Založ si blog

Nerobme si nepriateľov – Hľadajme priateľov! Iniciatívny blbec je horší ako nepriateľ!

Svet bojuje s celosvetovou pandémiou koronavírusu COVID-19, ktorá prepukla zrejme pôvodne v Číne.

Aj keď sa niektoré štáty snažia navzájom si pomáhať, každý si prirodzene v prvom rade háji svoje záujmy.

Jedným z najviac postihnutých štátov je Taliansko, kde v posledných 3 dňoch boli hlásené skutočne značné počty osôb, ktoré tejto chorobe podľahli.

Aj napriek tomu, že talianske zdravotníctvo je na vysokej úrovni, taký veľký a razantný nárast infikovaných osôb nie je schopné zvládnuť. Nemá na to nielen materiálne, ale ani priestorové možnosti. Problémy sú aj s personálom, ktorí je už z dôvodu dlhodobého nasadenia, na hranici svojich síl.

EU ako inštitúcia aj keď Taliansko je jej členom, mu doposiaľ nejako nepomohla. Nepomohli mu nejako výrazne ani iné štáty EU, nakoľko každý z nich má v tejto dobe iné starosti.

Taliansku nepomohli ani USA, ktoré majú najvyspelejšiu ekonomiku na svete. Nezavážilo ani to, že Taliansko je verným členom NATO.

Keďže taliansku nepomohli jeho hlavní spojenci, Taliansko požiadalo o pomoc Rusko. A čo sa nestalo. Čuduj sa svete, Tí „zákerní a zlí“ Rusi, ktorí sa len trasú, aby mohli prepadávať cudzie štáty a robiť im zle,  posielajú do Talianska 10 veľkých lietadiel naložených rôznych zdravotníckym materiálom vrátane ochranných pomôcok, ktoré Taliansko tak potrebuje. A to nie je všetko, tí zákerní Rusi posielajú Talianom aj tímy svojich zdravotníkom, aby im pomohli. (Zdroj web z 22.3.2020, Hlavné správy „Rusko deviatimi lietadlami začína posielať do Talianska odborníkov, ……, ale i množstvo iných webov). Teraz bude zrejme zo strany osôb typu pánov Klusa, Samsona, Dulebu, Bútoru, či nového ministra obrany Naďa, tento skutok zo strany Ruska prezentovaný asi nejako takto. „Ide o ruských špiónov, prezlečených za lekárov, ktorí pod rúškom poskytnutia zdravotníckej pomoci prevážajú do Talianska rozobraté časti vojenskej techniky a pripravujú obsadenie daného štátu ……..“. Vyvoláva takéto tvrdenie na vašich tvárach úsmev? Asi hej, lebo na mojej áno.  Oproti takýmto kuvičím hlasom, si však myslím, že Rusi sa zachovali ľudsky a vyslaním takejto pomoci prejavili značnú dávku empatie. Zároveň vyslali ďalší z mnohých signálov, že chcú so štátmi EU spolupracovať, ako rovný s rovným a v prípade potreby si vzájomne pomáhať. Tieto hlasy však v niektorých európskych štátoch, medzi ktoré patrí „žiaľ“ i Slovensko nie je počuť. Naopak zbytočne sa tu prejavuje snaha o stále zhoršovanie vzájomných vzťahov. Najnovšie je to snaha o zakotvenie Ruska, ako nášho „strategického“ nepriateľa, do našej oficiálnej politiky. Smutné, že si miesto priateľov robíme nepriateľov aj keď nemusíme – proste len tak z vlastnej iniciatívy, či dlhej chvíle. V minulosti sa hovorilo, že „iniciatívny blbec“ je horší, ako triedny nepriateľ. Napríklad Nemci otvorili nedávno v Rusku pri Moskve veľký závod spoločnosti „Mercedes“. Obdobne podľa posledných informácií sa v Nemecku stále viac objavujú hlasy presadzujúce zrušenie sankcií proti Rusku (Zdroj web z 20.3.2020 „V spolkovom sneme vysvetlili, prečo je potrebné zrušiť sankcie proti Rusku“, ale i iné zdroje). Obdobné názory zaznievajú stále častejšie i vo Francúzsku.

Lenže na Slovensku máme svojich truhlíkov, ktorí začnú hneď jednostranne spomínať Ukrajinu a Krym (čo je pravda), avšak na druhej strane  také flagrantné porušovanie medzinárodného práva zo strany USA, ako bola napríklad vojna v Iraku  (rok 2003),  ktorej hlavným dôvodom bolo tvrdenie USA, že Irak vyvíja zbrane hromadného ničenia, čo sa však nikdy nepotvrdilo a po popravení S.Husajna viedlo len k destabilizácii celého regiónu, z čoho pramení mnoho problémov dodnes. Zabúdajú aj na nedávne bombardovanie bývalej „Juhoslávie“ zo strany USA, ktoré trvalo až 78 dní a to od 24. marca do 10. júna 1999, ktorému padli za obeť stovky životov. A čo tak súčasnosť. Nelegálna prítomnosť USA vojakov v Sýrii a snaha zvrhnúť režim B. al-Asada (ruské vojská sú tam legálna na pozvanie legálneho predstaviteľa tohto štátu). Môžeme spomenúť aj nie tak dávne odstránenie M. al-Kaddáfího ku ktorému výdatne pomohli USA, čo vytvorilo podmienky na bezhraničné zabíjanie civilistov, vznik chaosu v danej oblasti, kde jednotlivé frakcie bojujú neprestajne od zásahu USA už 19 rokov a mier je v nedohľadne. V Líbyi od tej doby nie je s kým jednať, nakoľko štát ako taký v podstate neexituje. Sú tam len rozdrobené frakcie, ktoré medzi sebou bojujú.  Mimochodom značná časť súčasnej migrácie je spôsobená práve týmito násilnými zásahmi zo strany USA v minulosti nazývanými „Vývoz demokracie“. Takže len toľko na okraj porušovania medzinárodného práva a zasahovania do cudzích štátov. Chyby robili oba štáty. Kto robil väčšie a kto menšie, nech si posúdi čitateľ na základe vlastného úsudku. Chcem povedať len toľko, že by sme sa mali pozerať na vec objektívne. A čo je hlavné, nemali by sme si vytvárať umelo nepriateľov, ale hľadať priateľov a to tak na strane USA, ako i Ruska, či iných štátov. Nezabúdajme, že „Kto seje vietor, žne búrku“ a to myslím nechce nik.

Zaujímavé je aj to, že je tu ďalšia perlička. Kuba, teda štát, na ktorý pozeráme tiež „cez prsty“, pre jeho politické zriadenie, posiela na pomoc Taliansku až 52 lekárov (Zdroj web z 21.3.2020 „Koronavírus: Taliansko má 793 úmrtí za 24 h. Na pomoc im prichádza 52 lekárov z Kuby).

A do tretice, čuduj sa svete, pomoc sa snaží poskytnúť aj ďalší štát, na ktorý sa pozeráme tiež všelijako. Tým štátom je Čína.

 

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadnu konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Nenávisť plodí len ďalšiu nenávisť!

08.03.2024

Tento blog mal hneď po jeho uverejnení veľmi slušnú čítanosť. Žiaľ približne po hodine bol odstránený! Pritom som sa ho snažil napísať čo najobjektívnejšie a držať sa len faktov bez toho, aby som sa prikláňal na jednu, či druhú stranu. Je to škoda. To je hlavný dôvod, prečo v Pravde svoje blogy už takmer nepíšem. Text blogu: Súčasná politická situácia v [...]

Platy ministrov vzlietli, zatiaľ čo platy občanov klopýtajú!

11.02.2024

V posledných dňoch nám tu robí tak opozícia, ako i koalícia nepekné divadlo. Opozícia v parlamente a koalícia v televízii. Správanie oboch nie je hodné nielen poslanca, či štátneho úradníka, ale ani tej najposlednejšej persóny, ktorá mená charakter, ani žiadne morálne zásady. Klame ako jedna, tak i druhá strana. Na obhajobu svojich tvrdení a v snahe dosiahnuť svoj cieľ [...]

Keď jeden tvrdí, že sú bombardované civilné a druhý vojenské ciele!

30.12.2023

V minulosti som na svoj blog v Pravde písal pomerne často a mal som svojich čitateľov, s ktorými som sa delil o svoje názory. Od doby, čo som napísal pár článkov vzťahujúcich sa k Ukrajine som nadobudol dojem, že s mojimi článkami vo vzťahu k čítanosti, či diskusným príspevkom bolo manipulované a to tak, že boli takpovediac „upozaďované“ a to i vrátane [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 165
Celková čítanosť: 1087777x
Priemerná čítanosť článkov: 6593x

Autor blogu

Kategórie