Založ si blog

Ľudia z inej galaxie a 12 statočných!

Áno, žijú medzi nami. Sú to ľudia ani nie tak z inej planéty, ale  skôr akoby z inej galaxie!  Nie je ich pritom málo! Kto sú tie záhadné bytosti, ktoré necítia žiadnu zodpovednosť, nevadí im korupcia vo vlastných radoch, krivenie rozsudkov, …….. .  Áno BINGO uhádli Ste – sú to niektorí naši SUDCOVIA!

Majú veľké šťastie, že v čase keď sú odhaľované stále nové a nové prípady ich profesného, ale i osobného zlyhania, veľakrát smerujúce k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu, zaťažuje túto spoločnosť celosvetový boj proti pandémii, ktorá vážne ohrozuje život časti obyvateľov nielen nášho štátu, ale i celého ľudstva.

Áno pre ľudskú populáciu smutná správa, no pre niektorých našich sudcov veľké šťastie. Šťastie v tom, že verejnosť má teraz úplne iné problémy, ako dôsledne sa pozrieť čo sú zač a ako sa pri výkone svojej funkcie správali a správajú. Verme, že sa ľuďom čím skôr podarí nad koronavírusom zvíťaziť a následne sa dôsledne pozrieť na našich sudcov. Avšak aspoň niektoré opatrenia aj keď len na čiastočné neutralizovanie skorumpovanej časti sudcov, musíme vykonať čím skôr.

Je tomu len pár dní, čo súdnictvom prehrmela policajná akcia pod krycím menom „Búrka“, pri ktorej bolo zadržaných až 13 aktívnych, či bývalých sudcov. Keď si uvedomíme, že zadržanie takého veľkého počtu sudcov, ku ktorému došlo len na základe úniku informácií z mobilu jednej jedinej osoby musí to s nami doslova „zatriasť“.

Je to skutočne horor, pri ktorom nielenže idú po tele zimomriavky, ale i tuhne krv. Predstavte si, čo by sa s veľkou pravdepodobnosťou mohlo stať, keby takéto informácie unikli z aj z iných mobilov. Boli a sú aj omnoho vyšší kriví hráči ako bol Kočner. Aké svedectvá by vydali ich telefóny? V takomto prípade by zrejme množstvo súdov muselo pracovať v „núdzovom“ režime, nakoľko by nemali plný počet sudcov. Po prevalení Kočnerovej Threemy nasledovalo v niektorých kruhoch takpovediac hromadné vymieňanie mobilov za nové. Prečo asi?

So súdnictvom je bezpodmienečne nutné niečo robiť. Nebudú však stačiť len marketingové zmeny a vyhlásenia, ani obľúbené klasické „frázy“,  že všetko je v poriadku, nakoľko išlo len o individuálne zlyhanie jednotlivca. V spoločnosti sa objavujú dva protichodné názory.

Prvý hovorí o tom, že súdnictvo sa očistí samo. Myslím si, že osoby presadzujúce tento názor skôr žartujú, prípadne sú v týchto starých štruktúrach až moc namočené a v skutočnosti nechcú meniť „nič“, nakoľko im takýto stav vyhovuje.

Druhý hovorí, že celé súdnictvo je potrebné radikálne zmeniť a všetkých sudcov dôsledne preveriť. Myslím si, že to je jediná možnosť, ako súdnictvu pomôcť. Každý sudca by mal v určitých časových intervaloch (napr. každých 5 rokov) podstupovať i previerku na polygrafe (tzv. detektor lži) a odpovedať na otázky ako napr.: Zobral Ste niekedy úplatok, či inú výhodu v súvislosti s výkonom svojej funkcie? (Áno, alebo Nie). ……………….. . A až po úspešnom absolvovaní by mohol ako sudca pokračovať vo výkone svojej funkcie. V prípade neúspešného absolvovania testu, by musel funkciu sudcu opustiť. Pokiaľ mi je však známe, sudcovia s výkonom takýchto previerok nesúhlasia. Skutočne neviem prečo?

Tomu, že by sa mal každý súdny človek prikloniť k druhému názoru, nasvedčuje i to, že sudcovia zadržaní pri policajnej akcii „Búrka“ boli obvinení z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdov, ale aj zneužívania právomoci verejného činiteľa. Bola medzi nimi dokonca ja podpredsedníčka „Najvyššieho súdu“ (Zdroj web: Denník N, z 27.3.2020 „Politici a médiá nám kazia meno. Časť sudcov po operácii Búrka ……..)

Akej reakcie sme sa však dočkali zo strany niektorých sudcov? Miesto určitej pokory sa ozval trnavský sudca Martin Smolko, ktorý vo svojom vyhlásení označuje za vinníkov nízkej dôveryhodnosti súdnictva politikov a médiá. Predstavte si, ako zmýšľajú niektorí sudcovia. Za jeden deň toto vyhlásenie podpísalo takmer 70 sudcov. Áno čítate dobre nejde o preklep (Zdroj web: Denník N, z 27.3.2020 „Politici a médiá nám kazia meno. Časť sudcov po operácii Búrka …….., ale i iné).

Nedá sa však povedať, že by bolo všetko celkom stratené. Je tu aj 12 prešovských sudcov, ktorí podpísali vyhlásenie „Preverte nás!“.  Z toho je vidieť, že v súdnictve pôsobia aj seriózni a neskorumpovaní sudcovia, ktorí sa neboja previerok a majú snahu očistiť súdnictvo od nezodpovedných kolegov a tým zvýšiť jeho pošramotenú povesť u verejnosti (Zdroj web: Denník N, z 19.3.2020 „Sudca, ktorý sa podpísal pod výzvy Preverte nás! ……..).

Je však otázne, či takto zmýšľajúcim sudcom sa podarí očistiť súdnictvo. Myslím si, že sami to nezvládnu a bude im v tom potrebné výdatne pomôcť.

 

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadnu konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Sú potraviny pre Slovensko a ostatné štáty bývalej východnej Európy menej kvalitné?

30.04.2024

Dostalo sa ku mne video porovnania jedného výrobku z Nemecka s výrobkom predávaným v ČR (a predpokladám, že obdobné sú predávané aj v SR) a ostal som dosť zarazený. Zopakujem len skutočnosti odprezentované na tomto videu, ktoré pôsobia dosť presvedčivo. Konkrétne ide o porovnanie Sušienok OREO zakúpených v Nemecku, so sušienkami OREO zakúpenými v ČR. Podľa videa sú [...]

13 ročné slovenské dievčatko, unesené a týrané 4 ukrajinskými tínedžerkami!

26.04.2024

Som zvedavý, koľko tu ten blog vydrží! Pritom v blogu sa snažím uvádzať len skutočnosti o ktorých som sa dočítal. No a keď o tom môžu písať nemecké a iné zahraničné médiá, nevidím dôvod, prečo by sme o tom nemali písať aj na Slovensku, odhliadnúc od toho, že sa to týka priamo slovenského občana! Nakoľko chcem mať ako taký prehľad o dianí vo [...]

Pán minister Drucker zaperlil.

21.04.2024

Pozerám reláciu „O 5 minút 12“ v ktorej je ako jeden z hostí JUDr. Ing. Tomáš Drucker, ktorý na mňa vždy pôsobil ako nemastný neslaný. Z jeho pôsobenia vo vedúcich postoch som nemal nikdy dojem, že odvádza skutočne dobrú prácu. No o tom nechcem písať. Poďme späť k spomínanej relácii. V jednom z bodov zameraných k problematike školstva pán minister Drucker [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 171
Celková čítanosť: 1108445x
Priemerná čítanosť článkov: 6482x

Autor blogu

Kategórie