Založ si blog

Hanba slovenského súdnictva pokračuje.

Niektorí politici používajú s obľubou frázu, že rozsudky súdov sa nekomentujú. Ja si naopak myslím, že komentovať sa majú, no musia sa rešpektovať a dodržiavať.

Dnes sa konal s už v minulosti odsúdeným L.Bašternákom nový súdny proces, na ktorom sa prejednávala jeho ďalšia trestná činnosť v ktorej náš štát, teda našu spoločnosť prostredníctom neoprávnených odpočtov okradol približne o 2 milióny eur.

Menovaný patril medzi nedotknuteľnú vrstvu tzv. „NAŠICH ĽUDÍ“, ktorej sa za Fica veľmi darilo vo všetkých oblastiach, no najmä pri rozkrádaní štátneho rozpočtu a eurofondov, teda oblasti, kde sa dali prakticky bez námahy neoprávnene získať značné finančné prostriedky.

No, ale poďme k veci. Bašternák pri svojom prvom odsúdení v roku 2019 za iný ekonomický skutok dostal 5 rokov nepodmienečne, čo je veľmi mierny a smiešny trest v porovnaní so skutkami, ktoré spáchal.

Dnes počas výkonu trestu za už menovaný prvý skutok, bol opätovne súdený za ďalší skutok a to za podvodné vyžiadanie si približne 2 miliónov eur. K skutku sa sám priznal a vyhlásil, že je vinný.

Nechcel som veriť vlastným ušiam, keď som počul, že tento človek, za daný skutok nebol súdom, ktorý ho dnes súdil prakticky vôbec potrestaný! To hádam nie! Z toho mi jasne vyplýva, že Bašternák stále patrí do chránenej kategórie „Našich ľudí“, ktorí aj napriek snahe značnej časti spoločnosti prežili a prežívajú. Je vidieť, že sa s ním zaobchádza v zamatových rukavičkách.

Zrejme nebolo náhodou, že informácie o širokých sieťach úplatkov na našich súdoch a následnom krivení zákona sa objavujú na verejnosti už dlhšiu dobu. Aj keď justícia sa bráni obvyklými frázami, že ide o zlyhanie jednotlivcov ……, že sami dokážu tento stav napraviť vidíme, že tomu tak nie je. Tento stav nedokážu sami napraviť a zrejme o to ani nemajú záujem.

Vysvetlite mi, ako je možné osobu už odsúdenú za daňovú trestnú činnosť, ktorá je vo výkone trestu odňatia slobody, pričom je opätovne súdená za ďalšiu daňovú trestnú činnosť vo výške až cca 2 miliónov eur,  ku ktorej sa aj prizná, takže niet pochybností, že ju spáchala, prakticky NEPOTRESTAŤ (odmietnuť súhrnný trest odňatia slobody). Súd, po odmietnutí súhrnného trestu (udelenie nového trestu k trestu, ktorý si už odpykáva za inú trestnú činnosť) Bašternáka potrestal len tak, že mu zakázal po dobu 7 rokov pôsobiť v štatutárnych orgánoch spoločností. Nedostal dokonca ani žiadnu finančnú sankciu. Myslím si, že sudcovia, ktorí takáto verdikt vyriekli, by rozhodne sudcami nemali byť! Je to výsmech nielen spravodlivosti, ale i zákonu! A o pozadí toho, aký sudca, alebo na základe čoho môže takýto verdikt vyriecť sudca, sa radšej rozpisovať nebudem. Boli by to len špekulácie – možno dôvodné, no stále len špekulácie. Musím však žiaľ skonštatovať starú pravdu: „Vrana k vrane sadá“  a „Vrana vrane oko nevykole“.

Spomínam si na pompézne články, ako si pán Bašternák na oslavu tuším narodením svojej dcéry objednal kolotoč. Keby sme získavali finančné prostriedky ako menovaný, tak by sme si tie kolotoče mohli objednávať aj my. No bol by tu predsa len jeden rozdiel. Ak by nám dokázali, že sme ukradli nie 2 milióny, ale len nejakých sto eur, tak by sme za to sedeli, až by sme sčernali. Súd by bol v takomto prípade zrejme nekompromisný a pravdepodobne to o čo znížil trest Bašternákovi, by s radosťou pripočítal nám. Presvedčiť o tom sa môžeme napríklad odsúdením futbalového funkcionára, ktorý za debničku jabĺk, kartón vín a nejaké drobné v celkovej hodnote 500 €, dostal nepodmienečný trest vo výške 3 roky a 4 mesiace + pokutu 2 000 €!!!!  Alebo inšpektor potravinovej správy, ktorý za úplatok 10 kg ryže dostal nepodmienečne 5 rokov !!!

Skúsme sa zamyslieť nad sumou, ktorú si od štátu neoprávnene a podvodne vypýtala už menovaná osoba. Boli to približne 2 milióny €.

Tak napríklad táto podvodne ukradnutá suma by nám pri mesačnom plate 2 000 € vystačila na tisíc rokov !!!! Áno dobre vidíte na tisíc rokov! A páni sudcovia, ktorí Bašternáka dnes súdili, sa rozhodli, že za to, že štát okradol o tak vysokú sumu, si chudáčik nezaslúži žiadny trest, nakoľko mu stačí trest 5 rokov, ktoré si už odpykáva, za inú ekonomickú trestnú činnosť (mimochodom podobného charakteru). To sa ani nezmieňujem, že už sa pravdepodobne chystá von, nakoľko po odsedení 2/3 trestu mu môže byť zbytok trestu pri dobrom správaní odpustený. A ako sa dá z médií vyčítať, správa sa dobre a zmenil sa -:).

Quo vadis, slovenská justícia?

 

 

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

 

 

 

Zdroj:

  1. https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/599914-sud-sa-opatovne-zaobera-podnikatelom-basternakom/
  2. https://www.ta3.com/clanok/208990/odsudeny-podnikatel-ladislav-basternak-sa-v-septembri-opat-postavi-pred-sud
  3. https://www1.pluska.sk/spravy/z-domova/basternak-smeruje-opat-sud-pozrite-akych-obrovskych-majetkov-pred-odsudenim-zbavil-2
  4. https://plus7dni.pluska.sk/domov/video-muz-u-ktoreho-byva-fico-obchodoval-nim-kalinak-chrani-basternaka-cely-smer
  5. https://blog.sme.sk/transparency/politika/ako-trestame-korupciu-za-milionove-tendre-podmienka-za-10-kil-ryze-5-rokov-natvrdo
  6. https://domov.sme.sk/c/5661066/wanke-si-za-korupciu-vo-futbale-odsedi-tri-roky.html

Pán minister Drucker zaperlil.

21.04.2024

Pozerám reláciu „O 5 minút 12“ v ktorej je ako jeden z hostí JUDr. Ing. Tomáš Drucker, ktorý na mňa vždy pôsobil ako nemastný neslaný. Z jeho pôsobenia vo vedúcich postoch som nemal nikdy dojem, že odvádza skutočne dobrú prácu. No o tom nechcem písať. Poďme späť k spomínanej relácii. V jednom z bodov zameraných k problematike školstva pán minister Drucker [...]

Ja nad čím sa zamyslieť!

12.04.2024

Keď si zvážime, že už v roku 2019 bol jeden deň, kedy vzlietlo až viac ako 230 tisíc dopravných lietadiel, naša snaha o obmedzovanie spaľovacích motorov v motorových vozidlách je ozaj smiešna. Je nad čím sa zamyslieť! Zobrazená mapka znázorňuje aktuálny stav momentálneho zahustenia leteckej premávky v danom okamihu. Zdroj: TikTok – [...]

To čo sme zažili my – to už naše deti nemajú šancu!

10.04.2024

Dnes sa mi dostali do rúk staré fotografie, ktoré navodili pekné spomienky na krásnu mladosť, ktorú som prežil a tak mi dovoľte trochu nostalgie. Začalo to fotografiami rôznych výrobkov z mojej mladosti, avšak najväčšie spomienky vyvolala fotografia zverejnená na videu z tanečných, ktorými si v danej dobe prešiel hádam každý mladý chlapec, či dievča. Bol začiatok [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 169
Celková čítanosť: 1102734x
Priemerná čítanosť článkov: 6525x

Autor blogu

Kategórie