Založ si blog

Zatvorime i deti?

 

Vážený pán poslanec Dostál, podľa Vás by bolo potrebné zatvoriť aj deti?

 

Predvčerom som bol na služobnej ceste v jednom slovenskom meste. Keď ma vodič prevážal jeho ulicami, upútali ma pekné historické kresby na fasádach niektorých panelákov a to až tak, že sme zastavili a venoval som im nejaký ten čas. Keď som sa domácich pýtal, čo znázorňujú, tak tí starší mi povedali, že znázorňujú najznámejšie časti ich mesta z konca 40. až 50. rokov. Nezabudli dodať, že sa to páči nielen im, ale i mladým.

To však len tak na úvod, nakoľko chcem poukázať na inú kresbu, ktorú som o pár minút videl na betónovom plote. Evidentne išlo taktiež o pokus o jeho skrášlenie. Tu sa však o to nepostaral umelec, ale samotné deti. Na plote boli nakreslené rôzne zvieratká. Dominantou kresby však bol vlak, ťahaný parnou lokomotívou ,na ktorej čele bola „päť cípa červená hviezda“. To že sa deti podujali k takémuto skrášleniu svojho okolia bolo zlaté.

Tu som si nevdojak spomenul na reláciu „Téma dňa“ z 22.9.2020 odvysielanú na TA3, v ktorej sa v diskusii stretli poslanci Ondrej Dostál a Ľuboš Blaha. Diskusiu moderoval Peter Bielik. Hlavnou témou bola iniciatíva koaličných poslancov a nimi predkladaný zákon o „nemorálnosti komunistického režimu“. Nie je možné používať, či kresliť „červenú hviezdu“ , či „kosák a kladivo“ ……. .

Keď som túto reláciu pozeral, nadobudol som podľa poslanca Dostála presvedčenie, že by sme mali zavrieť aj tie malé deti, čo sa pokúšali skrášliť už uvedený plot (viď. foto), nakoľko si „dovolili“ na vláčik nakresliť „päť cípu červenú hviezdu„! Sme normálni?

 

Pre taký nezmyselný zákon zatvoríme aj deti ?

 

Nebudem popisovať celú reláciu, nakoľko si ju môže každý pozrieť. Musím sa len zmieniť o tom, že nerozumiem tomu, ako „zväčša“ v minulosti logicky argumentujúci Dostál, môže byť v tomto prípade taký „fanatik“ a takými nelogickými, skreslenými a nepravdivými vyjadreniami argumentovať v prospech tohto zákona a pritom nemihnúť ani brvou. Naproti tomu Blaha, ktorý v minulosti mnoho krát pri argumentácii skĺzava k populizmu, či skreslenej argumentácii, vystupuje v tejto  diskusii konštruktívne a vecne, pričom argumentačne má jednoznačne oproti Dostálovi navrch.

Od ideológie komunizmu mám veľmi ďaleko. Nie som však ani priaznivcom žiadneho zo súčasných politikov, nakoľko si to podľa mňa nezaslúži ani jeden. Ak to však objektívne hodnotím, tak takého zbytočné zákony len prispievajú k ďalšiemu rozdeľovaniu spoločnosti a ničeniu našej histórie.

Nepoznám žiadny kultúrny štát bývalého tzv. západu, ktorý by si vedome ničil symboly svojej historickej minulosti (samozrejme s výnimkou fašizmu). Ako príklad môžem uviesť tisícky sôch v juhoamerických štátoch oslavujúcich „konfederáciu“ a jej politikov, generálov, spisovateľov, ideológov, či iné osobnosti, ktoré v podstate symbolizujú zastávanie ideológie otroctva v USA. Áno, je to súčasť histórie USA a s príslušným komentárom v učebniciach sú zachované a navštevované, robia sa k nim školské výlety s tým, že pri návšteve takéhoto pomníka je úlohou učiteľa podať žiakom príslušný komentár, ktorý sochu a osobnosť ktorú znázorňuje zasadí do patričného kontextu. To je správne. Nie je možné vymazať to, čo sa udialo – alebo ešte správnejšie – nie je to správne. Ďalším príkladom je napr. obdobie ,keď po francúzskej revolúcii hádzali v Paríži sochy kráľov do rieky Seina, aby ich potom neskôr pracne vyťahovali, čistili a usádzali späť. Alebo odstránili rimania sochu ich cisára Néra za to, že bol podozrivý zo zapálenia Ríma? Vyčiarkli zo svojej histórie Caligulu, ktorý bol známy svojím mimoriadne zhýralým a amorálnym spôsobom života?

Keď chceme byť váženým národom, musíme si vážiť aj svoju históriu. Tie jej obdobia, ktoré sa nám nepáčia, nemôžeme len tak vymazať, lebo „boli“ a prežívali ich bez výnimky celé generácie nášho národa. Na druhej strane je, že tieto obdobia môžeme komentovať s patričným vysvetlením, čo bolo na nich zlé, akých chýb sa dopustili reprezentanti danej doby a podobne.

Alebo máme skutočne zatvárať aj deti za ich kresby, alebo za to, že sa hrajú s hračkou, na ktorej je červená hviezda?

 

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

13 ročné slovenské dievčatko, unesené a týrané 4 ukrajinskými tínedžerkami!

26.04.2024

Som zvedavý, koľko tu ten blog vydrží! Pritom v blogu sa snažím uvádzať len skutočnosti o ktorých som sa dočítal. No a keď o tom môžu písať nemecké a iné zahraničné médiá, nevidím dôvod, prečo by sme o tom nemali písať aj na Slovensku, odhliadnúc od toho, že sa to týka priamo slovenského občana! Nakoľko chcem mať ako taký prehľad o dianí vo [...]

Pán minister Drucker zaperlil.

21.04.2024

Pozerám reláciu „O 5 minút 12“ v ktorej je ako jeden z hostí JUDr. Ing. Tomáš Drucker, ktorý na mňa vždy pôsobil ako nemastný neslaný. Z jeho pôsobenia vo vedúcich postoch som nemal nikdy dojem, že odvádza skutočne dobrú prácu. No o tom nechcem písať. Poďme späť k spomínanej relácii. V jednom z bodov zameraných k problematike školstva pán minister Drucker [...]

Ja nad čím sa zamyslieť!

12.04.2024

Keď si zvážime, že už v roku 2019 bol jeden deň, kedy vzlietlo až viac ako 230 tisíc dopravných lietadiel, naša snaha o obmedzovanie spaľovacích motorov v motorových vozidlách je ozaj smiešna. Je nad čím sa zamyslieť! Zobrazená mapka znázorňuje aktuálny stav momentálneho zahustenia leteckej premávky v danom okamihu. Zdroj: TikTok – [...]

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Erik Tomáš

Hlas chce mať šéfa NR SR, odvoláva sa na koaličnú dohodu. Podľa Gröhlinga Danko zablokoval voľbu predsedu

28.04.2024 14:41

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 170
Celková čítanosť: 1106194x
Priemerná čítanosť článkov: 6507x

Autor blogu

Kategórie