Založ si blog

Nedráždi štrkáča bosou nohou!

 

A máme tu ďalšiu typicky „slovenskú“ aférku na ktorej sa baví svet.

 

Na serveroch vládnej dátovej siete orgánov verejnej správy nazývanej  „GOVNET“, sa našli zariadenia, ktoré tam údajne nemali byť.  Zasahovala NAKA, ktorá zabezpečila ich demontáž a vypočula niektoré osoby majúce k serverom prístup. Hovorilo sa o odpočúvaní vládnych činiteľov.

K téme vystúpila podpredsedníčka vlády V. Remišová, ktorá poukázala na P. Pellegríniho, že nedostatočne zabezpečil danú sieť, čo môže mať okrem iného za následok koniec jeho  politickej kariéry.

A to robiť nemala. To čo nasledovalo potom asi najlepšie vystihnem obľúbeným citátom herca Janka Krónera, z populárneho seriálu PROFESIONÁLI „Ty počúvaj, nedráždi štrkáča bosou nohou!“

Reakcia nenechala na seba dlho čakať. Deň na to vystúpila v TA3 teraz už bývalá hviezda strany SMER-SD P.Pellegríni, ktorému výdatne pritom sekundoval jeho kolega R.Raši.

Zo svojho vystúpenia ostro zameraného proti V.Remišovej spravili trápny, teatrálny dlhý cirkus až to pôsobilo trápne. Vyhlásili, že Remišová ničomu nerozumie a naznačovali, že zariadenia tam boli nainštalované vojenským spravodajstvom, na základe opatrení vykonávaných na pokyn „Bezpečnostnej rady štátu“. Cieľom ich inštalácie malo byť odvrátenie kybernetických útokov na danú sieť.

Nebudem sa podrobnejšie zaoberať rečami P.Pellegríniho na adresu  V. Remišovej.  Chápem, že ak ide o spravodajskú akciu tajných služieb, že tomu skutočne nerozumie a nie je ani dôvod, aby tomu rozumela. Nie je predsa spravodajský dôstojník, ale podpredseda vlády.  Nebudem sa zaoberať ani naštrbeným egom P.Pellegríniho, ktorý sa síce snažil odborne vyjadrovať, no nerozumie tomu rovnako ako Remišová, takže jej nemá čo vyčítať.

V prípade, že je to skutočne tak, ako naznačoval P.Pellegríni a zariadenie nainštalovalo vojenské spravodajstvo, tak z jeho strany ide o poriadne zbabranú akciu, nakoľko nezabezpečili kontrolu okolia zariadenia, napríklad aj voči jeho odhaleniu. V prípade, že by tak boli spravili a malo by dôjsť, či došlo k odhaleniu daného zariadenia, boli by o situácii včas informovaní a vedeli by prostredníctvom príslušných orgánov zamedziť vzniku práve takejto trápnej situácie, z ktorej sa môžu susedné štáty len smiať.

Možno by som ešte poznamenal, že neviem či bolo práve vojenské spravodajstvo oprávnené zabezpečovať vládnu komunikačnú sieť GOVNET, keď toto  má síce zabezpečovať aj takéto úlohy  no „len v pôsobnosti Ministerstva obrany“.

Vidím tu však ďalší a to závažný problém. Ide o to, akú činnosť v skutočnosti malo dané zariadenie zabezpečovať, či vykonávať. V prípade, že išlo len o zvýšenie bezpečnosti, je to v poriadku. Čo však, ak toto zariadenie skutočne zabezpečovalo aj odpočúvanie. V tom prípade mal niekto v rukách značné množstvo informácií, ktoré mohol využívať, či zneužívať napríklad na vydieranie politikov, prípadne ovplyvňovanie ich rozhodovania. Prevereniu tejto možnosti by sa mala venovať patričná pozornosť. Nemala by sa vynechať ani možnosť obchodovania s týmito informáciami a tým aj veľmi „slušného“ obohacovania sa.

Celá táto záležitosť je zvláštna a nedá sa prekryť len legendou o opatreniach vykonaných v rámci kybernetickej bezpečnosti štátu.

Myslím si, že sme dokázali takmer nemožné a na medzinárodnom poli blamáže, sa nám podarilo prekonať  „RICÍNOVÚ“ aféru o pripravovanej otrave českých politikov zo strany ruských agentov.

 

Prečítajte si:

Vyhlásenie:

Tento článok vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase,  z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Sú potraviny pre Slovensko a ostatné štáty bývalej východnej Európy menej kvalitné?

30.04.2024

Dostalo sa ku mne video porovnania jedného výrobku z Nemecka s výrobkom predávaným v ČR (a predpokladám, že obdobné sú predávané aj v SR) a ostal som dosť zarazený. Zopakujem len skutočnosti odprezentované na tomto videu, ktoré pôsobia dosť presvedčivo. Konkrétne ide o porovnanie Sušienok OREO zakúpených v Nemecku, so sušienkami OREO zakúpenými v ČR. Podľa videa sú [...]

13 ročné slovenské dievčatko, unesené a týrané 4 ukrajinskými tínedžerkami!

26.04.2024

Som zvedavý, koľko tu ten blog vydrží! Pritom v blogu sa snažím uvádzať len skutočnosti o ktorých som sa dočítal. No a keď o tom môžu písať nemecké a iné zahraničné médiá, nevidím dôvod, prečo by sme o tom nemali písať aj na Slovensku, odhliadnúc od toho, že sa to týka priamo slovenského občana! Nakoľko chcem mať ako taký prehľad o dianí vo [...]

Pán minister Drucker zaperlil.

21.04.2024

Pozerám reláciu „O 5 minút 12“ v ktorej je ako jeden z hostí JUDr. Ing. Tomáš Drucker, ktorý na mňa vždy pôsobil ako nemastný neslaný. Z jeho pôsobenia vo vedúcich postoch som nemal nikdy dojem, že odvádza skutočne dobrú prácu. No o tom nechcem písať. Poďme späť k spomínanej relácii. V jednom z bodov zameraných k problematike školstva pán minister Drucker [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy

06.05.2024 19:11

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 171
Celková čítanosť: 1109315x
Priemerná čítanosť článkov: 6487x

Autor blogu

Kategórie