Založ si blog

Arogancia a spupnosť generálnej prokuratúry.

Nestačí že máme skorumpované súdnictvo, prebieha boj medzi policajnými útvarmi, ale ešte k tomu aj naša generálna prokuratúra pod novým vedením otočila kormidlo smerom späť a umožňuje návrat starých čias reprezentovaných pôsobením Trnku a Kováčika vo vrcholných funkciách tejto inštitúcie, teda do obdobia kedy sa kradlo vo veľkom a nik nebol potrestaný. Toto obdobie bolo známe dvomi frázami a to „Naši ľudia“ a „Skutok sa nestal„. Trestaní boli len obyčajní ľudia a to vyslovene za maličkosti. Kto bol na tom finančne dobre tak ten sa mohol začleniť do skupiny našich ľudí a ak sa aj náhodou „omylom“ začal vyšetrovať, nakoniec si od prokuratúry vypočul to kováčikovské známe „Skutok sa nestal“.

Čo sa to vlastne deje na generálnej prokuratúre vedenej Žilinkom ? Značná časť verejnosti bola šokovaná prvými krokmi GP Žilinku (zrušenie tr. stíhania: únosu vietnamca, z manipulácie výpovedí svedkov, majiteľa Penty, či  riaditeľa SIS, podanie disciplinárneho návrhu na špeciálneho prokurátora D.Lipšica, zamedzenie prístupu „nepohodlných“ novinárov na tlačovú besedu). Už na prvý pohľad je vidieť, že Žilinka nedodržal to, čo v čase keď sa o miesto generálneho prokurátora uchádzal prisľúbil. Vôbec sa mi nezdá, že by hájiť právo a spravodlivosť a už vôbec nemôžem povedať, že by prokuratúru spravil otvorenejšou.

Bol som zvedavý, ako dokáže GP Žilinka tieto svoje kroky obhájiť pred Ústavo-pravnym výborom NR SR, kde bol pozvaný, aby svoje konanie vysvetlil. Pomerne „na telo“ mu kládol otázky poslanec Baránik a žiadal o vysvetlenie. Bol som v šoku, keď na kľudne položené otázky, reagoval GP Žilinka zvýšeným a rozhorčeným hlasom. Jeho komunikácia bola plná arogancie a spupnosti. Jasne dával najavo, že on je „pán-boh“, že on si môže robiť čo chce a všetci mu môžeme vyskočiť na určitú časť jeho „cteného“ tela. Takéto vystupovanie rozhodne nie je vhodné muža, ktorý zastáva takúto vysokú a dôležitú funkciu. Takýto človek nemá čo danú funkciu zastávať.

Spomenul som si na pokorného Žilinku, ktorý keď sa ešte len ako obyčajný prokurátor sa uchádzal o miesto generálneho prokurátora a sľuboval tranparentnosť, dodržiavanie zákona, informovanosť a …….. . Vtedy bol úplne inou osobou – teda aspoň sa tak tváril.

Keď sa z človeka satane zo dňa na deň získaním funkcie taká arogantná osoba a o jeho rozhodnutiach panujú viac ako pochybnosti, je potrebné sa zamyslieť a daný problém čím skôr vyriešiť, nakoľko čím neskôr ho vyriešime, tým bude vznikať v spoločnosti viac problémov.

GP musí rešpektovať a dodržiavať zákon a musí byť nestranný. Nemám záujem, aby na funkcii GP bola osoba, ktorej sa nedá veriť, ktorá je niekomu zaviazaná a ktorá bude prispievať k obnoveniu skupiny „Nových našich ľudí“ a ktorá bude praktizovať výkon svojej funkcie tak, že  „Skutok sa nestal“.

Nemám záujem ani na tom, aby GP hľadal medzery v zákonoch a prebiehajúcich trestných konaniach s cieľom oslobodzovať „nových našich ľudí“, ako to zvykol robiť jeden známy sudca, s ktorým si súdnictvo dlhú dobu nevedelo dať rady.

Ma záver ešte jedna pripomienka. Lipšica moc nemusím a podľa mňa, ako trestaná osoba sa nemal stať špeciálnym prokurátorom. Musím však uznať, že za jeho pôsobenia sa začali skutočne stíhať bohatšie a vyššie postavené osoby, čo bolo doposiaľ tabu. Takže v tejto oblasti jedno veľké plus.

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Pán minister Drucker zaperlil.

21.04.2024

Pozerám reláciu „O 5 minút 12“ v ktorej je ako jeden z hostí JUDr. Ing. Tomáš Drucker, ktorý na mňa vždy pôsobil ako nemastný neslaný. Z jeho pôsobenia vo vedúcich postoch som nemal nikdy dojem, že odvádza skutočne dobrú prácu. No o tom nechcem písať. Poďme späť k spomínanej relácii. V jednom z bodov zameraných k problematike školstva pán minister Drucker [...]

Ja nad čím sa zamyslieť!

12.04.2024

Keď si zvážime, že už v roku 2019 bol jeden deň, kedy vzlietlo až viac ako 230 tisíc dopravných lietadiel, naša snaha o obmedzovanie spaľovacích motorov v motorových vozidlách je ozaj smiešna. Je nad čím sa zamyslieť! Zobrazená mapka znázorňuje aktuálny stav momentálneho zahustenia leteckej premávky v danom okamihu. Zdroj: TikTok – [...]

To čo sme zažili my – to už naše deti nemajú šancu!

10.04.2024

Dnes sa mi dostali do rúk staré fotografie, ktoré navodili pekné spomienky na krásnu mladosť, ktorú som prežil a tak mi dovoľte trochu nostalgie. Začalo to fotografiami rôznych výrobkov z mojej mladosti, avšak najväčšie spomienky vyvolala fotografia zverejnená na videu z tanečných, ktorými si v danej dobe prešiel hádam každý mladý chlapec, či dievča. Bol začiatok [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 169
Celková čítanosť: 1102778x
Priemerná čítanosť článkov: 6525x

Autor blogu

Kategórie