Založ si blog

Strategickí partneri a strategickí nepriatelia!

Som skutočne zvedavý, či mi aj tento článok „admin“ po jeho zverejnení nestiahne z prvej strany a sprístupní ho až keď sa bude zobrazovať na druhej strane, čím zabráni jeho väčššej čítanosti. Posledne sa mi to stalo s článkom „EÚ – Kde si? – Zobuď sa!https://eduard.blog.pravda.sk/2020/04/01/eu-kde-si-zobud-sa/ , ktorý mal po zverejnení veľmi slušnú návštevnosť, avšak po pár minútach bol stiahnutý a zverejnený až keď sa objavoval na druhej strane medzi starými článkami.  Keď sa to stalo po prvý krát pripúšťal som ešte náhodnú chybu redakčného systému. No keď sa to zopakovali pri článku s obdobnou tématikou s najväčšou pravdepodobnosťou môžem chybu vylúčiť. Pritom v článkoch som nikoho nehanil, neurážal a ani nepoužíval hanlivé slová. Myslel som si, že v „Pravde“ k takejto manipulácii nedochádza. No uvidíme, ako tomu bude teraz.

Včera neskoro večer sa na webe v aktuálnom zahraničnom spravodajstve objavilo info, že USA „zhabalo“ na letisku v Bangkoku lekárske tvárové masky objednané Nemeckom. Informáciu o tom mal poskytnúť minister vnútra spolkovej krajiny Berlín, pričom USA obvinil z „novodobého pirátstva“. Vo svojom vyhlásení mal ďalej uviesť, že „Takto sa k sebe transatlantickí partneri nesprávajú. Dokonca ani v časoch celosvetovej krízy by sme sa nemali riadiť metódami Divokého západu“. Konanie USA nie je v tomto smere ojedinelé, nakoľko podľa nedávno zverejnených informácií aj francúzski politici obvinili Spojené štáty, že skupujú v Číne ochranné masky a rúška, ktoré boli určené pre Francúzsko (Zdroj web: Nový čas z 3.4.2020 „Berlín obvinil USA z moderného pirátstva: Mali zhabať rúšky, vyrobené pre Nemecko).

Postoj nášho strategického partnera ,akým USA sú: Tu si môžeme pozrieť diametrálne odlišný postoj našich „strategických spojencov“ medzi ktorých súčasní predstavitelia Slovenska zaraďujú  najmä USA. Viď. úplne nepochopiteľné jednostranné konanie ľudí, ako napríklad  Klus, Naď, Šimečka, Bútora,  Duleba, Samson, ….. , ktorí nás tlačia len do jedného rohu trojuholníka a neumožňujú, aby sme boli priateľmi aj ostatných štátov a veľmocí, zoskupených obrazne povedané v tomto geometrickom útvare. Nedávno som čítal článok jedného novinára v ktorom bola použitá pekná formulácia, ktorá mi utkvela v pamäti a to: „Správajú sa tak, že by sa nesprávali lepšie, ani keby im za to platili“. Myslím si, že to plne vystihuje ich konanie. Napadá ma ešte konštatovanie iného novinára, ktoré však z dôvodu slušnosti skrátim a to: „…. mali by so sebou nosiť toaletný papier …..“. Pokiaľ mi je známe USA v súvislosti s celosvetovou pandémiou doposiaľ nepomohli ani jednému zo svojich spojencov. Nepomohli ani v dobe ,keď ešte neboli postihnuté vírusom tak, ako je tomu teraz. Nepomohli ani Talianku, ktoré je členom NATO už od roku „1949“ aj keď to potrebovalo. Nepomohli ani Španielsku, ktoré je členom NATO od roku „1982“. Nezaujímal ich osud „nikoho iného“ len Ameriky. Tu v oblasti neposkytnutia pomoci svojím najbližším spojencom je pekne vidieť dôsledky striktného presadzovania Trumpovej doktríny „America first“  – teda „Amerika na prvom mieste“! Do takéhoto konania úplne presne zapadá i súčasné zabavenie zdravotníckych pomôcok pre Nemecko, ktoré je spolu s Veľkou Britániou a Francúzskom najbližším spojencom USA.

Postoj nášho strategického „nepriateľa“, akým by Rusko podľa niektorých malo byť: Teda tento pojem som použil v súlade s tým, ako sa ho niektorí naši predstavitelia ako napr. Klus, Naď, ….. snažia zakotviť nielen v našej zahraničnej politike, ale i našej vojenskej doktríne. Tak napríklad Rusko, aj napriek svojím problémom pomohlo tým, čo to najviac potrebovali a to Taliansku. Pomohla i Čína, či Kuba, o ktorých politických systémoch sa v podstate negatívne a s pripomienkami vyjadrujú naši predstavitelia. Niečo mi tu nesedí. Štáty, ktoré podľa hodnotenia našich predstaviteľov „potláčajú ľudské práva“, ľudsky pomohli svojím „akože“ nepriateľom. Čudné! A naopak štáty, v ktorých doslova „prýšti“ demokracia nepomohli ani svojim najbližším spojencom. Naopak, posledne im zhabali zdravotnícke pomôcky.  Zvláštne konanie štátu s prebytkom demokracie, ktorý jej má toľko, že ju už desaťročia vyvážajú pre blaho ostatných za svoje hranice, ako príklad do Iraku, Libye, bývalej Juhoslávie a najnovšie Sýrie. Ale však čoho je moc, je to potrebné vyviesť. Hlavne, že z toho bude mať „vývozca“ ekonomické, či vojenské výhody.

Pomoc Ruska Spojených štátom Americkým: Je zaujímavé, že Rusko s ktorým nás naši čelní predstavitelia neustále tak strašia, pomohlo v súčasnej dobe aj USA. Podľa informácií zo spravodajskej televízie TA3 poslalo Rusko v rámci pomoci v boji s koronavírusom lietadlo so zdravotníckym zariadením. Americký prezident D.Thrump vyhlásil: „Musím povedať, že s mnohými krajinami máme skvelé vzťahy. Čína nám niečo poslala. Rusko nám poslalo naozaj veľmi veľké lietadlo plné vecí. Zdravotníckeho zariadenia. Je to veľmi pekné“. (Zdroj web: TA3 z 31.3.2020 „Do USA prišla pomoc z Ruska. Milé prekvapenie, reagoval Thrump“).

Mali by sme hľadať priateľov a nie nepriateľov: No neviem, ako sa mám na to pozerať v kontexte našej zahraničnej politiky a to tak v oblasti ekonomickej, vojenskej, či iných, kde sa stále snažíme vyvolať dojem, že Rusko je náš nepriateľ. Aj z pohľadu EÚ, sú tu dva faktory. Jedným je to, že EÚ prijala voči Rusku sankcie, na ktorých stále zotrváva. Druhým faktorom je však to, že najväčšie štáty EÚ, akými sú Nemecko, či Francúzsko tieto sankcie striktne nedodržujú (Napr. Mercedes otvoril počas platností sankcií pri Moskve veľký závod na výroby automobilov. Budovanie nového plynovodu, …..).  V rámci EÚ je však jeden „obrovský“ štát s miliónmi obyvateľov, ktorý tieto sankcie striktne dodržiava a to aj napriek tomu, že mu spôsobujú škodu. Skúste uhádnuť, ktorý štát je tento kolos, ktorý neochvejne bojuje proti Rusku. Áno uhádli Ste, je to Slovensko. Čo na tom, že USA prezident sa o Rusku aj verejne vyjadrí pozitívne, že Nemecko a Francúzsko si s ním budujú aj napriek sankciám nové ekonomické  vzťahy. Naši „svetoví“ politici nie! Dokonca musíme podľa vyjadrenia niektorých „zaradiť Rusko“ do našej vojenskej doktríny, ako „strategického nepriateľa“. To mi pripomína voľakedajšie vyhlásenie Mečiara, ktoré bolo niečo ako „My tým Francúzok ukážeme“. No hej ukázali sme, ale holé ……. . Tak je to aj vo vzťahu k Rusku. Mali by sme si uvedomiť, že nie sme čo do veľkosti a počtu obyvateľov štát, ktorý si môže bezdôvodne vyrábať nepriateľov, ale naopak, mali by sme hľadať a vytvárať si priateľov.

Snažme sa budovať Európu bez nepriateľstva a vychádzať priateľsky nielen s európskymi štátmi a USA, ale i ostatnými štátmi, ktoré o to stoja, vrátane  Ruska, Číny,  či Kuby. Len tak môžeme zabezpečiť mierový rozvoj Európy a prispieť k bezproblémovému životu na tejto planéte. Keď budeme jednotní, nedovolí si žiadny európsky štát porušovať mierové súžitie. A ak áno, veľmi rýchlo by mu ostatné štáty ukázali, ako sa má správať.

Nehľadajme nepriateľov. Hľadajme priateľov.

 

 

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadnu konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Pán minister Drucker zaperlil.

21.04.2024

Pozerám reláciu „O 5 minút 12“ v ktorej je ako jeden z hostí JUDr. Ing. Tomáš Drucker, ktorý na mňa vždy pôsobil ako nemastný neslaný. Z jeho pôsobenia vo vedúcich postoch som nemal nikdy dojem, že odvádza skutočne dobrú prácu. No o tom nechcem písať. Poďme späť k spomínanej relácii. V jednom z bodov zameraných k problematike školstva pán minister Drucker [...]

Ja nad čím sa zamyslieť!

12.04.2024

Keď si zvážime, že už v roku 2019 bol jeden deň, kedy vzlietlo až viac ako 230 tisíc dopravných lietadiel, naša snaha o obmedzovanie spaľovacích motorov v motorových vozidlách je ozaj smiešna. Je nad čím sa zamyslieť! Zobrazená mapka znázorňuje aktuálny stav momentálneho zahustenia leteckej premávky v danom okamihu. Zdroj: TikTok – [...]

To čo sme zažili my – to už naše deti nemajú šancu!

10.04.2024

Dnes sa mi dostali do rúk staré fotografie, ktoré navodili pekné spomienky na krásnu mladosť, ktorú som prežil a tak mi dovoľte trochu nostalgie. Začalo to fotografiami rôznych výrobkov z mojej mladosti, avšak najväčšie spomienky vyvolala fotografia zverejnená na videu z tanečných, ktorými si v danej dobe prešiel hádam každý mladý chlapec, či dievča. Bol začiatok [...]

pellegrini

Pellegrini absolvoval fotenie na oficiálny portrét. Novinkou bude pozadie s vlajkou

23.04.2024 15:58

Zvolený prezident Peter Pellegrini chcel, aby z fotografie vyžarovala aj národná hrdosť. Vyzdvihol preto novinku.

Aktuálna informácia, horúca novinka, práve sa stalo, PRAVDA, mimoriadna správa, mimoriadne1, mim1

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29

Na mieste zasahujú dve pozemné ambulancie záchrannej zdravotnej služby aj posádka záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 169
Celková čítanosť: 1102329x
Priemerná čítanosť článkov: 6523x

Autor blogu

Kategórie