Založ si blog

Udáva svojich kolegov !

 

Nemôžeme takto hovoriť o osobe, ktorá oznamuje trestnú činnosť iných osôb.

 

 Bol večer a sledoval som televíziu, kde práve na TA3 bežala relácia  „V politike“, ktorú moderoval zástupca šéfredaktorky P.Bielik (TA3, V politike, 30.4.2020).

Už som zvyknutý na jeho často tendenčné otázky, ako i to, že keď chce niekto povedať niečo konkrétne, tak mu skočí do reči a buď ho nenechá dohovoriť, alebo zmení tému.

Tento raz to bolo z iného súdka. Keď uvádzal novú tému zameranú na korupciu v súdnictve, použil slovnú formuláciu približne v tomto znení: „Sudca kajúcnik, ktorý teraz udáva svojich kolegov“. Tým kajúcnikom bol myslený bývalý podpredseda Okresného súdu Bratislava I, V.Sklenka, ktorý začal vypovedať o úplatkárskych praktikách na bratislavských súdoch.

Čo ma tak zarazilo? Bola to práve tá slovná formulácia, v ktorej moderátor použil solovo „UDÁVA“, čo vo vzťahu k danému skutku pôsobilo značne pejoratívne.

Myslím si, že použitie tohto slova nebolo v danom prípade na mieste, nakoľko značne znevažovalo konanie bývalého sudcu V.Sklenku, ktorý o úplatkoch medzi sudcami začal vypovedať.

To, že sudca Sklenka začal o týchto skutkoch vypovedať, môžeme len oceniť a podporovať ho v tom, nakoľko ináč by sme takéto konanie sudcov neboli mohli dokázať. Neodhalili by sme viacerých skorumpovaných sudcov, pomôže to pri očiste súdnictva, …….. .

Takže „pejoratívne“ výrazy ako „udáva“, by sme si mali v takýchto prípadoch odpustiť, pokiaľ tým nesledujeme iný cieľ. Napríklad, odstrašenie iných, ktorí by chceli o úplatkárstve do budúcna hovoriť. A to by nemal byť náš cieľ.

Však, kto by chcel o takýchto chúlostivých veciach vypovedať a ešte k tomu, aby sa o ňom hovorilo znevažujúco, v súvislosti s „udávaním“?

Takto dávame ostatným signál, že ak by začali o korupčnej činnosti rozprávať, budeme o nich hanlivo hovoriť aj v médiách a to by sme nemali. Spadalo by to dokonca aj na takých ľudí, ktorí by ponúkaný úplatok odmietli a takéto konanie oznámili, teda konali by „maximálne čestne“, vystavovali sa riziku a my by sme ich označili za „udavačov“.

A teraz ešte konkrétne k V.Sklenkovi. Takýto ľudia by nemali zastávať žiadne funkcie a viem, že si nijaké zľutovanie nezaslúžia. Áno, jeho konanie (branie úplatkov) bolo amorálne, nečestné, neprofesionálne a môžeme ho z tohto pohľadu hodnotiť, ako neseriózne, zasluhujúce si jednoznačné odsúdenie. Áno, o týchto skutkoch vypovedal prakticky len z toho dôvodu, že si chcel zachrániť vlastnú kožu, čo tiež o niečom hovorí. To je však jedna rovina, ktorú odsudzujeme a môžeme sa o nej vyjadrovať hanlivo.

Je tu však aj druhá rovina a to je oznámenie trestnej činnosti (brania úplatkov), za čo ho haniť nemôžeme a to aj keď to spravil len preto, aby sa ochránil.

Ja nad čím sa zamyslieť!

12.04.2024

Keď si zvážime, že už v roku 2019 bol jeden deň, kedy vzlietlo až viac ako 230 tisíc dopravných lietadiel, naša snaha o obmedzovanie spaľovacích motorov v motorových vozidlách je ozaj smiešna. Je nad čím sa zamyslieť! Zobrazená mapka znázorňuje aktuálny stav momentálneho zahustenia leteckej premávky v danom okamihu. Zdroj: TikTok – [...]

To čo sme zažili my – to už naše deti nemajú šancu!

10.04.2024

Dnes sa mi dostali do rúk staré fotografie, ktoré navodili pekné spomienky na krásnu mladosť, ktorú som prežil a tak mi dovoľte trochu nostalgie. Začalo to fotografiami rôznych výrobkov z mojej mladosti, avšak najväčšie spomienky vyvolala fotografia zverejnená na videu z tanečných, ktorými si v danej dobe prešiel hádam každý mladý chlapec, či dievča. Bol začiatok [...]

Toto Vám nezabudnem, alebo vrchol arogancie v priamom prenose!

07.04.2024

Dúfam, že tento blog vydrží na titulke aspoň 30 minút a nie, ako môj posledný blog. Voľby sú za nami a dopadli ako dopadli. Ako obyčajne, časť obyvateľov je spokojná a časť nie. Voľby sú teda za nami a spoločnosť by sa mala ukľudniť a nie pokračovať v delení na zlých a dobrých, či inom. Všetci sme obyvatelia tejto krajiny a žabo-myšie vojny politikov a delenie [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 168
Celková čítanosť: 1099388x
Priemerná čítanosť článkov: 6544x

Autor blogu

Kategórie