlavne USA. Začalo to už dávno, ešte pred nejakými cca 40 rokmi USA programom zameraným na tzv. „VÝVOZ DEMOKRACIE“, ktorý postupne prerástol v otvorenú deštrukciu stabilných cudzích štátov a dosadzovaním „svojich ľudí“ do čela týchto štátov. Samozrejme nikdy sa sa to neobišlo bez násilia. Okrem toho si USA uzurpovali bránenie tzv. „svojich záujmov“ vo všetkých častiach sveta. K stavu v ktorom sa nachádza súč. Európa došlo taktiež z dôvodu nedodržania prísľubu USA, že v prípade rozpadu ZSSR nedôjde k priblíženiu sa org. NATO ani o jeden štát smerom k Rusku. Rusi boli podvedení nakoľko NATO sa rozšírilo až k ich hraniciam. Chcete príklad?

  • Ako príklad uvedie zopár USA agresií voči cudzím štátom. Jedným z posledných neľudských bombardovaní pri ktorých bolo strieľané do žien a detí bola bývalá Juhoslávia a to bez mandátu OSN!
  • Pekným príkladom je Líbia, ktorá bola za vlády M.Kaddáfího stabilným politickým systémom a doslova „rajom“ v porovnaní s okolitými krajinami. Málokto z mladých vie, že obyvatelia mali elektrinu zadarmo, zadarmo mali i bývanie a mali možnosť dostať aj zadarmo dom k bývaniu, každý novomanželský pár dostal 50.000 dolárov čo bola v tej dobe (ale i v súčasnej) značná finančná pomoc, školy boli zdarma, zdravotníctvo zdarma, 50% príspevok na prvé auto do rodiny, veľká podpora poľnohospodárskej činnosti a techniky, podiel zo zisku na ťažbe roby ktorú vlastnil štát sa delil na každého obyvateľa, a mnoho ďalších. Okrem toho vybudoval cestnú infraštruktúru po celej krajine, letecké spojenie, vybudoval neuveriteľný projekt na zásobovanie pitnou vodou z púštnych zdrojov do severných oblastí krajiny. Po vyprovokovaní nepokojov a jeho napadnutí sa do vyprovokovaného sporu vmiešali USA a vyhlásili na Lýbiou tzv. bezletovú zónu, a Kaddáfi bol zničení a zabitý. Čo nasledovalo? Od danej doby je Líbia v troskách, súperia medzi sebou znepriatelené kmene a bojuje sa tam. Kto to spôsobil? No  ako vždy USA, svojím vmiešavaním a násilným zosadzovaním politického systému v krajine. Prečo? No nepáčila sa mim Kaddáfího nezávislosť a snaha o finančnéí  oddelenie sa od USA dolára a zavedienie zlatom krytého tzv. zlatého dinára, pričom USA sa báli, že by ich nasledovali ostatné štáty a došlo by ohrozienu USA dominancie.
  • USA sa donedávna aktívne zapájali aj do snahy o zvrhnutie legitímneho prezidenta v Sýrii Baššára al Asáda, ktorému sa podarilo udržať len vďaku pomoci Ruska. USA však na určitej časti sýrskeho územia ostali vojensky prítomné. Zaujímavé je to, že je to akurát na územiach kde sú umiestnené ťažobné ropné polia, ktorých produkciu tak ovládajú. Náhoda, že?
  • Tu je zopár USA vojenských zásahov v snahe o politické ovplyvňovanie a presadzovanie si svojich záujmov z minulosti. USA bombardovali napr. 1945 Čínu, Sýriu 1949, Kórea 1950, Čína 1950, Irán 1953, Guatemala 1954, Tibet 1955, Indonézia 1985, Kuba 1950, Kongo 1960, Irak 1960, Dominikánska republika 1961, Vietnam 1961, Brazília 1964, Kongo 1964, Guatemala 1964, Laos 1964, Dominikánska republika 1965, Peru 1965, Grécko 1965, Guatemala 1967, Kambodža 1967, Čile 1970, Argentína 1976, Turecko 1980, Kambodža 1980, Angola 1980, Salvador 1981, Nikaragua 1981, Libanon 1982, Grenada 1983, Filipíny 1986, Líbia 1986, Iran 1987, Líbia 1989, Panama 1989, Irak 1991, Somálsko 1992, Kuwajt 1991, Irak 1992, Bosna 1995, Irak 1998, Sudán 1998, Afganistan 1998, Srbsko 1999, Afganistan 2001, Irak 2002, Somálsko 2006, Iran 2005, Líbia 2011, Sýria 2014, Irak 2015,
  • Podporovanie vojny na Ukrajine, ktoré vedie k zničeniu Ukrajiny a ohrozeniu a poškodeniu Európy.

Ekonomicky: Ako príklad môžem uviesť Slovensko, či celú EÚ. EÚ bola ešte pred pár rokmi veľmi silným ekonomickým hráčom na svetovom poli, pričom stále silnela. Dá sa povedať, že patrila medzi najsilnejšie subjekty v tomto smere vo svete. To však nevyhovovalo USA, ktoré hegemónia v tomto smere bola EÚ ohrozovaná. Avšak to nebolo všetko, USA sa cítili ohrozené aj v tom, že EÚ sa stále viac vo vzťahu k nim osamostatňovala a silnela, čo USA nemohli zniesť. Podarilo sa im rozpútať vojenský konflikt na Ukrajine. Následne veľmi šikovným manévrom a dosadením ľudí na správne miesta (napríklad aj  cez dosadených ľudí z už uvedených inštitútov, či spolkov, ktorých myslenie je značne deformované a orientované na USA) sa im podarilo tento konflikt podporovať a stále viac a viac rozdúchavať. EÚ sa dostala do špirály nezmyselných sankcií, ktoré viedli k zničeniu celej ekonomickej dominancie EÚ. Vlastnou hlúposťou sme sa odstrihli od krvi ekonomiky ktorou boli lacné energetické suroviny z Ruska, ktorých dodávky boli zabezpečené spoľahlivou nízkonákladovou prepravou do jednotlivých štátov Európy. Následky sa prejavili veľmi rýchlo. Hybné časti európskej ekonomiky padajú a sú v recesii a s nimi celá EÚ. Tešiť sa z toho môžu akurát USA, ktoré vo vzťahu k tomu čo sa deje v Európe ekonomicky stúpajú, nakoľko dosiahli to čo chceli. Podľa info v médiách v Nemecku mnoho spoločností uvažuje o presídlení do USA, čím by sa tamojšia ekonomika ešte viac posilnila. Príklad?

  • Jedným zo svetovo najznámejších oceliarskych impérií vyrábajúcich svetoznámu oceľ bol nemecký koncern KRUPP, ktorý bol na tom ekonomicky veľmi dobre, nakoľko Krupova oceľ mala po dlhé generácie špičkové meno po celom svete. Počas 2. sv. vojny s s ňou a jej kvalitou mali prostredníctvom nemeckých zbraní možnosť stretnúť vojaci a obyvatelia celej Európy.  V súčasnosti si môžeme prečítať množstvo článkov o tom, že tento klenot nemeckej ekonomiky má veľké problémy, ktoré vznikli hlavne po „znížení“ dodávok lacného plynu z Ruska. Zdroj nebudem uvádzať, nakoľko je to aktuálna informácia a sú jej plné médiá (teda nie naše). No a podobne sú na tom ostatné nemecké podniky.
  • Na Slovensku je to s energiami podobne. Slovensko je však po prevrate v roku 1989 na tom ešte podstatne horšie. Prečo? Odpoveď je jednoduchá. Na Slovensku nám už nič nepatrí! Prišli sme o banky. Nosné podniky našej ekonomiky patria cudzincom, ktorí zisky z činnosti ich podnikov prevádzajú do zahraničia a Slovensko z nich nič nemá! Stratili sme potravinovú sebestačnosť a sme odkázaní na dovoz potravín zo zahraničia. Miesto toho pestujeme ako „slabomyseľní“ hektáre Repky oleiky. Nie sú podmienky pre živočíšnu výrobu a preto sa stavy zvierat znižujú. Západ nás pred rokom 89 veľmi potreboval, nakoľko bol v kríze a súrne potreboval nové odbytištia pre svoj tovar.
  • V súlade s rôznymi nezmyselnými teóriami hore menovaných inštitútov sme pripravovaný na stravovanie sa chrobákmi, a iné nezmysly.
  • Potraviny predávané v našich obchodných reťazcoch sa predávajú v porovnaní s tými istými reťazcami v zahraničí podstatne drahšie a v niektorých prípadoch až viacnásobne. Pritom plat u nás je mnohonásobne nižší, ako plat v iných krajinách. To však nie je všetko. Pri porovnávaní zloženia jednotlivých výrobkov sú zisťované rozdiely v týchto výrobkoch a to nielen v gramáži, ale i kvalite zloženia daného výrobku. Je zarážajúce ak za nákup tých istých potravín v tom istom reťazci len v inom štáte zaplatíme až o 50% viac u nás !!!! A čo? A nič! Naším politikom je to jedno. Tí sa starajú len o svoje korytá.

Vojenský: Najskôr uvediem, že bez ohľadu na konflikt na Ukrajine a v Palestíne, je situácia v Európe totálne rozvrátená. No ak sa spýtame prečo a kým, myslím si, že odpoveď je jednoznačná. Každá príčetná a normálne mysliaca osoba, ktorá má aký taký prehľad a nie je politicky zaťažená na tú, či onú stranu, prípadne ovplyvnená niektorou z hore uvedených organizácií musí vedieť, že príčinou sú jednoznačne USA. Hlavné dôvody som už popísal vo vyššie uvedených bodoch, takže sa nebudem opakovať.

V súčasnosti však na svete rezonujú hlavne 2 konflikty, ktoré ovplyvňujú situáciu. Prvým je konflikt na Ukrajine, ktorý vzhľadom k našej územnej lokácii je pre nás najzávažnejší. Vojnu na Ukrajine začalo Rusko a to napadnutím Ukrajiny. Avšak vzhľadom k tomu, čo sa dialo od roku 20214 voči rusky hovoriacemu obyvateľstvu (ostreľovanie obyvateľstva,  upálenie cca 30 rusky hovoriacich obyvateľov v Odese, zákaz používať ruštinu, pálenie ruských kníh, zákaz ruskej pravoslávnej cirkvi, fašizácii Ukrajiny, …..) sa nedá hovoriť, že zo strany Ukrajiny bolo všetko v poriadku. Rusko si ako svoj cieľ špeciálnej vojenskej operácie vytýčilo zaručenie bezpečnosti pre oblasti v ktorých bývajú rusky hovoriaci občania ako sú Luhanská, Donecká, Záporožská a Chersonská oblasť, vrátane Krymu. Ďalším cieľom bolo zamedziť šíreniu fašizmu. No a na záver získanie záruk, že Ukrajina nevstúpi do NATO. Okrem USA podporujú v boji Ukrajinu aj všetky štáty Európy. Ľudí, ktorí od začiatku hovorili o mierovom vyjednávaní medzi Ruskom a Ukrajinou posmešne nazývali ľudia menovaní v úvode tohto blogu ako „CHCIMÍRI“ kritizovali ich a smiali sa z nich. Ľudia, ktorí vyzývali k mierovému jednaniu medzi oboma štátmi vysvetľovali, že bude ušetrené množstvo životov, ekonomických škôd a hlavne, že Ukrajina má veľmi dobré podmienky k jednaniu, nakoľko Rusko ešte neovládalo takmer žiadne ukrajinské územie. Títo ľudia prizvukovali, že čím neskôr sa Ukrajina rozhodne jednať o mieri s Ruskom, tým to bude pre ňu horšie, nakoľko stratí aj viac územia. Títo ľudia však boli zosmiešňovaní za to, že chceli mier. Média nás usilovne klamali o situácii na fronte. Ukrajina stále „víťazila“ a Rusko „prehrávalo“. Na alternatíve sme sa však denne dozvedali opačné správy. No a po 2 rokoch sa situácia pomaly mení. O mieri a jednaniach začal hovoriť dokonca aj Zelenský, či český prezident Havel, ktorý bol veľký nepriateľ Ruska a podporovateľ Ukrajiny v jej vojnových akciách. Žiaľ pre Ukrajinu je už dosť neskoro. Ukázalo sa síce, že tí tzv. „CHIMÍRI“ ktorí stále hovorili, že je potrebné jednať a ukončiť daný konflikt mali predsa len pravdu.

No a druhým ak keď vzdialeným konfliktom je Arabsko-Izraelský konflikt. Vzťahy medzi danými stranami boli vždy napäté. Súčasný konflikt však vznikol ako neprimeraná reakcia Izraela na únos cca 250 izraelských občanov. Následne Izrael zaútočil na obyvateľov Gazy kde už za pomerne krátky čas zomrelo viac ako 40 000 civilistov a to prevažne žien a detí. Izrael pritom svoje útoky stále rozširuje na ďalšie územia. Jeho konanie odsudzuje prakticky celý svet s výnimkou USA a Kanady. Izrael si však reakcie svetovej verejnosti nevšíma a vo svojej agresii pokračuje. Je  zaujímavé, že EÚ dokáže voči Rusku prijímať jednu rezolúcia a sankciu za druhou, no voči Izraelu len tichučko v kúte šúcha nožičkami! Pritom zverstvá páchané Izraelom v Gaze, ktorá bola v značnej časti prakticky zrovnaná zo zemou, zabíjanie detí a žien „vo veľkom“ (40 tisíc)  sú neporovnateľne väčšie a hroznejšie, ako to čo sa deje na Ukrajine. Tomu sa hovorí objektivita a rovnaký meter.

USA sú však umiestnené v mnohých častiach sveta a to aj proti vôli občanov daných krajín. Vypisovať tie štáty nebudem, nakoľko sa mi nechce hodinu sedieť za počítačom, ale každý si to môže na webe dohľadať.

 

 

Migrácia: Je ďalším fenoménom, ktorý robí problém súčasnej spoločnosti. Na Slovensku to v súčasnosti ešte nie je až taký problém, ako je tomu v iných štátoch. Ako malé deti sa pozeráme na vlny migrantrov z rôznych menej rozvinutých štátov a nič nerobíme. Nebudem hovoriť o migrantoch, ktorí utekajú pred vojnou, nakoľko tých je minimum. Takmer všetci sú tzv. ekonomickí migranti. Oni však vedia, že ak by to potvrdili nebude im umožnení pobyt v EÚ, takže sa zo všetkých mávnutím prútika stávajú ekonomickí migranti. Aké jednoduché! Stačí keď uvedú, že stratili pasy a je im 16 – 20 rokov, no a všetci pochádzajú z krajiny kde je vojna pred ktorou utekajú.

Problém s migrantmi je veľký a mali by sme si to uvedomiť a uznať. Celkom prijateľných riešení je niekoľko. Asi najvhodnejšie je vybudovať na miestach odkiaľ migranti vstupujú na more, teda pobrežiach mimo Európu záchytné tábory v ktorých vybudovať slušné stanové ubytovanie pre týchto migrantov, stravovacie zariadenia, hygienické zariadenia, zdravotné zariadenia, obchody, …. skrátka v podstate mesto so svojou políciou, ktorá by dokázala vynútiť poriadok. V takomto ubytovaní, by sa mali prevažne všetci tam ubytovaní podstatne lepšie ako v podmienkach v ktorých žili v mieste svojho trvalého  pobytu. Že by to stálo peniaze. No áno. Ale rozhodne menej, ako ich pobyt v Európe. Odkiaľ vziať dané peniaze? Zo strany EÚ budeme počuť poučovanie o solidarite a nutnosti, aby sme sa na dané všetci poskladali. Pekné. Skrátka obabrať nás, ako so všetkým.

Teraz „zdanlivo“ trochu odbočím, ale len preto, aby som sa dostal k meritu veci. Štáty tzv. bývalého Západu, majú na svojom území honosné mestá a stavby, kultúrne pamiatky a sú na tom ekonomicky podstatne lepšie ako také Slovensko. No čo budete počuť od ľudí uvedených v úvode blogu, asi zaslúžene, však u nich nebol socializmus, kde sa štáty nemohli rozvíjať, oni sa predsa rozvíjali za trhového kapitalizmu, ktorí z nich spravil vyspelé štáty. Takže k bohatstvu sa vypracovali v rámci vlastného pričinenia. No neviem, ja by som sa na to pozrel trochu inak. Nebudem sa odvolávať na otroctvo a štáty ktoré z toho nielenže vyťažili finančne miliardy, ani na to, že dané štáty budovali v značnej miere otroci, čo na Slovensku nebolo. Spomeniem však niečo iné a tým je už zabudnuté slovo „KOLONIALIZMUS a NEOKOLONIALIZMUS“. Pre boha, čo to slovo znamená, ale nemyslím podľa slovníka cudzích slov. Myslím čo to slovo znamenalo v skutočnosti. To slovo znamenalo, že štát mal kolónie, teda ovládal vojensky, ale hlavne ekonomicky daný štát ktorý vyciciaval ako taký parazit po celé storočia! Ako vyciciaval? No tak, že takmer všetky financie zarobené v kolónii boli používané na úžitok v štáte a pre štát, ktorý danú kolóniu vlastnil. No a čo to znamenalo pre štát ktorý bol kolóniou? No len to, že ten robil „od nevidím do nevidím“ pre svojho kolonizátora a on z toho nemal nič len biedu. Nič poriadne sa v ňom nevybudovalo lebo nebolo z čoho a ak áno, tak to patrilo obchodníkom zo štátu ktorý ho kolonizoval. Ľudia v takýchto štátoch nemali vzdelanie, riadne oblečenie, nemali majetok, boli v podstate stále len otrokmi aj keď doba otrokárov sa dávno skončila. Takýto štát sa nemal ako rozvíjať, nemal ako vzdelávať svojich obyvateľov, nemal ako im zabezpečovať lepšiu životnú úroveň ….. . Skrátka bol to štát, kde jeho obyvatelia len živorili a vývoj danej spoločnosti sa buď úplne zastavil, alebo poriadne spomalil. No a teraz si uvedomme, že niektoré štáty ktoré sa radili do  tzv. západnej vyspelej Európy nemali len jednu kolóniu, ale dve, tri, štyri, pät ……. . Medzi najznámejšie štáty vlastniace v „minulosti“  kolónie patrilo napríklad: Francúzsko, Británia, Portugalsko, Španielsko, Belgicko, Taliansko, Nemecko …. . Uveďme si zopár konkrétnych príkladov.

Francúzsko: Patrila mu takmer celá západná Afrika. Zo štátov napríklad Alžírsko, Maroko, Tunisko, Mali, Niger, Čad, Senegal, Pobrežie Slonoviny, Kongo, Madagaskar, … .

Británia: Jej zlatým vajíčkom bola India. Patrila jej však aj väčšina juhu Afriky. Napríklad Egypt, Sudán, Keňa, Zambia, Zimbabwe, Ghana, Nigéria, JAR a určité obdobie aj Namíbia a Tanzánia.

Nemecko: Územie dnešnej: Tanzánie, Rwandy, Burundi, Mozambik, Namibie, Južnej Keňa, časti Číny a mnohých iných častiach Afriky. Ďalej malo kolónie na území dnešnej Ghany, Arguin (malý ostrov blízko pobrežia Mauritánie), ostrov Svätý Tomáš v Karibiku, ostrov Viegues v Karibiku, ostrov Tertholen v Karibiku, Whydah v dnešnom Togu, Nová Guinea, Zem císara Viliam (dnes časť Papuy Nové Guineje), Šalamúnove ostrovy, Mariany, Marshallove ostrovy, Palau, Karolíny, Nauru.

Taliansko: Somálsko, Etiópia, Albánsko, Grécko, Kosovo, Čierna Hora a menšie územie v Číne (Tcheien-ťin).

Belgicko: Patrila mu najväčšia krajina na rovníku a to dnešná Konžská demokratická republika.

Španielsko: Časť Maroka, Západná Sahara, Kanárske ostrovy a tzv. španielske severoafrické dŕžavy.

Portugalsko: Angola a Mozambik.

Možno by Vás zaujímalo od kedy mali tieto štáty kolónie. No odpoveď je pri každom štáte iná. Obecne však je možné povedať, že európske mocnosti a štáty začali získavať kolónie postupne a to už v 15. storočí a v niektorých prípadoch sa ich vlastníctvo pod rôznymi okolnosťami menilo.

No vráťme sa po krátkej odbočke späť k meritu veci. Takže už viete prečo je Paríž, či Londýn tak pekne vybudovaný a prečo sú štáty takzvaného „vyspelého“ Západu tak pekne vybudované, bohatšie a pred nami. Nie je to ich väčšou usilovnosťou, či inteligenciou. Je to tým, že po stáročia zotročovali iné štáty ktoré na nich robili a nemohli rozvinúť svoje vlastné hospodárstvo. Áno prišli Ste na to. Tou príčinou bol KOLONIALIZMUS a obrovské zisky, ktoré kolonizátorom tvoril. Je len logické, že sa ho nechceli vzdať.

No a aký to má súvis so zabránením migrácie a potrebe investovania do záchytných táborov o ktorých som v tejto stati písal? No jednoduchý. Keď tieto tzv. vyspelé Západné štáty po „stáročia“ zotročovali iné najmä africké národy pričom ich oberali o všetok zisk, bolo by len „symbolickou“ kvapkou v mori keby sa teraz postarali o financovanie zberných táborov migrantov a to aj s ich „slušným“ vybavením. Takže keď počujem v tejto súvislosti slovo „SOLIDARITA“ a že sa to týka všetkých a mali by sme platiť všetci, radšej pomlčím, nakoľko vidím, že zas s nami chcú štáty tzv. vyspelého Západu „Vy……“! Nech platí ten, kto po storočia tieto národy ožobračoval a benefity si nechával len pre seba! To by bola solidarita aj keď už neskoro a skutočne len symbolická.

Veľmi pekne to povedal  I.Maiga, ktorý videami zo svojej vlasti v Mali pravidelne prihovára Slovákom, kde popisuje ako sa má, ako sa v Mali žije a hlavne, čo sa tam v skutočnosti deje. Prečo z Mali vyhodili Francúzov a požiadali o pomoc Rusov. Jeho videá sú autentické a veľmi zaujímavé. Dozviete sa z nich veci o ktorých Vás naše mienkotvorné médiá neinformujú ani v náznakoch. Maiga uviedol, že Mali má obrovské zásoby zlata a iných zlatých surovín (uran, nikel, kobalt, bauxit, ropu, plyn, ….)  ktoré sa vo veľkom ťažia a pritom jeho krajina je veľmi chudobná. Prečo je tomu tak? Ako príklad uviedol, že Francúzi u nich ťažia ich urán, pričom za hmotnú jednotku platia Mali 4 000 Západoafrických frankov, pričom tú istú hmotnú jednotku predávajú v Kanade za 120 000!!! (No a toto sa deje  a umožňuje sa v rámci tzv. Neokolonializmu) Potom sa čudujeme, africké krajiny sú chudobné??? Ďalej uviedol, že Mali je vo svete na 4. mieste v zásobách zlata. Francúzsko nemá na svojom území ani jednu baňu na zlato. Zato v Mali ich je vyše 50 a Francúzsko v nich zabezpečuje ťažbu. No a v reále aj keď má Mali viac ako 50 baní na zlato nemá v podstate žiadne jeho zásoby, pritom Francúzsko aj keď nemá žiadnu svoju baňu na zlato, je vo vlastníctve zlata na 4. mieste na svete! Čo myslíte prečo? Video je veľmi zaujímavé a link naň si môžete pozrieť tu, alebo v zdrojoch.

No aby som uzavrel túto tému. Tak to sa tým štátom, čo mali v minulosti, alebo v súčasnosti kolónie žilo a žije. Potom si môžu vyskakovať a ukazovať aké sú vyspelé. Avšak za akú cenu? Je to na úkor iných živých bytostí. Ako nazvať takýto prístup? Proti tomu EÚ neprotestuje? Žiadna rezolúcia, žiadna sankcia – či? Jasné že nie, nakoľko by ich museli vo väčšine prípadov prijímať voči vlastným členom!

Kultúrne a Ideologicky: Ani sme si nevšimli, ako sa za posledné desaťročia preplietol náš život a to doslova vo všetkých oblastiach rôznymi neziskovkami a osobami uvedenými v úvode tohto blogu. Tie ovládli všetko dianie v našej spoločnosti a doslova ho otrávili. Pozrime si, čo stvárajú „akože“ herci a rôzny „akože“ umelci. Robia politiku a snažia sa rozhodovať o veciach o ktorých majú rozhodovať volení zástupcovia ľudu.

Pomerne často diskutovaným problémom sú organizácie prepojené na Soroša, Švabacha, ……, či inštitúcie typu Aspenský inštitút o ktorom som už písal hore. Je to už taká chobotnica, ktorá spútala celú spoločnosť a nedovolí dýchať normálnym ľuďom. Tí ľudia sú doslova všade. Pozrite si video v ktorom je vymenovávaná časť ľudí z ČR, ktorí daný inštitút absolvovali a ako je vidieť pôsobia na najvyšších miestach v štátnom aparáte ČR. Podľa daného videa sú to napríklad:  Fiala (predseda vlády ČR), Peter Pavel (prezident ČR), Markéta Pekarová (predsedníčka poslaneckej snemovne ČR), M.Jurečka (minister práce a soc. vecí ČR), V.Rakušan (minister vnútra ČR),  J.Lipavský (min. zahr. vecí ČR) a skutočne veľké množstvo iných.  Ako vidíte z politického hľadiska sa nejedná o nejakých bezvýznamných ľudí.  Celý zoznam a video si môžete pozrieť na tomto linku, alebo v časti zdroj. Mal som si možnosť vypočuť ja zoznam slovenských absolventov, ale sa mi ho nepodarilo spätne dohľadať, takže ten neuvádza, no bolo tam množstvo známych a vplyvných mien politikova a ľudí známych zo spoločenského života. Tuším tam bola aj bývalá premiérka I.Radičová čo som bol veľmi prekvapený. Pokiaľ sa dobre pamätám tak tam mala byť aj Veronika Cifrová Ostrihoňová, no tvrdiť to ani u jednej na 100 percent nebudem, nakoľko tých mien je veľa a ako uvádzam zoznam sa mi nepodarilo spätne dohľadať.

No a špecialita súčasnej doby sú ódy na „LGBTQ“ komunitu. Robenie zmätkov v spoločnosti a zvyklostiach. Zavádzanie vyše 70 rôznych pohlaví, pojmov ako kto sa ako identifikuje. Nik nemá nič proti „LGBTQ“ ale nech žijú ako ostatní, neupozorňujú zbytočne na seba rôznymi pochodmi a umelými konfliktmi. Všetci sme ľudia a máme podľa toho aj spolu ako ľudia vychádzať.

Medzinárodné vzťahy: Pôsobením USA došlo k ich totálnemu zničeniu.

 

 

 

 

Zdroje:

  1. https://eduard.blog.pravda.sk/wp-admin/post.php?post=2242&action=edit
  2. https://www.kosmas.cz/knihy/535889/mladi-globalni-vudci/   (a stovky iných)
  3. https://jednotneslovensko.info/2024/07/13/eu-komisia-poslala-muskovi-tajnu-ponuku-zverejnil-ju/ (a mnoho iných zdrojov)
  4. https://www.tiktok.com/@den.265/photo/7421043563930176800?_d=secCgYIASAHKAESPgo8xzu1ym7GWTq30nyF0AKTukxY9LdCweLsQoj6vKUZ7is0jOvfrlBHwtQNdGa1iiI%2BbQ6ghe%2Ff3pu5Ad3IGgA%3D&_r=1&aweme_type=150&checksum=b4d65963f48c8f280a579ac01fc66acc2caa8118768b16c8e947c0f8413577c6&link_reflow_popup_iteration_sharer=%7B%7D&pic_cnt=1&preview_pb=0&sec_user_id=MS4wLjABAAAA8X7q0B26KhqM-YPyJLLJl-R8cVdub8HS-V1-tvEl_QnLRlQRr8x-tnCDih-fuv-z&share_app_id=1233&share_item_id=7421043563930176800&share_link_id=3c407168-dfe3-4ad7-89ee-980bc031890d&sharer_language=sk&social_share_type=14&source=h5_m&timestamp=1728078352&u_code=e74i1ai2fdi7g3&ug_btm=b2001&ug_photo_idx=0&ugbiz_name=UNKNOWN&user_id=7214471000314037254&utm_campaign=client_share&utm_medium=android&utm_source=whatsapp
  5. https://www.tiktok.com/@jiripatent/video/7408429754258296097?_r=1&_t=8pHqJyp4ong
  6. https://www.tiktok.com/@user1220910078282/video/7421818543462812961?_r=1&_t=8qH2lRz7GC1

 

 

Vyhlásenie:
Tento článok vyjadruje len názory, či úvahy autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase, z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje z jeho strany žiadne neomylné tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Blog môže taktiež len zdieľať informácie o ktorých bloger nemá dôvod pochybovať, že sú pravdivé.

Som jednoznačne proti každej vojne. Vo vzťahu k vojne na Ukrajine, túto nepodporujem a ani neschvaľujem. 

Taktiež som proti vedomému šíreniu nepravdivých informácií.

No a na záver, vtip je vtip a slúži na zasmiatie, či pre dobrú náladu, aj keď niekedy môže odrážať krutú pravdu.

Aká Konsolidácia? Zdražovanie!

06.10.2024

Slovensko na tom nie je dobre. Sme zadĺžení, ekonomika je slabá, cestná infraštruktúra sa rozpadá, vlaky a trate sú pomalé a nebezpečné, zdravotníctvo nefunkčné, máme problémy so školstvom, máme jedny z najdrahších potravín, malé zárobky, ……. skutočne nič kde sa pozrieme poriadne nefunguje, proste tragédia. Musíme len obdivovať ľudí, ktorí v takomto [...]

Vytunelujeme aj Tunel!

28.09.2024

Štát je zadĺžený a črtá sa poriadna kríza. No sú profesie ktoré kríza – nekríza musia byť dobre vybavené tak personálne, ako i materiálne, nakoľko chránia náš majetok a naše životy. Medzi takého profesie bezo sporu patria ja „HASIČI“. V súčasnej dobe sa objavuje množstvo nie práve „pekných“ informácií o nákupe automobilov v [...]

Sme objektívni?

27.09.2024

Práve som dopozeral spravodajstvo na „RTVS 24“ v ktorom komentátor informoval o najnovšom vývoji v Izraelskom konflikte. Komentoval to približne týmito slovami: Izrael bombardoval Libanon pričom pri bombardovaní zahynulo minimálne 70 ľudí. Myslel som, že zle počujem. Žiadne odsúdenie konania Izraela, žiadne skonštatovanie, že ide v podstate o zo strany Izraela [...]

Viktor Orbán

Orbán v Taliansku: Brusel nás trestá za to, že nevpúšťame migrantov. Tvrdí, že Maďarsko chráni Európu

06.10.2024 19:36

Maďarský premiér zdôraznil, že Maďarsko dostalo pokutu 200 miliónov eur a každý deň platí milión eur, pretože neumožňuje vstup migrantov.

Sweden Climate Protest

Aktivistku Thunbergovú zadržali na klimatickom proteste v Bruseli

06.10.2024 18:53

Švédsku aktivistku zadržali spolu s ďalšími vyše 100 protestujúcimi.

Chaldíja

Izraelské letectvo zaútočilo v sýrskom meste Homs na autá s humanitárnou pomocou

06.10.2024 17:53

Tri nákladné vozidlá s humanitárnou pomocou boli zaparkované blízko továrne na výrobu iránskych automobilov.

Izrael Gaza operácia rukojemníci záchrana vyslobodenie

Po útoku na juhu Izraela zomrela žena, desať ľudí je ranených, strelec mŕtvy

06.10.2024 17:33

Došlo k tomu iba deň pred prvým výročím začiatku vojny medzi militantným hnutím Hamas a Izraelom.