Založ si blog

Ľudia z inej galaxie a 12 statočných!

Áno, žijú medzi nami. Sú to ľudia ani nie tak z inej planéty, ale  skôr akoby z inej galaxie!  Nie je ich pritom málo! Kto sú tie záhadné bytosti, ktoré necítia žiadnu zodpovednosť, nevadí im korupcia vo vlastných radoch, krivenie rozsudkov, …….. .  Áno BINGO uhádli Ste – sú to niektorí naši SUDCOVIA!

Majú veľké šťastie, že v čase keď sú odhaľované stále nové a nové prípady ich profesného, ale i osobného zlyhania, veľakrát smerujúce k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu, zaťažuje túto spoločnosť celosvetový boj proti pandémii, ktorá vážne ohrozuje život časti obyvateľov nielen nášho štátu, ale i celého ľudstva.

Áno pre ľudskú populáciu smutná správa, no pre niektorých našich sudcov veľké šťastie. Šťastie v tom, že verejnosť má teraz úplne iné problémy, ako dôsledne sa pozrieť čo sú zač a ako sa pri výkone svojej funkcie správali a správajú. Verme, že sa ľuďom čím skôr podarí nad koronavírusom zvíťaziť a následne sa dôsledne pozrieť na našich sudcov. Avšak aspoň niektoré opatrenia aj keď len na čiastočné neutralizovanie skorumpovanej časti sudcov, musíme vykonať čím skôr.

Je tomu len pár dní, čo súdnictvom prehrmela policajná akcia pod krycím menom „Búrka“, pri ktorej bolo zadržaných až 13 aktívnych, či bývalých sudcov. Keď si uvedomíme, že zadržanie takého veľkého počtu sudcov, ku ktorému došlo len na základe úniku informácií z mobilu jednej jedinej osoby musí to s nami doslova „zatriasť“.

Je to skutočne horor, pri ktorom nielenže idú po tele zimomriavky, ale i tuhne krv. Predstavte si, čo by sa s veľkou pravdepodobnosťou mohlo stať, keby takéto informácie unikli z aj z iných mobilov. Boli a sú aj omnoho vyšší kriví hráči ako bol Kočner. Aké svedectvá by vydali ich telefóny? V takomto prípade by zrejme množstvo súdov muselo pracovať v „núdzovom“ režime, nakoľko by nemali plný počet sudcov. Po prevalení Kočnerovej Threemy nasledovalo v niektorých kruhoch takpovediac hromadné vymieňanie mobilov za nové. Prečo asi?

So súdnictvom je bezpodmienečne nutné niečo robiť. Nebudú však stačiť len marketingové zmeny a vyhlásenia, ani obľúbené klasické „frázy“,  že všetko je v poriadku, nakoľko išlo len o individuálne zlyhanie jednotlivca. V spoločnosti sa objavujú dva protichodné názory.

Prvý hovorí o tom, že súdnictvo sa očistí samo. Myslím si, že osoby presadzujúce tento názor skôr žartujú, prípadne sú v týchto starých štruktúrach až moc namočené a v skutočnosti nechcú meniť „nič“, nakoľko im takýto stav vyhovuje.

Druhý hovorí, že celé súdnictvo je potrebné radikálne zmeniť a všetkých sudcov dôsledne preveriť. Myslím si, že to je jediná možnosť, ako súdnictvu pomôcť. Každý sudca by mal v určitých časových intervaloch (napr. každých 5 rokov) podstupovať i previerku na polygrafe (tzv. detektor lži) a odpovedať na otázky ako napr.: Zobral Ste niekedy úplatok, či inú výhodu v súvislosti s výkonom svojej funkcie? (Áno, alebo Nie). ……………….. . A až po úspešnom absolvovaní by mohol ako sudca pokračovať vo výkone svojej funkcie. V prípade neúspešného absolvovania testu, by musel funkciu sudcu opustiť. Pokiaľ mi je však známe, sudcovia s výkonom takýchto previerok nesúhlasia. Skutočne neviem prečo?

Tomu, že by sa mal každý súdny človek prikloniť k druhému názoru, nasvedčuje i to, že sudcovia zadržaní pri policajnej akcii „Búrka“ boli obvinení z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdov, ale aj zneužívania právomoci verejného činiteľa. Bola medzi nimi dokonca ja podpredsedníčka „Najvyššieho súdu“ (Zdroj web: Denník N, z 27.3.2020 „Politici a médiá nám kazia meno. Časť sudcov po operácii Búrka ……..)

Akej reakcie sme sa však dočkali zo strany niektorých sudcov? Miesto určitej pokory sa ozval trnavský sudca Martin Smolko, ktorý vo svojom vyhlásení označuje za vinníkov nízkej dôveryhodnosti súdnictva politikov a médiá. Predstavte si, ako zmýšľajú niektorí sudcovia. Za jeden deň toto vyhlásenie podpísalo takmer 70 sudcov. Áno čítate dobre nejde o preklep (Zdroj web: Denník N, z 27.3.2020 „Politici a médiá nám kazia meno. Časť sudcov po operácii Búrka …….., ale i iné).

Nedá sa však povedať, že by bolo všetko celkom stratené. Je tu aj 12 prešovských sudcov, ktorí podpísali vyhlásenie „Preverte nás!“.  Z toho je vidieť, že v súdnictve pôsobia aj seriózni a neskorumpovaní sudcovia, ktorí sa neboja previerok a majú snahu očistiť súdnictvo od nezodpovedných kolegov a tým zvýšiť jeho pošramotenú povesť u verejnosti (Zdroj web: Denník N, z 19.3.2020 „Sudca, ktorý sa podpísal pod výzvy Preverte nás! ……..).

Je však otázne, či takto zmýšľajúcim sudcom sa podarí očistiť súdnictvo. Myslím si, že sami to nezvládnu a bude im v tom potrebné výdatne pomôcť.

 

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadnu konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Ja nad čím sa zamyslieť!

12.04.2024

Keď si zvážime, že už v roku 2019 bol jeden deň, kedy vzlietlo až viac ako 230 tisíc dopravných lietadiel, naša snaha o obmedzovanie spaľovacích motorov v motorových vozidlách je ozaj smiešna. Je nad čím sa zamyslieť! Zobrazená mapka znázorňuje aktuálny stav momentálneho zahustenia leteckej premávky v danom okamihu. Zdroj: TikTok – [...]

To čo sme zažili my – to už naše deti nemajú šancu!

10.04.2024

Dnes sa mi dostali do rúk staré fotografie, ktoré navodili pekné spomienky na krásnu mladosť, ktorú som prežil a tak mi dovoľte trochu nostalgie. Začalo to fotografiami rôznych výrobkov z mojej mladosti, avšak najväčšie spomienky vyvolala fotografia zverejnená na videu z tanečných, ktorými si v danej dobe prešiel hádam každý mladý chlapec, či dievča. Bol začiatok [...]

Toto Vám nezabudnem, alebo vrchol arogancie v priamom prenose!

07.04.2024

Dúfam, že tento blog vydrží na titulke aspoň 30 minút a nie, ako môj posledný blog. Voľby sú za nami a dopadli ako dopadli. Ako obyčajne, časť obyvateľov je spokojná a časť nie. Voľby sú teda za nami a spoločnosť by sa mala ukľudniť a nie pokračovať v delení na zlých a dobrých, či inom. Všetci sme obyvatelia tejto krajiny a žabo-myšie vojny politikov a delenie [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo mláďa medveďa hnedého

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 168
Celková čítanosť: 1099280x
Priemerná čítanosť článkov: 6543x

Autor blogu

Kategórie