Založ si blog

Pandémia – USA náš najlepší „priateľ“? ?

Svetom sa šíri pandémia s následkami, aké sme doposiaľ nepoznali. Niektoré štáty sú na tom lepšie a iné zas horšie. V každom prípade je tu však situácia ,z ktorej sa neteší nikto, pričom následky pre celé ľudstvo môžu byť katastrofické.

Ráno som si prečítal nový článok uverejnený v Topkách pod názvom „Donald Trump chce od nemeckej firmy kúpiť vakcínu proti koronavírusu (z 18.3.2020).
V článku sa píše, že medzi USA a Nemeckom je nepriamy ekonomický spor, nakoľko D.Tramp chce od nemeckej firmy vyvíjajúcej vakcínu proti koronavírusu, túto kúpiť. A údajne neponúka za to skutočne málo, ale až „miliardu“ dolárov. Na tom by nebolo nič zlé, až na to, že v článku sa ďalej píše, že vakcínu chce UA prezident D.Trump získať „Iba pre USA“!!!

To však už nie je len ekonomický spor, ako sa píše v článku ale „morálny hyenizmus“ zo strany USA a to nielen voči EÚ, ale i celému svetu!!!
Je staré príslovie, ktoré platí všade a to „V NÚDZI POZNÁŠ PRIATEĽA“. A skutočne ho začínavame spoznávať.

Ako vidieť USA tým priateľom podľa ich skutkov, rozhodne nie sú. A nie sú skutočným priateľom ani ostatných štátov EU. Aby som to upresnil nie sú skutočným priateľom ani pre ostatné štáty sveta, možno len s výnimkou Anglicka, ale aj to len možno.

Prečo chcú USA odkúpiť od nemeckej firmy vakcínu, keď údajne úspešne vyvíjajú svoju, ktorú už aj údajne začínajú testovať? Dôvody môžu byť minimálne dva.

  1. Prvým môže byť skutočnosť, že ich vakcína nie je taká účinná, ako predpokladajú, že by mohla byť účinná vakcína vyvíjaná v Nemecku.
  2. Druhým môže byť skutočnosť, že USA chcú ovládnuť na 100% trh s touto vakcínou, v dôsledku čoho budú môcť pri jej predaji iným štátom stanoviť podstatne vyššiu cenu, ako by tomu bolo, keby bola na trhu aj konkurenčná vakcína z iného štátu.

V každom prípade však jednanie USA popísané v menovanom článku nie je seriózne. Svedčí o tom aj diskusia pod článkom z Topiek, kde prevláda jednoznačný názor odsudzujúci konanie USA.
Človek sa skutočne nestačí diviť a nevie pochopiť zmýšľanie takých akože „múdrych“ hláv, akými sú napríklad sociológ Doc. PhDR. M.Klus PhD, bezpečnostný analytik PhDr. I.Samson PhD, riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Doc. PhDr. A.Duleba CSc., bývalý veľvyslanec v USA Doc. PhDr. M. Bútora, či iné obdobne zmýšľajúce osoby. Tie sa každým svojím slovom a skutkom nepochopiteľne správajú k USA neskutočne servilne – a to som napísal veľmi mierne, lebo sa snažím byť slušný. Od takýchto ľudí nemôžeme však ani nič iné čakať.

S USA je samozrejme potrebné budovať priateľské vzťahy. Tie je však potrebné budovať i s EU, Ruskom, či inými štátmi sveta. Nie je možné poštvávať štáty proti sebe, ako to s obľubou niektorí „naši“ odborníci robia a pritom majú plné ústa demokracie a mieru.

V článku, ktorý som spomínal v úvode môjho blogu sa taktiež uvádza, že nemecká vláda by chcela firme, ktorá vakcínu vyvíja zakázať jej predaj. Avšak nakoľko ide o súkromnú nemeckú firmu takýto zákaz jej dať nemôže. Uvádza však, že by to bolo možné „len“ za osobitných podmienok. Pýtam sa teda, kedy budú „osobitnejšie podmienky“, ako sú teraz, keď je svet na pokraji pandémie? Zas sa mi to zdá zo strany nemeckej vlády dosť „alibistické“, lebo keby chcela, tak predaj vyvíjanej vakcíny môže v súvislosti s tým, čo sa deje bez akýchkoľvek problémov zakázať aj spomínanej súkromnej firme.

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase, z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadnu konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Ja nad čím sa zamyslieť!

12.04.2024

Keď si zvážime, že už v roku 2019 bol jeden deň, kedy vzlietlo až viac ako 230 tisíc dopravných lietadiel, naša snaha o obmedzovanie spaľovacích motorov v motorových vozidlách je ozaj smiešna. Je nad čím sa zamyslieť! Zobrazená mapka znázorňuje aktuálny stav momentálneho zahustenia leteckej premávky v danom okamihu. Zdroj: TikTok – [...]

To čo sme zažili my – to už naše deti nemajú šancu!

10.04.2024

Dnes sa mi dostali do rúk staré fotografie, ktoré navodili pekné spomienky na krásnu mladosť, ktorú som prežil a tak mi dovoľte trochu nostalgie. Začalo to fotografiami rôznych výrobkov z mojej mladosti, avšak najväčšie spomienky vyvolala fotografia zverejnená na videu z tanečných, ktorými si v danej dobe prešiel hádam každý mladý chlapec, či dievča. Bol začiatok [...]

Toto Vám nezabudnem, alebo vrchol arogancie v priamom prenose!

07.04.2024

Dúfam, že tento blog vydrží na titulke aspoň 30 minút a nie, ako môj posledný blog. Voľby sú za nami a dopadli ako dopadli. Ako obyčajne, časť obyvateľov je spokojná a časť nie. Voľby sú teda za nami a spoločnosť by sa mala ukľudniť a nie pokračovať v delení na zlých a dobrých, či inom. Všetci sme obyvatelia tejto krajiny a žabo-myšie vojny politikov a delenie [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 168
Celková čítanosť: 1099543x
Priemerná čítanosť článkov: 6545x

Autor blogu

Kategórie