Založ si blog

POCHYBNOSTI !

 

Ak budeme postupovať takýmto spôsobom, tak dôveru v justíciu a prokuratúru len tak ľahko neobnovíme!

 

Už dlhú dobu sa veľa hovorilo o nedôveryhodnosti našej justície a to vrátane prokuratúry a polície. Donedávna to boli len ničím nepodložené rečí. Situácia sa však zmenila po zistení okolo bývalej sudkyne a štátnej tajomníčky MS SR M.Jankovskej, únikoch z kočnerovej  Threemy a policajnej akcie „Búrka“, pri ktorej bolo pôvodné zadržaných až 13 sudcov. Stav je teda zrejme podstatne horší, ako sa predpokladalo. To čo si dovolili mnohí sudcovia nemá obdobu. Aj tak ide zrejme len o špičku ľadovca a situácia bude v skutočnosti pravdepodobne ešte horšia.

Preto sa vôbec nemôžeme diviť, že súdom úplne dôverujú len 4% dotazovaných respondentov!

Za našimi súdmi však v ničom nezaostáva ani prokuratúra. Jej jediným šťastím zrejme je len to, že sa neobjavila nejaká ďalšia Threema v ktorej by boli zaznamenané rozhovory s prokurátormi. Avšak prípady akým je bývalý generálny prokurátor D.Trnka,  styky bývalého námestníka generálneho prokurátora R.Vaneka pre ktoré bol odvolaný,  odstúpenie z funkcie prvého námestníka generálneho prokurátora P.Šufliarskeho,  či iné informácie o niektorých prokurátoroch objavujúce sa v médiách, nás len môžu utvrdzovať, že situácia je vážna. Čo si máme myslieť keď špeciálny prokurátor, ktorý má na starosti najzávažnejšie kauzy nepodal za 10 rokov (do začiatku roku 2019)  zo 61 prípadov ani jednu žalobu! (Zdroj web, množstvo článkov).

Takýto stav nemôže pretrvávať a je potrebné niečo robiť. Hovorí sa o očiste súdnictva a prokuratúry. Hovorí sa o tom a dúfa sa, že noví sudcovia a prokurátori túto situáciu zmenia k lepšiemu. Že pôjde o nové čisté a nepoškvrnené persóny, ktoré nebudú zaťažené a viazané rôznymi nezdravými vzťahmi …. .

Avšak čo si máme myslieť o niektorých kandidátoch, teda presnejšie povedané  právnych „čakateľoch“ na tieto posty. Napríklad, ako môže osoba, ktorá je „čakateľom“ na funkciu prokurátora a má podľa medializovaných informácií blízky vzťah s bývalým premiérom R.Ficom byť dobrou kandidátkou na túto funciu?

Podľa zverejnených informácií  má táto mladá žena zarábať približne 600 € mesačne, pričom pri takomto malom prijme jazdí na novom motorovom vozidle približne za 50-tisíc €, prespáva rovnako ako bývalý premiér v prepychovom  Hiltone, či luxusnom kaštieli vo Vinosadoch. Predpokladám, že menovanej na takýto z môjho pohľadu skutočne luxusný život nemôže zárobok 600 € stačiť a to ani neberiem do úvahy výšku ostatných životných nákladov v Bratislave.

Z toho mi logicky vyplýva otázka, kde na takýto luxusný život berie financie. Do úvahy mi pripadá niekoľko možností, avšak z môjho pohľadu asi najpravdepodobnejšia bude tá, že tieto finančné zdroje jej niekto poskytuje. Keďže sa v súčasnej dobe podľa medializovaných informácií údajne stýka s bývalým premiérom odpoveď na to kde je pravdepodobný zdroj jej luxusného života sa natíska sama.

No a teraz sa dostávame k meritu veci. Pýtam sa: Po tom, čo by sa z takejto osoby stala prokurátorka, môžeme si byť na 100% istí, že pri hájení spravodlivosti a dodržiavania zákona nepodľahne nejakej lákavej ponuke napr. zo strany stíhanej osoby, aby si tak ešte viac vylepšila svoj životný štýl, na ktorý bola zvyknutá? Prípadne čo sa stane po tom, ak by o priazeň svojho terajšieho podporovateľa prišla a budú jej chýbať finančné prostriedky, nepodľahne pokušeniu, aby si zachovala štandard na ktorý bola zvyknutá?

Tvrdiť nemôžem to ani to, avšak pochybnosti a myslím si, že opodstatnené mám.  Taktiež sa môžem oprávnene spýtať, či takáto osoba je vhodná na funkciu prokurátora na ktorú sa pripravuje.

Myslím si, že ak budeme takto postupovať pri očistení prokuratúry, tak nepomôžu ani „Návrhy na zvýšenie dôveryhodnosti prokuratúry z 11.11.2019 vydané VIA IURIS“, ale ani iné opatrenia. To isté platí ale aj pri súdoch.

(Zdroj množstvo materiálov z webu, napr.: Plus 7 dní z 12.6.2020 „Veľká galéria Ficova budúca prokurátorka: Takto si užívajú boháči“. Denní N z 10.6.2020 „Predseda Smeru Robert Fico neprespáva len v kaštieli ……“ . HN z 14.8.2019 „Väčšina Slovákov nedôveruje súdom, ukázal prieskum“.)

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Pán minister Drucker zaperlil.

21.04.2024

Pozerám reláciu „O 5 minút 12“ v ktorej je ako jeden z hostí JUDr. Ing. Tomáš Drucker, ktorý na mňa vždy pôsobil ako nemastný neslaný. Z jeho pôsobenia vo vedúcich postoch som nemal nikdy dojem, že odvádza skutočne dobrú prácu. No o tom nechcem písať. Poďme späť k spomínanej relácii. V jednom z bodov zameraných k problematike školstva pán minister Drucker [...]

Ja nad čím sa zamyslieť!

12.04.2024

Keď si zvážime, že už v roku 2019 bol jeden deň, kedy vzlietlo až viac ako 230 tisíc dopravných lietadiel, naša snaha o obmedzovanie spaľovacích motorov v motorových vozidlách je ozaj smiešna. Je nad čím sa zamyslieť! Zobrazená mapka znázorňuje aktuálny stav momentálneho zahustenia leteckej premávky v danom okamihu. Zdroj: TikTok – [...]

To čo sme zažili my – to už naše deti nemajú šancu!

10.04.2024

Dnes sa mi dostali do rúk staré fotografie, ktoré navodili pekné spomienky na krásnu mladosť, ktorú som prežil a tak mi dovoľte trochu nostalgie. Začalo to fotografiami rôznych výrobkov z mojej mladosti, avšak najväčšie spomienky vyvolala fotografia zverejnená na videu z tanečných, ktorými si v danej dobe prešiel hádam každý mladý chlapec, či dievča. Bol začiatok [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 169
Celková čítanosť: 1102808x
Priemerná čítanosť článkov: 6525x

Autor blogu

Kategórie