Založ si blog

EÚ – Kde si? – Zobuď sa!

V súčasnej dobe je koronavírusom postihnutý prakticky celý svet. V rámci EU sú najviac postihnutými štátmi Taliansko a Španielsko, kde je situácia skutočne kritická. Na Slovensku je vďaka včasným a prísnym opatreniam, ale i uvedomelosti obyvateľstva „zatiaľ“ situácia našťastie podstatne lepšia a „zatiaľ“ zvládnutejšia.

Avšak ani zďaleka nie sme za vodou. Aj keď nábeh KOVID-19 na Slovenku bol vďaka už menovaným opatreniam miernejší, to najhoršie nás podľa analytikov ešte len čaká. Prebiehajú preteky s časom, aby sa nám podarilo zabezpečiť čo najväčšie rezervy potrebných ochranných pomôcok a ostatných zdravotníckych potrieb, vrátane spoľahlivých testov a  pľúcnych ventilácii, ktorých máme oproti predpokladanej potrebe značný nedostatok.

Ale kde je EÚ?!

Kde je Európska centrálna banka?

Kde sú koordinačné opatrenia EÚ, ktoré by značne zmiernili tento chaos, upevnili presvedčenie občanov, že EÚ je tu pre nich, že ich chráni, že im pomáha, že s jej pomocou to EÚ zvládne s čo najmenšími možnými následkami?

Kde sú finančné opatrenia EÚ ktoré by pomohli napr. formou vyčleňovania eurofondov na účely zvládnutia tejto neľahkej situácie?

Kde je činnosť Európskej centrálnej banky, ukľudňujúca svojími finančnými opatreniami situáciu v EÚ?

Kde je Európsky parlament a jeho predseda? Kde je Európska rada a jej predseda? Kde je „Ursula von der Leyenová“? Alebo jej stačí sa len usmievať a brať nehorázny plat?

Áno ich účinnú pomoc, či koordináciu nie je vidieť NIKDE!

Som jednoznačný zástupca EÚ, ale takto si jej činnosť nepredstavujem!

Z EÚ vznikol jeden „obrovský“ MOLOCH a to doslova v zmysle definície tohto slova t.j. „boh, ktorému sú prinášané ľudské obete“. Z pôvodne dobrého projektu EÚ sa stal jeden mohutný, nefunkčný byrokratický neprehľadný prepletenec, ktorý každomesačne len požiera obrovské finančné prostriedky na svoju doposiaľ „zbytočnú“ činnosť. EÚ sa stala centrom množstva rôznych orgánov, ich predsedov, podpredsedov, tajomníkov, asistentov, sekretárok,  poberajúcich mesačne značné finančné prostriedky. To však EÚ nestačí. Tieto orgány si okolo seba zhromaždili veľký nepružný administratívny aparát, ktorý požiera ďalšie nemalé finančné prostriedky. A to všetko, ako by ani nestačilo. EÚ a jej orgánom nestačí jedno sídlo napríklad v Bruseli. Oni musia mať sídlo aj v Štrasburgu, či Luxemburgu. To je príklad správneho hospodárenia s peniazmi občanov EÚ?  Verím, že štíhlejšie orgány EÚ by jednali aj v tejto dobe pružnejšie a pomoc občanom EÚ by zvládli efektívnejšie. Máme tu aj ďalší príklad bezbrehého a neopodstatneného rozširovania EÚ, ktorým je posledné rozšírenie počtu poslancov. Došlo k nemu po odchode poslancov Veľkej Británie. Ich odchodom sa uvoľnilo viacero miesť v EP. Ten nieže by o počet odídených poslancov Veľkej Británie znížil počet poslancov EP, ale naopak umožnil, aby jednotlivé štáty, ktoré už poslancov v EP mali, rozšírili si ich počet na viac miest, ako pôvodne mali. Ak by to takto šlo ďalej, môže nastať stav, že poslancov EP bude viac, ako obyvateľov EÚ.

Takže EÚ v podstate nepomohla v takejto kritickej situácii nikomu. Naopak stále viac sa tu začínajú prejavovať už nielen náznaky, ale i konkrétne činy, smerujúce k tomu, že jednotlivé štáty sa starajú len o seba. To nie je dobrý výsledok práce EÚ.

Dôkazom toho je aj skutočnosť, že Taliansku a Španielsku, ktoré to najviac potrebovali EÚ prakticky v ničom nepomohla. Nepomohlo im ani NATO.

Jediné štáty ktoré sa snažia konkrétnymi činmi v tejto situácii pomáhať sú práve štáty proti ktorým „brojíme“ a ktorým stále niečo vytýkame. To nás v podstate stavia do pozície pokrytcov.

Ako príklad uvádzam, že Talianku nepomohla EÚ ani NATO, ale po tom čo sa Taliansko obrátilo na Rusko, tak toto poskytlo značnú pomoc a to nielen vo forme zdravotníckeho materiálu, či zdravotníckych pomôcok, ale i zdravotníckeho personálu a lekárov.

Obdobne pomohla a pomáha Čína, ale i Kuba. Teda všetko štáty, ktoré haníme a o ktorých hovoríme, že v nich vládnu nedemokratickí predstavitelia. Naproti tomu štáty, ktoré dávame ako vzor morálnej autority nepomohli. Nuž neviem.

Zaklincoval to prezident USA D. Trump, ktorý podľa dnešnej informácie zverejnenej v spravodajskej televízii  TA3 uviedol: „Musím povedať, že s mnohými krajinami máme skvelé vzťahy. Čína nám niečo poslala. Rusko nám poslalo naozaj veľmi veľké lietadlo plné vecí. Zdravotníckeho zariadenia. Je to veľmi pekné,“  Takže aj veľká Amerika uznala pomoc Ruska a Číny. Škoda len, že naši predstavitelia (Klus, Naď, …..) trvajú na tom, že Rusko je náš „strategický nepriateľ“. Zrejme nevedia čo chcú a tlačia nás do nepriateľskej pozície so štátom, ktorý sa k nám ani k iným štátom nepriateľsky nespráva! Inými slovami „Bože, odpusť im nevedia čo činia“.

K tomu môžem povedať len jedno. EÚ – zobuď sa!

Svet sa mení a mali by sme sa zamyslieť, či všetko, čo sme doposiaľ spravili, bolo správne. Aj keď EÚ je v podstate dobrý projekt, za ktorého zachovanie jednoznačne som, mali by sme začať rozmýšľať aj nad tým, či sme si nezničili veci, ktoré bolo vhodné zachovať. Ich forma môže byť predmetom diskusie, no obsah a jeho rozsah mal byť zachovaný. O jednej z takýchto oblastí som písal v blogu „Chyba, ktorá nás môže poriadne zabolieť – Potravinová sebestačnosť Slovenska“ (https://eduard.blog.pravda.sk/2020/03/20/chyba-ktora-nas-moze-poriadne-zaboliet/)

  • Napríklad ďalším takýmto problémom bolo naše školstvo, kde pred rokom 1989 boli učilištia v ktorých prebiehala teoretická výučba týždeň v škole a druhý týždeň bola prax počas ktorej pracovali učni priamo v podniku na konkrétnych pracoviskách spolu so skúsenými robotníkmi, ktorí im odovzdávali svoje skúsenosti. Po mnohých rokoch „habkania“ sme sa k tomuto modelu vrátili a nazvali sme ho „duálne vyučovanie“ a tvárili sme sa, že sme objavili niečo nové.
  • Zoberme si súčasnú situáciu, keď musia byť školáci a študenti doma, pričom je možné, že táto situácie bude s najväčšou pravdepodobnosťou trvať aj niekoľko mesiacov. Každá škola má svoje vlastné osnovy, učí z rôznych učebníc, …… skrátka je v tom chaos. Akou výhodou by bolo, keby školstvo išlo podľa rovnakých osnov, učilo z rovnakých učebníc a s prebratým učivom by boli na každej škole rovnako ďaleko, ako tomu bolo v minulosti pred rokom 1989. Ak by tomu bolo tak, mohla by byť organizovaná výučba centrálne pre všetky základné školy z „jedného“ centra prostredníctvom webu! Teraz tomu tak nie je, lebo každá škola je na tom inak. Skrátka jeden organizovaný bordel. Ešte na margo tých, ktorý budú namietať uniformitu uvádzam, že rozšírenie nepovinných predmetov, je v podstate neobmedzené. V blogu spomínam len základné vyučovanie, tvoriace kostru základného vzdelania.
  • A takýchto príkladov by sa dalo uviesť množstvo.

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadnu konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Ja nad čím sa zamyslieť!

12.04.2024

Keď si zvážime, že už v roku 2019 bol jeden deň, kedy vzlietlo až viac ako 230 tisíc dopravných lietadiel, naša snaha o obmedzovanie spaľovacích motorov v motorových vozidlách je ozaj smiešna. Je nad čím sa zamyslieť! Zobrazená mapka znázorňuje aktuálny stav momentálneho zahustenia leteckej premávky v danom okamihu. Zdroj: TikTok – [...]

To čo sme zažili my – to už naše deti nemajú šancu!

10.04.2024

Dnes sa mi dostali do rúk staré fotografie, ktoré navodili pekné spomienky na krásnu mladosť, ktorú som prežil a tak mi dovoľte trochu nostalgie. Začalo to fotografiami rôznych výrobkov z mojej mladosti, avšak najväčšie spomienky vyvolala fotografia zverejnená na videu z tanečných, ktorými si v danej dobe prešiel hádam každý mladý chlapec, či dievča. Bol začiatok [...]

Toto Vám nezabudnem, alebo vrchol arogancie v priamom prenose!

07.04.2024

Dúfam, že tento blog vydrží na titulke aspoň 30 minút a nie, ako môj posledný blog. Voľby sú za nami a dopadli ako dopadli. Ako obyčajne, časť obyvateľov je spokojná a časť nie. Voľby sú teda za nami a spoločnosť by sa mala ukľudniť a nie pokračovať v delení na zlých a dobrých, či inom. Všetci sme obyvatelia tejto krajiny a žabo-myšie vojny politikov a delenie [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 168
Celková čítanosť: 1099489x
Priemerná čítanosť článkov: 6545x

Autor blogu

Kategórie