Založ si blog

Naozaj chcú otráviť českých politikov ?

 

Čo sa to deje v Čechách? Je pravda, že sa tam pripravujú vraždy komunálnych politikov a je to tam ako na „Divokom západe“ ?

 

Kde som získal tieto neuveriteľné informácie? Získal som ich a zároveň som nadobudol taký dojem pri vypočutí podcastu „Dobré ráno“, kde bol rozhovor s O.Kundrom, zástupcom šéfredaktora českého denníka Respekt, ktorý sa touto problematikou zaoberal. V podcaste sa hovorilo približne o nasledujúcom.

  • Vzťahy medzi ČR a Ruskom sú napäté. K ich značnému zhoršeniu došlo po rozhodnutí starostu Prahy 6 O.Koláře o odstránení sochy ruského maršala I.Koneva, ktorého vojská oslobodili Prahu. Dôvodom má byť to, že zároveň zabezpečoval odsun Rusov, ktorí sa do Prahy utiekali pred Stalinom, ako i to, že v roku 1956 sa zúčastnil potlačenia revolúcie v Maďarsku.
  • Ďalším skutkom narušujúcim vzťahy oboch štátov malo byť to, že primátor Prahy Z.Hříb nechal premenovať námestie pred ruskou ambasádou podľa nedávno zavraždeného ruského opozičného politika Borisa Nemcova.

Následne som si v podcaste vypočul tieto „neuveriteľné“ skutočnosti:

  • Začiatkom apríla pricestoval na letisko v Prahe muž s ruským diplomatickým pasom, ktorý bol „označovaný“ za ruského spravodajského dôstojníka, pôsobiaceho pod diplomatickým krytím.
  • Vo svojom kufríku mal mať smrtiaci jed „ricín“!
  • Tajné služby ho sledovali a vyhodnotili ho ako „bezpečnostné riziko“ pre starostu Prahy 6 a primátora Prahy, na základe čoho majú teraz obaja ochranku.

Ďalej som pri počúvaní zaznamenal, že zástupca šéfredaktora na priamu otázku moderátorky, či mal teda Rus  zlikvidovať českých politikov, odpovedal približne takto:

  • To samozrejme nevieme, vieme len to, že pricestoval pod diplomatickým krytím.
  • Vieme, že cestoval so zavazadlom a že ho čakalo auto ruskej ambasády.
  • Vieme, že sa objavila informácia, že má prevážať smrtiaci ricín.
  • To všetko bolo vyhodnotené ako zvýšené bezpečnostné riziko pre uvedených politikov a preto dostali ochranku.
  • Nevieme, či bolo jeho cieľom im skutočne ublížiť, alebo len vyslať signál, že ak by pokračovali, môže sa im niečo stať.

Takže sa opätovne pýtam, čo sa to vlastne v Čechách deje? Naozaj tam chodia po krajine ruskí agenti, ktorí majú za úlohu vraždiť českých politikov? Alebo ide len o snahu rozpútať ďalšie kolo nenávisti?

A teraz trochu obyčajného „sedliackeho“ rozumu.

  • Všetky veľmoci majú svojich agentov vo všetkých štátoch, na ktorých im aspoň trochu ekonomicky, politicky, či vojensky záleží. Výnimkou nie sú dokonca ani malé štáty, akými je Slovenská, či Česká republika.
    • Takže bez toho, aby sme boli nejakí špecialisti a poznali situáciu, môžeme bez obáv uviesť, že Rusko má v Čechách  (a nielen v Čechách) svojich agentov – a bude to pravda! Prizná sa Rusko oficiálne k tomu – jasné, že nie!
    • Rovnako však bude pravda, ak napíšeme, že USA, Anglicko, Francúzsko …., majú v Čechách svojich agentov (a nielen v Čechách) Jednoducho tak to je a kedykoľvek to uvedieme, budeme mať pravdu. Ale nie je to nič mimoriadneho, je to bežná prax! Priznajú sa tieto štáty oficiálne k tomu – jasné, že nie!
    • Taktiež Česká republika, či Slovenská, majú svojich agentov v rôznych štátoch. Priznajú sa k tomu – jasné, že nie!
    • Takže bombastické tvrdenia, že Rusko má niekde agentov sú o ničom, nakoľko ich tam majú všetky štáty. Tak to jednoducho je.
    • Pekným príkladom toho, že to tak skutočne je, je napríklad „bežná prax“, že ak je niektorá z takýchto osôb umiestnených v cudzom štáte, týmto štátom vyhlásená za tzv. „persóna non grata“, je následne z daného štátu vyhostená. A čo nasleduje? Štát, ktorému bol takýmto spôsobom vyhostený agent, spraví v krátkom čase to isté s agentom (teda špiónom) štátu, ktorý vyhostil zo svojho územia jeho agenta. Platí tu nepísaná, ale zväčša striktne dodržiavaná zásada tzv. „reciprocity“.
  • Bombastické tvrdenie, ako zo špionážneho filmu, že na pražskom letisku pristál muž s ruským diplomatickým pasom, mal pri sebe kufrík a v ňom mal prevážať smrtiaci ricín.
    • No neviem, ako je to v Prahe, ale v iných štátoch sú letiská na to, aby tam pristávali lietadlá. V lietadlách sú zvyčajne pasažieri, ktorí môžu mať aj diplomatický pas (a samozrejme, že to môžu byť agenti). Je celkom bežné, že cestujúci mávajú aj batožinu, teda napríklad kufrík. No a pokiaľ ide o tvrdenie, že bol v ňom ricín, tak to by mali české spravodajské služby dobrého krtka v ruských spravodajských službách (ktorého by im museli závidieť aj USA), keby im takáto informácia bola známa – čo však pochybujem. Okrem toho verím ,že by ho pasažier mohol prevážať skrytý aj inak a nie len v kufríku. Na druhej strane to tak pekne pôsobí – „skrytý v kufríku“. Tak teda prečo nie!
    • Na druhej strane, ak mali české spravodajské orgány také presné a hodnoverné informácie, bol v plnom rozsahu možný zásah polície a to aj napriek tomu, že išlo o diplomata. Tým by získali aj nepopierateľný dôkaz, že smrteľný jed „ricín“ bol skutočne na územie ČR dopravený v batožine ruského diplomata. Nič také sa však nestalo.
  • Za ničím nezaostáva ani dramatické tvrdenie, že tohto muža čakalo na letisku auto z ruskej ambasády.
    • No je to skutočne podozrivé! Prečo ho nečakali napríklad na bicykli ? Na druhej strane sa mi zdá celkom bežné, že po prílete na letisko sa ľudia prepravujú autom na miesto svojho ďalšieho určenia. A ak je to diplomatický pracovník (to je jedno, aké je jeho skutočné poslanie), tak je celkom prirodzené, že ho na letisku čaká aj diplomatické vozidlo. Skôr by malo budiť pozornosť, ak by ho na tom letisku diplomatické vozidlo nečakalo.

Žiaľ, žijeme v dobe nenávisti, kde každému hrozí nejaké nebezpečenstvo a nič nie je vylúčené. Ale robiť a následne cielene šíriť takéto dramatické závery, ktoré nemajú žiadne opodstatnenie, podľa mňa nie je správne, aj keď opatrnosti nie je nikdy dosť.

Taktiež si nemyslím, ako niektorí politici, že svet sa točí len okolo nich a sú „pupkom sveta“. Naše štáty sú tak malé, že toho až tak veľa v mocenskej politike veľmocí neznamenajú. Samozrejme je možné argumentovať kauzou Skripaľ, ktorá však na jednej strane nikdy nebola dostatočne doriešená, avšak na druhej strane je celkom pravdepodobné, že jeho odstránenie mohlo byť naplánované a vykonané tak, ako to popisuje Anglicko. V tejto súvislosti musím však uviesť, že politici, o ktorých sa jedná, nie sú taký dôležitý ako Skripaľ a nie sú prebehlými agentami, ako to bolo u Skripaľa a teda pre takú veľmoc, akou je Rusko sú úplne bezvýznamní. To, že sa veľmoci snažia v prípade prebehlých „dôležitých“ agentov týchto nejakým spôsobom kompromitovať, uškodiť im,  či dokonca odstrániť ,je nepopierateľný fakt. Robia to však takmer všetky  štáty, ktoré sa do takejto situácie dostanú.

Ak s niektorým štátom nesúhlasíme máme stovky príležitostí, ako to dať bez rozdúchavania konfliktov najavo. Napríklad povieme si to oficiálne, bez rozdúchavania emócií, zastavíme s ním obchodovanie, prestaneme podporovať na rôznych fórach jeho politické rozhodnutia, nebudeme chodiť na recepcie v jeho diplomatických rezidenciách, ………. .

Rusov absolútne nezastávam! Som jednoznačne proti, aby akýkoľvek štát zasahoval do zvrchovanosti iných a to sa týka bez rozdielu tak Rusov, ako i Američanov. Avšak skutočnosť, že cudzie spravodajské služby pôsobia prakticky v každom štáte, je fakt, s ktorým sa musíme zmieriť. Musíme si taktiež uvedomiť, že nejde o nič nového a takto to funguje prakticky od nepamäti.

Chcem byť len objektívny a neprispievať k neopodstatnenému šíreniu poloprávd, ktorých hlavnou úlohou je rozširovanie a zväčšovanie nenávisti medzi národmi.

Presne takýmto spôsobom sa vyrábajú a šíria v infovojne rôzne fámy, ktoré majú negatívne ovplyvňovať myslenie ľudí a vytvárať nenávisť voči iným národom.

Uvediem príklad: Vzťahy medzi dvomi štátmi sa z nejakého dôvodu zhoršili, zoberieme si príchod nejakého diplomata zo štátu , ktorý chceme zdiskreditovať, spomenieme jeho batožinu, že ho na letisku čakalo auto, o nejakých známych osobách vypustíme správu, že sú ich životy v ohrození a už stačí len jediné – spomenieme, že daná osoba dopravila pri svojom prílete do nemenovaného štátu „smrteľný jed“. O správe začnú hovoriť médiá a bombastická správa sa začne šíriť sama,  pritom začne žiť svojím vlastným životom, v ktorom sa každou svojou novou interpretáciou „nabaľuje“ ako snehová guľa.

 

Takáto situácia však môže dospieť až ku krajnosti, vymknúť sa spod kontroly a to nemôže viesť k ničomu dobrému a verte mi, najviac budeme trpieť my.  Štáty a národy by mali žiť v mieri a snažiť sa vzájomne rešpektovať. Ak majú niečo proti sebe, mali by si to vydiskutovať a pritom nebyť ješitné. Či chceme, aby to vyzeralo aj u nás tak, ako keď v správach pozeráme na rozbombardované mestá, v ktorých sa túlajú hladné, otrhané a často i zmrzačené deti bez rodičov. Je to len na nás.

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

13 ročné slovenské dievčatko, unesené a týrané 4 ukrajinskými tínedžerkami!

26.04.2024

Som zvedavý, koľko tu ten blog vydrží! Pritom v blogu sa snažím uvádzať len skutočnosti o ktorých som sa dočítal. No a keď o tom môžu písať nemecké a iné zahraničné médiá, nevidím dôvod, prečo by sme o tom nemali písať aj na Slovensku, odhliadnúc od toho, že sa to týka priamo slovenského občana! Nakoľko chcem mať ako taký prehľad o dianí vo [...]

Pán minister Drucker zaperlil.

21.04.2024

Pozerám reláciu „O 5 minút 12“ v ktorej je ako jeden z hostí JUDr. Ing. Tomáš Drucker, ktorý na mňa vždy pôsobil ako nemastný neslaný. Z jeho pôsobenia vo vedúcich postoch som nemal nikdy dojem, že odvádza skutočne dobrú prácu. No o tom nechcem písať. Poďme späť k spomínanej relácii. V jednom z bodov zameraných k problematike školstva pán minister Drucker [...]

Ja nad čím sa zamyslieť!

12.04.2024

Keď si zvážime, že už v roku 2019 bol jeden deň, kedy vzlietlo až viac ako 230 tisíc dopravných lietadiel, naša snaha o obmedzovanie spaľovacích motorov v motorových vozidlách je ozaj smiešna. Je nad čím sa zamyslieť! Zobrazená mapka znázorňuje aktuálny stav momentálneho zahustenia leteckej premávky v danom okamihu. Zdroj: TikTok – [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 170
Celková čítanosť: 1105192x
Priemerná čítanosť článkov: 6501x

Autor blogu

Kategórie