Založ si blog

Podarilo sa nám nemožné!

 

Myslím si, že sa nám podarilo nemožné!

Keby nebolo toto vyhlásenie také tragické, myslím si, že by mohlo byť dobrým vtipom.

Niečo ako „Snaha maximum – Výsledok minimum“.

 

V posledných dvoch dňoch som si prečítal množstvo blogov popisujúcich, ako ľudia chcú „Pelegriniho“, ľudia nechcú „Matoviča“, z Matoviča sa stal nekritizovateľný a podobne.

No neviem, či je to správne. Ak chceme byť objektívni a seriózni, nemôžeme o niekom takto písať, keď ešte ani poriadne neprevzal funkciu a nevieme, ako sa jej zhostí.

Nepatrím medzi prorokov, ako tí, ktorí už vedia všetko vopred. Medzi takýchto prorokov však patriť ani nechcem.

Ak nieto vopred vysiela takéto proroctvá, či prognózy,  tak sa mi nezdá, že by mu išlo o blaho spoločnosti a zmierňovanie napätia ktoré tu v poslednej dobe zavládlo, ale skôr o jeho stupňovanie, či snahu znemožniť politického oponenta, ktorého takýto nezvaný prorok  zrejme nevolil. Voľby sú však už za nami a takéto konanie nie je na mieste.

Nebudem hovoriť o 100 dňoch imunity a kľudu, ako si to vždy vyhradzoval pri menovaní novej vlády SMER, lebo podľa mňa to bola vždy mierne povedané „hlúposť“. Po prebratí vlády bolo a je vždy potrebné začať pracovať hneď a nie 100 dní „dovolenkovať“.  Matovič bol menovaný za predsedu vlády 21.03.2020, teda len pred 2 dňami a svojej úlohy sa v tomto neľahkom čase zhostil veľmi dobre.

Ak budem vidieť, že nevedie túto krajinu správnym smerom, budem medzi prvými, ktorí ho začnú kritizovať.  Taktiež ho budem kritizovať medzi prvými, ak zistím, že neplní svoje sľuby, ktoré dal svojím voličom pred voľbami a pre ktoré voľby vyhral. Zatiaľ však skutočne nemám za čo. Skôr naopak, vidím v jeho konaní serióznosť.

Nemali by sme však zabudnúť ani na to, že doposiaľ v histórii Slovenska, nepreberala žiadna vláda krajinu v situácii, ako sa nachádza teraz, keď musí čeliť celosvetovej pandémii spôsobenej nekontrolovateľným šírením koronavírusu pomenovaného COVID-19.

Je samozrejmé, že je prvoradou úlohou vlády SR, chrániť zdravie a životy občanov nášho štátu a to všetkými prostriedkami ktoré môže zabezpečiť. V súčasnom období je to nesporná priorita!

Nemôžeme však zabudnúť ani na korupciu, dlhoročnú nefunkčnosť polície, prokuratúry, či súdnictva. Či chceme, aby všetko ostalo po starom a polícia nevyšetrovala „našich ľudí“ (napr. ľudí podobných Kočnerovi, Bašternákovi, …..), aby prokuratúra roky nekonala (napr. známy pomer závažných prípadov na špeciálnej prokuratúre s pomerom „61 : 0“) či, aby sa vydávali rozsudky na objednávku v prospech toho, kto má viac peňazí (známe prípady tzv. „justičnej mafie“)?? Myslím si, že to nechce nik. Tak potom prosím trochu serióznosti, objektívnosti a trpezlivosti.

Ako som už uviedol, Matovič preberá krajinu vo veľmi vážnej situácii spôsobenej celosvetovou pandémiou. Taktiež som spomenul, že aj keď pred ním stojí veľké množstvo rôznych problémov, prioritou musí byť ochrana zdravia a životov občanov Slovenska.

Tu sa dostávam k druhému bodu, čo je Matovičovi niektorými vytýkaný a tým je, že spravil „prepad“ v Štátnych hmotných rezervách SR (ďalej len ŠHR) a že po kontrole tam vykonanej bude na zasadaní vlády navrhovať odvolanie ich riaditeľa.

Pýtam sa:

  • Vám nevadí, že máme len pár kvalitných testov, ktoré dokážu spoľahlivo zistiť, či je občan infikovaný koronavírusom, alebo nie?
  • Vám nevadí, že máme miesto kvalitných a „hodnoverných testov“ na zisťovanie koronavírusu zakúpených množstvo „nekvalitných testov, pričom ŠHR miesto kvalitných testov objednali opätovne len „nekvalitné“?
  • Vám nevadí, že v ŠHR bolo kontrolou zistené, že na sklade sú „nulové stavy“ v súčasnej dobe takých dôležitých ochranných pomôcok ako sú OKULIARE, RUKAVICE, OCHRANNÉ NÁVLEKY NA OBUV, OCHRANNÉ ODEVY, …… skrátka chýba všetko dôležité, čo v súčasnej dobe potrebujeme?
  • Vám nevadí, že v ŠHR nie sú žiadne respirátory „FFP3“, ktoré potrebujú naši zdravotníci, aby si mohli chrániť zdravie a zároveň sa mohli o nás starať?
  • Vám nevadí, že v ŠHR nie sú ani žiadne respirátory nižšie kategórie s filtrami FFP2, pre ostatné záchranné zložky, ktoré sa o nás taktiež starajú?
  • Vám nevadí, že ČR, si dokázala zabezpečiť z Číny 10 lietadiel so zdravotnými pomôckami, ktoré potrebujú pre boj proti šíriacemu sa koronavírusu a my nič?
  • Nevadí Vám, že šikovní drobní podnikatelia si dokážu z Číny zabezpečiť napr. z AliExpressu, Alibaby, či iných čínskych inštitúcií ochranné pomôcky a to bez toho, aby tam mali kontakty, pričom využívajú len webové spojenie – a ŠHR, majúce k tomu rozhodne lepšie podmienky i financie to nedokážu?
  • Nevadí vám, že štát bol upozorňovaný z nášho zastupiteľského úradu, že je možnosť dovozu dostatočného množstva ochranných rúšok z Indie a to za výhodné ceny – tieto rúška však nekúpil a kúpil podstatne drahšie?
  • Nevodí vám, že kupujeme značne predražené respirátory, rúška a iné potrebné ochranné pomôcky aj keď iní ich kupujú podstatne lacnejšie?
  • …………………. .

Myslíte si, že za takúto situáciu a stav v ŠHR má byť ich riaditeľ „pochválený a odmenený“, alebo nemá na svojom mieste čo robiť a má byť čím skôr „odvolaný“ ? Odpoveď nechám na vás.

Z tohto pohľadu pokladám rozhodnutie Matoviča, ako jediné správne. Taktiež súhlasím s tým, že je potrebné dať podnet na preverenie orgánom činným v trestnom konaní, aby zistili, či nedošlo vzniklou siutuáciou k spáchaniu trestného činu. Musí sa už skončiť doba, že funkcionári si nebudú plniť svoje povinnosti, prípadne dopúšťať sa trestných činov a nebudú za to potrestaní, ale ako bolo u nás zvykom, budú so „zlatým padákom“ presunutí na iné teplé a mnohokrát ešte vyššie a zodpovednejšie miesto. To bol predsa jeden z bodov, prečo ľudia Matoviča volili.

Celkovo sa tu tesne pred odovzdaním vlády Matovičovi dialo množstvo čudných vecí, ktoré v tichosti pokračujú. Nie je mi napríklad jasné prečo štát nakupuje jednorazové rúška od súkromnej fy v cene 83 centov/ks, keď v prípade kúpy cez internet vychádza cena jedného rúška len 7 centov za kus, pričom najdrahšie rúška stoja na heuréke 13 centov. Pri tomto nákupe ide teda minimálne o 6 násobné predraženie. (Zdroj web. Aktuality.sk z 22.3.2020 „Pellegriniho vláda kúpi predražené rúška, respirátory a rukavice ….. .). Myslím si, že to nie je v poriadku. A tak, by sa dalo pokračovať ďalej. Potom sa nečudujme, že chýbajú peniaze na škôlky, byty, cesty, učiteľov, nemocnice, či starostlivosť o seniorov – a na druhej strane si niektorí funkcionári kupujú zázračne „lacné“ vily, či domy na Floride. Už sa musí nájsť niekto, kto sa to bude snažiť zastaviť. Viem, že opozícia bude silná, lebo nik si dobrovoľne nezahatá prístup k zlatej žile, no musíme sa o to v záujme všetkých pokúsiť.

Ešte mi nedá, aby som sa nezmienil o takpovediac „perličke“, ktorú z úst vypustil po vykonanej kontrole a zistených nedostatkoch v ŠHR, ich súčasný riaditeľ počas tlačovej besedy v ktorej reagoval na zistené nedostatky a danú situáciu. „MYSLÍM SI, ŽE SA NÁM PODARILO NEMOŽNÉ“ (ak som náhodou nejaké písmeno v tomto výroku oproti originálu skomolil, tak sa ospravedlňujem).

Myslím si, že tento výrok už skutočne komentár nepotrebuje! Možno len to, že dodatočne som z TV vysielania zistil, že menovaný riaditeľ je „sudcom“, ktorý bol na výkon funkcie riaditeľa ŠHR dočasne uvoľnený zo svojej funkcie. Takže po skončení výkonu funkcie riaditeľa sa môže vrátiť späť do talára a súdiť.

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadnu konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Ja nad čím sa zamyslieť!

12.04.2024

Keď si zvážime, že už v roku 2019 bol jeden deň, kedy vzlietlo až viac ako 230 tisíc dopravných lietadiel, naša snaha o obmedzovanie spaľovacích motorov v motorových vozidlách je ozaj smiešna. Je nad čím sa zamyslieť! Zobrazená mapka znázorňuje aktuálny stav momentálneho zahustenia leteckej premávky v danom okamihu. Zdroj: TikTok – [...]

To čo sme zažili my – to už naše deti nemajú šancu!

10.04.2024

Dnes sa mi dostali do rúk staré fotografie, ktoré navodili pekné spomienky na krásnu mladosť, ktorú som prežil a tak mi dovoľte trochu nostalgie. Začalo to fotografiami rôznych výrobkov z mojej mladosti, avšak najväčšie spomienky vyvolala fotografia zverejnená na videu z tanečných, ktorými si v danej dobe prešiel hádam každý mladý chlapec, či dievča. Bol začiatok [...]

Toto Vám nezabudnem, alebo vrchol arogancie v priamom prenose!

07.04.2024

Dúfam, že tento blog vydrží na titulke aspoň 30 minút a nie, ako môj posledný blog. Voľby sú za nami a dopadli ako dopadli. Ako obyčajne, časť obyvateľov je spokojná a časť nie. Voľby sú teda za nami a spoločnosť by sa mala ukľudniť a nie pokračovať v delení na zlých a dobrých, či inom. Všetci sme obyvatelia tejto krajiny a žabo-myšie vojny politikov a delenie [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 168
Celková čítanosť: 1099466x
Priemerná čítanosť článkov: 6544x

Autor blogu

Kategórie