Založ si blog

Kto skutočne otrávil Navaľného? Novičok a ťaženie proti Rusku je v móde!

Kto najviac získal zverejnením informácií o otrave ruského opozičného politika Navaľného?  Bolo to Rusko?

Svet sa skutočne veľmi dynamicky mení. Denno denne v ňom rezonujú menšie, či väčšie kauzy. Niektoré sú vnútroštátne ,iné zas majú medzinárodný charakter. Jedny sú len zaujímavé, ďalšie vážne, avšak  medzi najnebezpečnejšie patria najmä tie, ktoré sa snažia stupňovať polarizáciu medzi štátmi a tak cielene rozoštvávajú svet.  Tieto sa odohrávajú v rámci tzv. informačnej vojny, ktorej hlavným cieľom je poškodiť nejakú skupinu obyvateľstva, či konkrétny štát a tak získať na jeho úkor rôzne výhody, prípadne štáty medzi sebou rozoštvávať.

Takto sa nám tu objavila aj najnovšia kauza o otrave známeho ruského opozičného politika  Alexeja Navaľného, ktorý sa stal  počas cesty zo sibírskeho Tomska do Mosky obeťou útoku chemickou nervovou látkou. Údajne malo ísť o tzv. v poslednej dobe obľúbený „NOVIČOK“, ktorým boli v nedávnej dobe taktiež  „údajne“ už otrávené osoby, ako bývalý ruský špión Sergej Skripal, či bulharský zbrojár Emiliján Gebrev. Všetky tieto otravy sú pripisované na vrub agentom ruskej vojenskej tajnej služby „GRU“.

Ešte, aby som nezabudol ,je tu jedna nedávna skutočne „veľká“  a dych berúca aféra s pokusom o otravu českých politikov, ktorí pre takúto veľkú hrozbu museli mať ochranku …… No viete, keď je teraz také moderné to travičstvo, tak prečo sa nezviditeľniť a českí politici sú skutočne celosvetovo dôležití. Už som sa len čudoval, že sa do toho nezapojili aj slovenskí, lebo tí sú ešte dôležitejší. Takže česká strana s rozhorčením vyhostila zopár ruských diplomatov, čo Rusi recipročne zopakovali s českými diplomatmi. Až potom Češi zistili, že išlo len o veľkú bublinu a ich medzinárodnú blamáž. Nuž čo, ale písalo sa o nich a hlavne, že obvinili Rusov, takže majú bod k dobru.

Ale teraz trochu vážne. Nie som jasnovidec, neviem či ruskí agenti, otrávili Skripaľa, Gebreva, či Navaľného, nakoľko to nebolo doposiaľ  nikdy „hodnoverne“ dokázané, ale ani vyvrátené. Viem, že v spravodajskej komunite sa dejú zvláštne a veľmi často aj špinavé veci. Nezabúdajme však, že Rusi nie sú jediní, ktorý majú spravodajskú službu. Sú tu dokonca niektoré štáty, ktoré nemajú len jednu spravodajskú službu, ale majú ich viac ako 10 (slovom desať), čo je na jeden štát skutočne dosť. Nezabúdajme však ani na to, že spravodajskou službou  bezkonkurenčne disponujúcou najvyšším rozpočtom na svete je americká NSA. Nemyslime si, že pracovníci týchto služieb robia dobré skutky ako „Timur a jeho družina“ a chodia nevládnym dôchodcom zabezpečovať nákupy. O ich aktivitách porušujúcich zákony, medzinárodné právo ….. informovali v nedávnej minulosti ich členovia ako napr. Edward Snowden a čo je podstatné ,nešlo len o ich tvrdenia, ale tieto  podporili nevyvratiteľnými dôkazmi z dokumentov daných služieb. Samozrejme, rovnaké je to na ruskej strane, takže ani jedna strana si nemá čo vyčítať a hon na čarodejnice by sa nemal uberať len jednosmerne, nakoľko to nie je objektívny pohľad na skutočný stav. Môže nás o tom presvedčiť aj taká celosvetovo známa a uznávaná nezisková organizácia WikiLeaks, ktorá už od roku 2006 zverejňuje uniknuté tajné správy. Už len to, že zakladateľovi tejto organizácie Julianovi Assange hrozí až 175 rokov väzenia. Zrejme to nie je preto, lebo v tých uniknutých a publikovaných správach sa hovorí o tom, že tieto štáty chcú činiť len dobro a pomáhať svojim spojencom a ostatným štátom. Je to skôr preto, že je tam jasne vidieť opak, porušovanie základných ľudských práv, porušovanie zákonov, snaha len o vlastný prospech ….. . Ale to už zabieham trochu do detailov a to v tomto článku skutočne nechcem.

Ale poďme späť k téme otrava Navaľného Novičokom. No neviem, ale keď sa tak nad tým zamýšľam, tak myslím si, že v spravodajských službách robia inteligentní ľudia. Takže mi povedzte, ktorý „BLB“ by otrávil  v Rusku (teda vo svojom štáte) opozičného politika, ktorého sleduje celý svet a ešte k tomu jedom vyvinutým v Rusku? Okrem toho aféry s otravou Novičokom boli v poslednom období celosvetovo veľmi sledované. Myslíte, že by ruská spravodajská služby spravila takú „blbosť“, aby opätovne mohol na Rusko ukazovať celý svet?  Čo by tým Rusko, okrem medzinárodného odsúdenia a ďalších sankcií, z ktorých by nebolo nadšené, mohlo získať? Keď by ho už chceli odstrániť, tak verím, že by našli množstvo iných možností, pri ktorých by na ňu nepadlo podozrenie a keby aj padlo, tak by to bolo len podozrenie, ktoré by sa nedalo dokázať.

Tento prípad mi skôr pripadá ako plánovaná provokácia iných spravodajských služieb, ktoré by takýmto jednoduchým spôsobom dosiahli svoj cieľ a to zvýšiť napätie medzi EÚ a Ruskom, ako i  následne   prehĺbiť sankcie EÚ voči Rusku.

Je nepopierateľné, že hlavné štáty usmerňujúce činnosť EÚ, ktorými sú po odchode Anglicka, Nemecko a Francúzsko, čoraz viac začínali komunikovať s Ruskom, pričom s ním napriek sankciám i obchodovali. Taktiež  medzi menšími štátmi EÚ sa začali ozývať hlasy na zmiernenie, prípadne zrušenie sankcií voči Rusku. Takže bolo potrebné niečo robiť.

Situácia sa z pohľadu Ruska vyvíjala veľmi priaznivo a Rusku si tento trend nepotrebovalo kaziť.  A tu zrazu ruská tajná služba (!)Rusku (!)Rusku (!) vyvinutým jedom otrávi ruského (!) opozičného politika. No neviem, podľa mňa by tak konal len veľmi tupý „blbec“, nakoľko bolo úplne jasné, že po zverejnení informácie o tom, že ruská tajná služba otrávila ruského opozičného politika, sa v Európe zdvihne proti takémuto konaniu vlna odporu. A cieľ bol dosiahnutý, reptajúce štáty EÚ sa opäť zjednotili proti Rusku.

No neviem, to ako keby som si s úsmevom pílil konár na ktorom sedím. Áno, otrava Navaľného zrejme bola dielom spravodajských služieb, prípadne iných záujmových skupín, no je potrebné objektívne zistiť ,ktorých. Myslím si, že ruských nie.

Ak chceme zistiť, kto mohol Navaľného otráviť, musíme si v prvom rade položiť  otázku napomáhajúcu  pri stanovovaní motívu a to je staré rímske  „Cui bono?“ – teda „V čí prospech?“  (s  ktorou úspešne pracoval už Lucius C.L. Ravilla a Marcus T.Cicero a od vtedy je úspešne používaná nielen v kriminalistike, ale i politike). Kto z tejto situácie ťaží? No Rusi rozhodne nie! Kto nechce mať silnú Európu? Komu vyhovuje ju ovládať? Komu vyhovuje diktovať ,čo má robiť? Kto na tom finančne získava? Kto má možnosť umiestňovať vojakov na územi EÚ? No Rusi rozhodne nie!

Mne z toho vychádza len snaha niekoho o destabilizáciu pomerov v regióne, ekonomické, ale i vojenské oslabenie štátov EÚ a to prostredníctvom neustáleho cieleného zhoršovania vzťahov s Ruskom.

Niečo podobné, ako v tom vtipe, kde zhodou okolností znova v Rusku, muž  robil v závode na výrobu šijacích strojov a tak si postupne denne nosil domov súčiastku po súčiastke. Keď už mal doma všetky súčiastky a chcel si ten šijací stroj zložiť, vždy mu z toho vyšiel „guľomet“.  Takže ja mne keď si položím otázku „Cui bono?“ vždy vychádza len jedno, Rusi to neboli (aspoň tento krát).

Aby bolo jasno, týmto článkom sa nezastávam Rusov, nakoľko taktiež nie sú žiadny svätci, ale pre objektívnosť chcem poukázať na skutočnosť, že nielen Rusy majú spravodajské služby a nepripadajú do úvahy, ako jediní vinníci.

 

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Ja nad čím sa zamyslieť!

12.04.2024

Keď si zvážime, že už v roku 2019 bol jeden deň, kedy vzlietlo až viac ako 230 tisíc dopravných lietadiel, naša snaha o obmedzovanie spaľovacích motorov v motorových vozidlách je ozaj smiešna. Je nad čím sa zamyslieť! Zobrazená mapka znázorňuje aktuálny stav momentálneho zahustenia leteckej premávky v danom okamihu. Zdroj: TikTok – [...]

To čo sme zažili my – to už naše deti nemajú šancu!

10.04.2024

Dnes sa mi dostali do rúk staré fotografie, ktoré navodili pekné spomienky na krásnu mladosť, ktorú som prežil a tak mi dovoľte trochu nostalgie. Začalo to fotografiami rôznych výrobkov z mojej mladosti, avšak najväčšie spomienky vyvolala fotografia zverejnená na videu z tanečných, ktorými si v danej dobe prešiel hádam každý mladý chlapec, či dievča. Bol začiatok [...]

Toto Vám nezabudnem, alebo vrchol arogancie v priamom prenose!

07.04.2024

Dúfam, že tento blog vydrží na titulke aspoň 30 minút a nie, ako môj posledný blog. Voľby sú za nami a dopadli ako dopadli. Ako obyčajne, časť obyvateľov je spokojná a časť nie. Voľby sú teda za nami a spoločnosť by sa mala ukľudniť a nie pokračovať v delení na zlých a dobrých, či inom. Všetci sme obyvatelia tejto krajiny a žabo-myšie vojny politikov a delenie [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 168
Celková čítanosť: 1099503x
Priemerná čítanosť článkov: 6545x

Autor blogu

Kategórie