Založ si blog

Nedráždi štrkáča bosou nohou!

 

A máme tu ďalšiu typicky „slovenskú“ aférku na ktorej sa baví svet.

 

Na serveroch vládnej dátovej siete orgánov verejnej správy nazývanej  „GOVNET“, sa našli zariadenia, ktoré tam údajne nemali byť.  Zasahovala NAKA, ktorá zabezpečila ich demontáž a vypočula niektoré osoby majúce k serverom prístup. Hovorilo sa o odpočúvaní vládnych činiteľov.

K téme vystúpila podpredsedníčka vlády V. Remišová, ktorá poukázala na P. Pellegríniho, že nedostatočne zabezpečil danú sieť, čo môže mať okrem iného za následok koniec jeho  politickej kariéry.

A to robiť nemala. To čo nasledovalo potom asi najlepšie vystihnem obľúbeným citátom herca Janka Krónera, z populárneho seriálu PROFESIONÁLI „Ty počúvaj, nedráždi štrkáča bosou nohou!“

Reakcia nenechala na seba dlho čakať. Deň na to vystúpila v TA3 teraz už bývalá hviezda strany SMER-SD P.Pellegríni, ktorému výdatne pritom sekundoval jeho kolega R.Raši.

Zo svojho vystúpenia ostro zameraného proti V.Remišovej spravili trápny, teatrálny dlhý cirkus až to pôsobilo trápne. Vyhlásili, že Remišová ničomu nerozumie a naznačovali, že zariadenia tam boli nainštalované vojenským spravodajstvom, na základe opatrení vykonávaných na pokyn „Bezpečnostnej rady štátu“. Cieľom ich inštalácie malo byť odvrátenie kybernetických útokov na danú sieť.

Nebudem sa podrobnejšie zaoberať rečami P.Pellegríniho na adresu  V. Remišovej.  Chápem, že ak ide o spravodajskú akciu tajných služieb, že tomu skutočne nerozumie a nie je ani dôvod, aby tomu rozumela. Nie je predsa spravodajský dôstojník, ale podpredseda vlády.  Nebudem sa zaoberať ani naštrbeným egom P.Pellegríniho, ktorý sa síce snažil odborne vyjadrovať, no nerozumie tomu rovnako ako Remišová, takže jej nemá čo vyčítať.

V prípade, že je to skutočne tak, ako naznačoval P.Pellegríni a zariadenie nainštalovalo vojenské spravodajstvo, tak z jeho strany ide o poriadne zbabranú akciu, nakoľko nezabezpečili kontrolu okolia zariadenia, napríklad aj voči jeho odhaleniu. V prípade, že by tak boli spravili a malo by dôjsť, či došlo k odhaleniu daného zariadenia, boli by o situácii včas informovaní a vedeli by prostredníctvom príslušných orgánov zamedziť vzniku práve takejto trápnej situácie, z ktorej sa môžu susedné štáty len smiať.

Možno by som ešte poznamenal, že neviem či bolo práve vojenské spravodajstvo oprávnené zabezpečovať vládnu komunikačnú sieť GOVNET, keď toto  má síce zabezpečovať aj takéto úlohy  no „len v pôsobnosti Ministerstva obrany“.

Vidím tu však ďalší a to závažný problém. Ide o to, akú činnosť v skutočnosti malo dané zariadenie zabezpečovať, či vykonávať. V prípade, že išlo len o zvýšenie bezpečnosti, je to v poriadku. Čo však, ak toto zariadenie skutočne zabezpečovalo aj odpočúvanie. V tom prípade mal niekto v rukách značné množstvo informácií, ktoré mohol využívať, či zneužívať napríklad na vydieranie politikov, prípadne ovplyvňovanie ich rozhodovania. Prevereniu tejto možnosti by sa mala venovať patričná pozornosť. Nemala by sa vynechať ani možnosť obchodovania s týmito informáciami a tým aj veľmi „slušného“ obohacovania sa.

Celá táto záležitosť je zvláštna a nedá sa prekryť len legendou o opatreniach vykonaných v rámci kybernetickej bezpečnosti štátu.

Myslím si, že sme dokázali takmer nemožné a na medzinárodnom poli blamáže, sa nám podarilo prekonať  „RICÍNOVÚ“ aféru o pripravovanej otrave českých politikov zo strany ruských agentov.

 

Prečítajte si:

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Pán minister Drucker zaperlil.

21.04.2024

Pozerám reláciu „O 5 minút 12“ v ktorej je ako jeden z hostí JUDr. Ing. Tomáš Drucker, ktorý na mňa vždy pôsobil ako nemastný neslaný. Z jeho pôsobenia vo vedúcich postoch som nemal nikdy dojem, že odvádza skutočne dobrú prácu. No o tom nechcem písať. Poďme späť k spomínanej relácii. V jednom z bodov zameraných k problematike školstva pán minister Drucker [...]

Ja nad čím sa zamyslieť!

12.04.2024

Keď si zvážime, že už v roku 2019 bol jeden deň, kedy vzlietlo až viac ako 230 tisíc dopravných lietadiel, naša snaha o obmedzovanie spaľovacích motorov v motorových vozidlách je ozaj smiešna. Je nad čím sa zamyslieť! Zobrazená mapka znázorňuje aktuálny stav momentálneho zahustenia leteckej premávky v danom okamihu. Zdroj: TikTok – [...]

To čo sme zažili my – to už naše deti nemajú šancu!

10.04.2024

Dnes sa mi dostali do rúk staré fotografie, ktoré navodili pekné spomienky na krásnu mladosť, ktorú som prežil a tak mi dovoľte trochu nostalgie. Začalo to fotografiami rôznych výrobkov z mojej mladosti, avšak najväčšie spomienky vyvolala fotografia zverejnená na videu z tanečných, ktorými si v danej dobe prešiel hádam každý mladý chlapec, či dievča. Bol začiatok [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 169
Celková čítanosť: 1102870x
Priemerná čítanosť článkov: 6526x

Autor blogu

Kategórie